Prijatelji – fenomen koji rado gledamo

Friends

„Prijatelji“ je jedna od najbolje rangiranih serija s nekoliko osvojenih Emmy i Golden Globe nagrada te nebrojeno nominacija. Okarakterizirana kao pametna, sofisticirana komedija, ulazi u srca i umove grupe prijatelja koji žive u New Yorku.

Svih 236 epizoda serije snimljeno je na legendarnom stageu 24 Warner Bros. Television studija u Burbanku u Kaliforniji, a zvjezdanu glumačku postavu čine Jennifer Aniston (Rachel Green), Courtney Cox (Monica Geller), Lisa Kudrow (Phoebe Buffay), Matt LeBlanc (Joey Tribbiani), Matthew Perry (Chandler Bing) i David Schwimmer (Ross Geller).

Tijekom 10 sezona, u seriji je gostovalo nekoliko najjačih glumačkih imena kao što su Brad Pitt, Reese Witherspoon, Susan Sarandon, George Clooney, Paul Rudd, Tom Selleck, Bruce Willis, Kathleen Turner, Sean Penn, Gary Oldman, Ben Stiller, Winona Ryder i Julia Roberts.

„Prijatelji“ će imati novi dom na HBO GO-u od 15. travnja, kada u ponudu stiže svih 10 sezona ove kultne komedije.

U nastavku donosimo 20 činjenica koje možda niste znali o najdražoj humorističnoj seriji.

 1. Originalno se emitirala na televizijskoj mreži NBC u razdoblju od 22. rujna 1994. do 6. svibnja 2004. godine.
 2. Svih deset sezona Prijateljanalazilo se među deset najgledanijih televizijskih programa godine.
 3. Nitko od glumačke postave nije na početku bio obožavatelj tematske pjesme jer im se nije svidio ples u fontani. Plesali su jer im je tako bilo „rečeno“.
 4. Prijatelji su trebali imati samo četvero prijatelja. Phoebe i Chandler izvorno su napisane kao sporedne uloge. Možete li to uopće zamisliti?
 5. Gotovo svi nazivi epizoda započinju „The One Where“… Jedna epizoda serije najčešće se snimala oko pet sati uz odmore od 15 do 20 minuta.
 6. Phoebe je isprva trebala biti „gotičarka“.
 7. Lisa Kudrow (Phoebe) isprva je mrzila gitaru te je predložila da Phoebe umjesto gitare svira bongose.
 8. Courteney Cox (Monica) dvije je godine starija od Davida Schwimmera (Ross), iako mu u seriji glumi mlađu sestru.
 9. Jennifer Aniston gotovo je zamijenjena. Glumila je u jednom sitcomu, dok je NBC još uvijek provodio audicije za njezinu ulogu. Srećom, nisu mogli pronaći nikoga drugog, a drugi je sitcom otkazan.
 10. Rossovog ljubimca – majmuna Marcela zapravo su glumila dva majmuna – Monkey i Katie.
 11. Courteney Cox – glumica koja tumači ulogu Monice Geller, jedina je članica glavne glumačke postave koja nije nominirana za prestižnu televizijsku nagradu Emmy
 12. Ross ima 29 godina tri godine, odnosno, tri uzastopne sezone (3, 4, 5) Ross spominje da mu je 29.
 13. Phoebeina trudnoća u seriji je bila stvarna.Scenaristi su se prilagodili Lisi Kudrow koja je glumila Phoebe te su se dosjetili da bi Phoebe mogla prihvatiti ulogu surogat majke.
 14. Ellen DeGeneres je odbila ponudu da glumi Phoebe.
 15. Izvorno, kreatori su željeli da Courteney Cox glumi Rachel.
 16. Matt LeBlanc (Joey) zamalo je glumio Phila u Modernoj obitelji. LeBlanc je u jednom intervjuu rekao da je to stvarno dobar scenarij, ali da on nije tip za taj projekt.
 17. David Schwimmer režirao je 10 epizoda Prijatelja. Jedna od epizoda koju je režirao bila je ona u kojoj ekipa doznaje da je Ross otac Rachelinog djeteta.
 18. Jennifer Aniston gotovo je rekla „ne“ posljednjoj sezoni. Navodno je imala „par problema“, no na kraju je ipak pristala na posljednju sezonu jer je vidjela koliko još Rachel ima u sebi.
 19. Svi u Prijateljimazarađivali su isto po epizodi. Na početku su svi zarađivali 22.500 dolara po epizodi, a kasnije je taj iznos dosegnuo milijun dolara!
 20. Izvorne recenzije na seriju bile su mješovite. Uglavnom je dobivala hvalospjeve publike i kritičara. Kreatori serije znali su da će to biti veliki hit već na prvoj probi. Autorica serije, Marta Kauffman, istog je trena shvatila da su ta šestorka, taj scenarij, atmosfera puni pogodak.