Predstavljamo: Seks, skijanje i arhitektura

Davor Senečić arhitekt s adresom u Zagrebu, Rovinju, Beču i Sarajevu  izdao je svoju četvrtu knjigu jer kako kaže: „Ploviti se mora, u mom slučaju, pisati se mora.

Svoju veliku, prvu ljubav, arhitekturu uspio je povezati sa svojom drugom ljubavi, a to je pisanje. Iako iza sebe ima već nekoliko knjiga, Seks, skijanje i arhitektura je po mnogo čemu posebna. Ona je  je čitljiva, intrigantna, zabavna, ali i dijelom stručna i edukativna. Mogli bismo reći čak i čudna, u kojoj se uspjela uspostaviti snažna simbolička veza između arhitekture, skijanja i sexa, na ukusan i lako čitljiv način.

Također, knjiga  pokazuje kako se uz spisateljski napor i dobro razrađenu ideju ekspertna tematika može pretvoriti u intrigantno štivo koje ćete ponijeti sa sobom i na godišnji odmor. Plasman knjige Senečič očekuje i na američkom tržištu, naime  promociju knjige imao je u svibnju u  izdavačkoj kući Rizzoli u New Yorku.

Knjiga je nastala kao želja da se sveučilišni tekst Senečićeve disertacije pod nazivom „Od privremene arhitekture, do arhitekture informatičkog doba“ u svom izvornom obliku ublaži, začini, uljepša lakšim i čitljivijim, ali i intrigantnim tekstom namijenjenim podjednako i za širu, ali i stručnu javnost. Svatko će u njoj pronaći nešto za sebe.

Seks, skijanje i arhitektura prati  dvoje ljudi, ili preciznije govoreći tri para koji putuju i provode skijaški i ljubavni vikend, ali većim dijelom umjesto onoga o čemu ljubavnici obično pričaju, oni vode polemike o teoriji arhitekture, novim arhitektonskim tendencijama, ali naravno vode ljubav, i skijaju…

Arhitektura je sigurno metafora knjige. Želja je da se “običnom” čitatelju bez velikog arhitektonskog predznanja približe, i pojasne neke pojave u suvremenoj arhitekturi, a seks i skijanje su tu da začine cijelu priču. Ili kako bi  Davor Senečić rekao: „Arhitektura uvijek golica, sex podstiče, a skijanje će ohladiti ove vruće dane.“

Senečić planira i svoju petu knjigu pod, za sada, radnim nazivom Arhitektonski posao (Architectural work) u jednom smiješnom tonu  (jer u suštinu svoje profesije, arhitekti troše tuđi novac. To neke iskreno veseli, a nekima, pogotovo investitorima, je bolna točka) o svim perifernim, ali ipak vrlo važnim stvarima koje prate arhitekturu kao posao. A to su odnosi na gradilištima, izvoditeljima, vlasnicima – investitorima, njihovim ženama i ljubavnicama, kompanijama i marketinškim odjelima, ostalim projektantima, suradnicima, studenticama, tajnicama …

Sexskijanjeiarhitektura

Ulomak iz knjige:

Prao sam zube odjeven u gaće i majicu za spavanje kad mi je ugasila svjetlo. Stajala je na vratima i čekala reakciju. Zezala se i igrala. Prihvatio sam igru i oprao zube u mraku. Čekao da mi priđe, ali se naglo izgubila i otišla u krevet. Slijedio sam je. Legli smo u postelju a da se nismo ni zagrlili. Uživao sam u tome, u iščekivanju i ignoriranju. Uzela je knjigu, namjestila lampu za čitanje, ja digao News u visinu čitanja i istovremeno ugasio svjetlo u cijelom apartmanu.

Daljnji zanimljiv cilj bile bi swatch arhitektonske funkcije u području javnih zgrada. Na početku bi vjerojatno nastajali samo prateći objekti ili jedna forma ‘pomoćnih objekata’ za veće sportske centre i prostore za slobodno vrijeme“,  reče Laura ležeći na leđima, u polumraku, dižući pokrivač izazovno.“

Više informacija o knjizi kao i pojedine ulomke potražite na http://seks-ski-arh.zz.mu/Sex.html

Svoj primjerak knjige po maloprodajnoj cijeni od 130,00 kn možete pronaći na svim navedenim prodajnim lokacijama: Algoritam Profil Mozaik (Gajeva – Zagreb, Avenue Mall –  Zagreb, Megastore –  Zagreb, Rijeka, Osijek, Joker – Split),  Vuković & RunjićMozaik knjiga.