Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Predstavljena knjiga „Otac“ Glorije Lujanović

Roman prvijenac Glorije Lujanović, naslovljen “Otac” (OceanMore, 2023) donosi priču o “ocu” kao protagonistu čiji svijet tvore domovina i tuđina, kao i rat i ono što je nakon rata nastalo, a otac progovara iz prostora sjećanja i prošlosti.

Roman prvijenac Glorije Lujanović, naslovljen “Otac” (OceanMore, 2023) donosi priču o “ocu” kao protagonistu čiji svijet tvore domovina i tuđina, kao i rat i ono što je nakon rata nastalo, a otac progovara iz prostora sjećanja i prošlosti.

Hrvati srednje Bosne su jedna inspirativna priča, područje koje treba istražiti, a knjiga, iako govori o ratu, je antiratna knjiga”, rekao je književnik i novinar Ivica Đikić na predstavljanju knjige.

Uz oca, drugi lik je kćerka koja je spašena, jer je izmještena iz očeve izgubljene Bosne i Hercegovine. Kako je o knjizi napisao Miljenko Jergović, to je “knjiga o poraženim očevima koji bi još nešto da kažu kćerima spašenim u tuđini”.

Forma nije česta i divna je stvar da ima i pisaca i izdavača koji cijene ovaj eksperiment, da se ide putem koji nije siguran. Ovo je knjiga koja se ne želi svidjeti i izraz je autentične potrebe da se netko izrazi tako direktno i autentično. Hrvati srednje Bosne su jedna inspirativna priča, područje koje treba istražiti. Iako govori o ratu, knjiga je antiratna knjiga”, rekao je Ivica Đikić.

Figura oca su možda pomalo svi očevi ovih prostora, otac je onaj koji se najviše plaši sam sebe. Kad bi si priznao tu svoju emotivnost, sve bi propalo, lakše mu je živjeti pod krinkom“, pojasnila je sama autorica. Progovorila je i o temi pripadanja rekavši: „Jezik je jedina domovina. BiH je fikcija, posebno ovakva Bosna i Hercegovina. Obje domovine i jesu i nisu moje domovine, svaka iz svojih razloga.“

Knjiga je emotivna, istovremeno tužna i duhovita, Monika Herceg, pjesnikinja, dramatičarka, scenaristica i urednica, knjigu vidi i kao dramski tekst. „Knjiga ima nekoliko dimenzija, otvara granice. Otac hrabro i samouvjereno korača, a ipak je poražen. Ovo je tekst koji bi mogao izvesti jedan hrabri teatar koji može izvesti i političku i emocionalnu dimenziju djela.“

Događanje se održalo u okviru programa: Zagreb Book Festivala, u KIC-u, pod zajedničkim nazivnikom “Promjene”.

Više

Darivanje

Roman Pacijentova tajna držat će vas u neizvjesnosti do same završnice.

She Book Club

Rhys Bowen autorica je niza bestselera New York Timesa, a napisala je više od četrdeset romana, uključujući uspješnicu Mozaika knjiga Dječak iz Toskane.

She Book Club

Grace je junakinja romana Kako ubiti vlastitu obitelj Belle Mackie.

She Book Club

Ljepše od raja prvi je roman iz serije o obitelji Smythe-Smith autorice Julie Quinn.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.