Treća životna dob razdoblje je određenih životnih i bioloških promjena u organizmu koja bi trebala biti što ljepša i ugodnija za svakog pojedinca, no svi smo svjedoci da to nije uvijek tako. Starenje sa sobom nosi niz promjena: staničnih, nutritivnih i psiholoških, stoga je važno na vrijeme ih prepoznavati i na njih ispravno odgovarati.
Činjenica je da adekvatnom prehranom i životnim stilom možemo utjecati na dugovječnost i vitalnost stanica. Iako se starenjem dijelom smanjuje potreba za makronutrijentima i energijom, povećava se potreba za vitaminima i mineralnim tvarima koje se nalaze u namirnicama poput crvenog mesa.
Idealna prehrana za zrelu dob obiluje vitaminima, mineralnim tvarima, bjelančevinama, vlaknima te masnim kiselinama koje imaju protuupalna svojstva, a sve to nalazi se u crvenom mesu.
Imunitet i starija populacija
U stanju oslabljenog imuniteta, koji osobito pogađa stariju populaciju, organizmu najčešće nedostaju vrijedni vitamini i minerali poput željeza, cinka, selena i vitamina B skupine, sve redom ključnih sudionika metaboličkih procesa i zaštitnika našeg imuniteta. Upravo se svi ovi nutrijenti nalaze u crvenom mesu koje je, osim što je najbolji prehrambeni izvor željeza, također izvrstan izvor svih ostalih prijeko potrebnih zaštitnika imuniteta. Snažan učinak na imunološki sustav posebice ima cink kao ključna karika u proizvodnji leukocita, bijelih krvnih stanica koje su prva linija obrane organizma od bakterija i virusa koje uzrokuju bolesti, a koje su u starijih ljudi značajno rizičnije jer je tijek bolesti kompleksniji i može dovesti do niza komplikacija.
Potrebno je posebno obratiti pozornost i na čest nedostatak vitamina B12 kod starijih osoba jer nedostatak ovog vitamina može biti uzrok neuroloških, kognitivnih i simptoma raspoloženja. Uzrok manjka vitamina B12 najčešće je njegov slab unos prehrambenim putem u organizam. Primjerice, starije osobe ponekad zbog slabijeg zdravlja zubi i otežanog žvakanja hrane izbjegavaju crveno meso, stoga je važno ne izostavljati ga iz prehrane nego ga znati pravilno pripremiti. Usitnjeno, raskuhanije i manje krto meso s povrćem ili mljeveno meso u umacima, dobar su način pripreme kojom se osigurava adekvatan unos spomenutih vitamina i minerala.
Poželjno je da se hrana bogata svim navedenim nutrijentima svakodnevno nađe na jelovniku osoba starije životne dobi, dok se konzumacija crvenog mesa preporuča dva do tri puta tjedno. Iz svega navedenog, možemo zaključiti da je briga o načinu prehrane jednako važna u svakoj životnoj dobi te nikad nije kasno za određene promjene na jelovnicima.
Izvori:
Stanga, Z. (2009) Basics in clinical nutrition: Nutrition in the elderly. e-SPEN, the European e-Journal of Clinical Nutrition and Metabolism. 4, 289–299.
Ćatović, A., Krznarić, Ž., Vranešić Bender, D. (2007) Bolesti stomatognatog i probavnog sustava, prehrana u starijoj dobi. U: Gerijatrija (Duraković, Z., ured.) Medicinska naklada, Zagreb, str. 163-198.
Leischker, A. H., Kolb, G. F., Felschen-Ludwig, S. (2010) Nutritional status, chewing function and vitamin deficiency in geriatric inpatients. Eur Geriatr Med. 1, 207–12.
Lichtenstein, A. H., Rasmussen, H., Yu, W. W., Epstein, S. R., Russell, R.M. (2008) Modified MyPyramid for older adults. J Nutr. 138, 5–11.
Wolf, R., Miller, S. L., Miller, K. B. (2008) Optimal protein intake in the elderly. Clin Nutr. 27, 675-684.
Roberts, R. O., Roberts, L. A., Geda, Y. E., Cha, R. H., Pankratz, V. S., O’Connor, H. M., Knopman, D. S., Petersen, R. C. (2012). Relative Intake of Macronutrients Impacts Risk of Mild Cognitive Impairment or dementia. JAD. 32(2), 329–339.
Lachner, C., Steinle, N. I., Regenold, W. T. (2012) The Neuropsychiatry of Vitamin B12 Deficiency in Elderly Patients. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 24, 5-15.
Lachner, C., Steinle, N. I., Regenold, W. T. (2012) The Neuropsychiatry of Vitamin B12 Deficiency in Elderly Patients. J Neuropsychiatry Clin Neurosci. 24, 5-15.
Busti, F., Campostrini, N., Martinelli, N., & Girelli, D. (2014) Iron deficiency in the elderly population, revisited in the hepcidin era. Front Pharmacol. 5, 83.
Sánchez-Muniz, F. J. (2012) Dietary fibre and cardiovascular health. Nutr Hosp. 27(1), 31-45.