Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Prevencija dijabetičke nefropatije

Svakoga drugog četvrtka u ožujku diljem svijeta, a i u Hrvatskoj obilježava se Svjetski dan bubrega kojim se želi podignuti svijest o životno važnoj ulozi naših bubrega i širiti poruka da je kronična bolest bubrega česta, štetna, ali i da se može spriječiti i liječiti.

Uzrokom terminalnog oštećenja bubrega u 49,3% je dijabetes melitus, od čega 4,7% otpada na tip 1 dijabetesa (juvenilni oblik) i 44,6% na tip 2 dijabetesa (odrasli ili nespecificirani oblik). Približno 40% bolesnika s tipom 1 dijabetesa razvije dijabetičku nefropatiju kao posljedicu metaboličkog oštećenja bubrega uslijed genetski uvjetovanih čimbenika.

Genotip angiotenzin pretvarajućeg enzima tipa DD je snažan prediktor razvoja nefropatije (14,2% DD homozigota je imalo nefropatiju naprema 7,8% ne-DD homozigota)(Jeffers i sur., 1997). U tipu 2 dijabetesa značajna je povezanost između učestalosti alela D i progresivne nefropatije. Progresija kronične bubrežne bolesti se može prevenirati modifikacijom načina života, kontrolom glikemije i krvnog tlaka, smanjenjem proteinurije, restrikcijom unosa proteina, kontrolom lipida, izbjegavanjem nefrotoksičnih čimbenika, korekcijom anemije, korekcijom acidoze, optimizacijom produkata kalcij – fosfor, pravilnim održavanjem balansa tekućine u organizmu i redovitim kontrolama kod interniste – nefrologa.

Blokadom sustava renin – angiotenzin prevenira se renalna funkcija smanjenjem glomerularnog tlaka i proteinurije. Budući da proteinurija ima ključnu ulogu u oštećivanju i stvaranju ožiljnih promjena bubrega, smanjenjem proteinurije se usporava progresija bolesti (Fine i sur., 2000). Restrikcija unosa proteina može olakšati i ublažiti mnoge simptome renalne insuficijencije i prevenirati progresiju bolesti. Nisko-proteinska dijeta predstavlja unos od svega 0,6 g proteina/ kg idealne tjelesne težine.

Preporučuje se unos proteina pretežno biljnog porijekla. Smanjenje glomerularne filtracije je udruženo s komplikacijama većine organskih sustava: povišen krvni tlak, anemija, malnutricija, bolesti koštanog sustava, neuropatija i smanjenje kvalitete života. Prevencija dijabetičke nefropatije se sastoji u liječenju čimbenika rizika koji su istodobno i čimbenici rizika kardiovaskularnih bolesti: hipertenzije, hiperglikemije, pušenja i dislipidemije.

prim. dr. sc. Silvio Altarac, dr. med., spec. urologije, znanstveni savjetnik

Poliklinika Medikol

Voćarska 106, 10000 Zagreb

Franca Prešerna 13, 40000 Čakovec

T: 0800 78 78; 01/ 4594 772; 040/ 638 500

www.medikol.hr

Ne propustite

Brinimo jedna o drugoj

Kako bismo riješili problem proširenih vena prvi korak je pregled kod liječnika koji se bavi  proširenim venama te ultrazvučni (UZV) pregled venske cirkulacije nogu.

Savjeti stručnjaka

Holter EKG omogućava snimanje električne aktivnosti srca kroz duži vremenski period, za razliku od standardnog elektrokardiograma (EKG) koji daje prikaz u trajanju od 10-ak...

Brinimo jedna o drugoj

Kako nepravilnosti u srčanom ritmu mogu biti simptomatske i asimptomatske od iznimne važnosti su upravo slučajno detektirane aritmije koje mogu biti značajne, ponekad i...

Brinimo jedna o drugoj

e-Dječja kartica – ‘Mudrica’ je aplikacija za mobilne uređaje (iOS i Android), namijenjena roditeljima, čije korištenje omogućava pogodnosti ili popuste na robe ili usluge s...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.