Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Preduhitrite pad testosterona

Kao glavni muški spolni hormon, testosteron dominira muškim životom, od utjecaja na osobnost, razvoj spolnih karakteristika,  emotivnu i psihičku snagu, do oblika tijela i dubine glasa.

U današnje vrijeme nema vremena za starenje. Živimo dulje i aktivnije, želimo biti sposobni odgovoriti na sve izazove, želimo moći uživati u životu. No nema muškarca koji ne primjećuje određene promjene do kojih dolazi s godinama i koje se odražavaju na izgledu, kognitivnim sposobnostima i spolnom životu.

Prosječno gledajući, muškarci počinju gubiti testosteron već oko 35. godine, godišnje okvirno jedan posto do 40. godine, a  jedan-dva posto nakon 40. godine (10-20 posto na deset godina). Tako se već nakon 40. godine mogu osjetiti simptomi manjka, a istaknutije nakon 50. godine.

Srećom, za sve postoji rješenje.

Što je testosteron?

Testosteron je anabolični steroid, najpotentniji hormon iz skupine androgena.

Kao glavni muški spolni hormon, testosteron dominira muškim životom, od utjecaja na osobnost, razvoj spolnih karakteristika,  emotivnu i psihičku snagu, do oblika tijela i dubine glasa.

Testosteron utječe na mišićnu masu, snagu i gustoću kostiju, ali i na mnogo više od toga – ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja muškarca i održavanju spolnog života. Bez zadovoljavajućih razina testosterona nema ni zadovoljavajućeg libida i erekcije, ali ni plodnosti.

Na proizvodnju testosterona ne utječu samo godine nego i stres, način života, nedostatak sna, neodgovarajuća prehrana, pretjerani napori, uzimanje lijekova i dr.

Kako poboljšati proizvodnju testosterona?

1. Odgovarajuća prehrana

  • Pojačajte udio proteina životinjskog podrijetla i zdravih masnoća u glavnim obrocima.
  • Jedite više kupusnjača (brokula, cvjetača, kupus) jer su bogate indol-3-karbonolom koji utječe na metabolizam estrogena.
  • Što više birajte hranu iz prirodnog uzgoja kako biste ograničili unos ksenohormona (ljudskom tijelu stranih hormona) i toksina.
  • Prehranu obogatite tzv. superhranom (namirnice bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima, fitonutrijentima i drugim elementima, s niskim udjelom štetnih masnoća), a po potrebi i dodacima prehrani.

2. Promjena ritma i intenziteta sportskih i rekreativnih aktivnosti

Pogrešno je mišljenje da će se fizičkim vježbanjem povećati testosteron. Naprotiv, intenzivne tjelesne aktivnosti i napori mogu tako iscrpsti nadbubrežne žlijezde da one na određeno vrijeme „zatvore“ kompletnu proizvodnju testosterona.

U prvih 45 minuta treninga razina testosterona se povisuje, ali nakon jednog sata dolazi do kontraefekta, odnosno do pada razine testosterona, koja može ostati snižena i nekoliko dana. Stoga izbjegavajte preduge i intenzivne fizičke aktivnosti i trenirajte 45 – 60 minuta tri – četiri puta tjedno.

3. Postizanje i održavanje odgovarajuće tjelesne težine

Nastojte reducirati višak tjelesne masti i povećati mišićnu masu. Masne stanice, posebno on iz područja abdomena, pridonose pretvorbi testosterona u estradiol.

4. Spriječite pretjeranu pretvorbu testosterona u estrogen

U toj hormonskoj konverziji ključnu ulogu ima enzim aromataza, čija se aktivnost može regulirati na nekoliko načina.

Treba izbjegavati:

  • kofein
  • alkohol
  • šećer
  • nošenje uskog donjeg rublja.

5. Dovoljno sna

Nastojte spavati najmanje 6 sati, a optimalno 7 –  8 sati svaku noć i pokušajte si osigurati vrijeme za svakodnevno kraće popodnevo spavanje.

6. Oslobađanje od stresa

Svakodnevno se relaksirajte, pronađite aktivnost koja vas opušta, što god to bilo.

Smanjite stres na najmanju moguću mjeru.

7. Specifični mikronutrijenti

Cink, selen i vitamin B5 posebno su korisni za održavanje normalne razine testosterona u krvi. Sadrži ih i Testomaxx® – dodatak prehrani namijenjen isključivo muškarcima.

Testomaxx® sadrži važne aminokiseline, ekstrakte odabranih adaptogena i ostale specifične i važne mikronutrijente koji sinergističnim djelovanjem pridonose proizvodnji testosterona, ali i drugih steroidnih hormona, kao i kvalitetnijoj proizvodnji spermija.


Darujemo jednu čitateljicu, odnosno vašeg partnera!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 1. prosinac točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke  dostavljaju u inbox na našem Facebooku (ime i prezime, adresa i obavezno broj telefona radi dostave). Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Ana Karoglan

Više

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Savjeti stručnjaka

Još donedavno ljudi su jeli manje, a kretali se više.

Seks

Izgled, težina, spretnost... puno je toga što se partneru mota po glavi.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.