Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Život u dvoje

Prepoznajte prve znakove nasilja i spasite se na vrijeme

Zlostavljanje, bilo fizičko ili psihičko, u bilo kojoj vezi i u bilo kojem uzrastu – apsolutno je neprihvatljivo i neopravdano pa ga zato ne treba ni tolerirati.

Zlostavljanje, bilo fizičko ili psihičko, u bilo kojoj vezi i u bilo kojem uzrastu – apsolutno je neprihvatljivo i neopravdano pa ga zato ne treba ni tolerirati. Svaka veza treba biti praćena osjećajima ljubavi, sigurnosti, poštovanja i razumijevanja. Ako se osoba osjeća uplašeno, zlostavljano ili ako misli da je partner kontrolira – takav odnos smatra se nasilnim.

U izvještaju koji je objavila Agencija Europske unije za temeljna prava (FRA) 2014., a temeljen na razgovorima s 42000 žena diljem 28 država članica Europske unije (EU), tjelesno i/ili seksualno nasilje doživjelo je 22 % žena koje su sada u vezi ili su bile u vezi s muškarcem.

Anketa i istraživanja u Americi na temu odnosa u vezama pokazuju zabrinjavajuće rezultate, jedna od tri djevojke (tinejdžerke) doživi neki vid zlostavljanja u vezi, 25% djevojaka doživi fizički napad, a 18% dječaka doživi fizički napad.

Kontrola partnera

Možda vam je u početku i bilo simpatično, ali kontrola podrazumijeva da primjerice, ako želite izaći s prijateljima, morate tražiti njegovu dozvolu. Govori vam što trebate obući, traži da sve svoje vrijeme posvetite njemu i stalno vrši pritisak na vas, i preko telefona i uživo.

Verbalno i emocionalno zlostavljanje

Emocionalno zlostavljanje je podmuklo, ne samo zato što se pojavljuje u mnogo oblika nego zato što ga je teško prepoznati. Može biti praćeno omalovažavanjem partnera, kritiziranjem njegovog tijela, namjernim ne poštivanjem granica partnera.

Općenito, za odnos možemo reći da je emocionalno nasilan kada postoji konstantan obrazac nasilnih riječi i nasilničkog ponašanja koji umanjuju samopoštovanje osobe (koja je zlostavljana) i koji umanjuju njezino psihičko zdravlje te funkcionalnost u svakodnevnom životu.

Podrazumijeva i ljubomoru i prijetnju kako vama tako i članovima vaše obitelji ili prijateljima, ako ne radite onako kako partner želi. Jedno ranije istraživanje pokazalo je da 75% tinejdžerki trpi verbalno zlostavljanje partnera.

Znamo da je s tinejdžerima i pubertetom teško, ali razgovarate li sa svojim kćerima o njihovim vezama?

Seksualno zlostavljanje

U ovu vrstu zlostavljanja spada i neželjeno dodirivanje i prisiljavanje na seksualne odnose protiv volje partnera (silovanje).

Tko je kriv?

Zašto žrtva jednostavno ne ode? To je pitanje koje mnogi postavljaju kada saznaju da žrtva trpi zlostavljanje. Ali ako ste u nasilnoj vezi, znate da to nije tako jednostavno.

Nažalost, postoje osobe koje u lošim i nezdravim vezama krive samo sebe za svoje stanje i osjećaju se bespomoćno i poniženo. Takve osobe moraju shvatiti da su one žrtve zlostavljanja i da se trebaju što prije izvući iz takve veze. Prekid takve veze može biti težak osobito ako vam je stalo do partnera usprkos zlostavljanju.

Savjet za okončanje nezdrave veze – potražite pomoć. Ako ne možete sami sebi pomoći, tražite pomoć obitelji ili bliskih prijatelja. Znate li da zakon u Americi nalaže da nastavnici, doktori, savjetnici i socijalni radnici, ako primijete zlostavljanje kod tinejdžera, moraju zlostavljanje prijaviti policiji?

Upozorenja

Ono što zabrinjava i čega treba biti svjestan: nasilništvo u vezi prerasta i u nasilništvo u braku.

Osobe sa samopoštovanjem i sigurnošću u sebe rjeđe su žrtve zlostavljanja i nasilništva u vezi. Također, ne treba dozvoliti da veza postane teret, jer je to već samo po sebi nezdrav odnos. Vjerujte svojoj obitelji i bliskim prijateljima jer tako uvijek imate podršku u kakvoj god se situaciji našli. Budite informirani o zlostavljanju i nasilju u vezama kako biste eventualno prepoznali takve momente u svojoj vezi.

Biti u vezi s partnerom važan je dio života koji treba biti poseban i zabavan. Prepoznavanje znakova upozorenja može pomoći u izbjegavanju nezdrave i nasilne veze.

Kod nas se slično kao i u svijetu javlja nasilništvo koje se obično sakriva, često zbog „nekih tradicionalnih obzira“ i „sramote“. A onda, obično poslije „dugogodišnjeg prikrivanja“, dođe do eskalacije s teškim ili najtežim posljedicama.

Ne propustite

Dobar posao

Možda mislite da zadirkivanje prestaje kad završite srednju školu, ali gnjavatori postoje i u mnogim tvrtkama i uredima.

Drama Queen

Jeste li se ikad zapitali što se krije iza kulisa tih serija? Jeste li se ikada zapitali što se krije iza lica svih tih...

Duh i tijelo

U Hrvatskoj 17,8% žena u dobi od 65 -74 godine izloženo nasilju, dakle prema zadnjem popisu nasilju je izloženo  44.500 žena.

Zanimljivosti

Najveći broj femicida u Hrvatskoj odnosi se na intimni partnerski femicid.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.