Prijateljstvo i posao (ne)idu skupa?

Jedna stara narodna kaže da ako želiš prijatelja, posudi mu novac… Financijaši tvrde da emocije loše ‘upravljaju’ novcem.

Ipak, dobro i kvalitetno prijateljstvo (ili bilo koji drugi dobar bliski odnos) može biti jako dobar temelj za uspješno poslovanje, jer kad se osobe međusobno dobro razumiju i podržavaju, posve je logično da u jednom trenutku počnu razmišljati i o mogućnosti zajedničkog rada.

Hana Matejašić i Rajana Radosavljev prijateljice su i začetnice projekta te voditeljice ”Žene izvan okvira”.

Kako i kada ste se upoznale i kako je krenula vaša suradnja?

Upoznale smo se preko zajedničkih prijateljica još prije 5 godina, no naše poznanstvo nakon toga se nastavilo isključivo preko Facebooka. Pratile smo se međusobno i bile si interesantne – obje smo radile stvari koje su ovu drugu zanimale, a i pohađale smo istu školu za tjelesno orijentiranu psihoterapiju – Centar za integrativni razvoj, iako ne u isto vrijeme. Lajkale smo se, komentirale, pronalazile u statusima i u jednom trenutku, prije otprilike godinu i pol, došle smo do zaključka kako nije u redu da dvije osobe koje imaju toliko toga zajedničkog barem jednom ne popiju kavu zajedno. Nije trebalo puno da se iz našeg druženja rodi nešto konstruktivno. Već na drugom susretu došle smo na ideju za Žene izvan okvira, a na trećem susretu već krenule u realizaciju.

Ima li nesuglasica? Koje su nesuglasice najčešće?

Poslovno partnerstvo vrlo je slično braku, a zajednički projekt može se lako usporediti s djetetom koje treba odgojiti, podići na noge i brinuti se o njemu. Budući da je naša priča krenula dosta brzo i naglo, nakon prve faze „zaljubljenosti“, gdje te vodi entuzijazam i ružičasta slika, došle smo u fazu „sumnje“. Počele smo se preispitivati na više razina – same sebe, jedna drugu međusobno i projekt općenito. Jesmo li spremne upustiti se u vlastiti projekt, vjerujemo li si dovoljno, koliko vjerujemo u kvalitetu i potencijal ovog projekta? Nesigurnosti su nas napadale sa svih strana, kako to obično biva pri bilo kakvom iskoraku prema nečem nepoznatom. Međutim, kako poznata pjesma kaže „when the going gets tough the tough get going“ – upravo to smo učinile. Prebrodile smo „dječje bolesti“ i trenutno smo u fazi „realnosti“ gdje sagledavamo svoje međusobne mane i vrline s puno više razumijevanja i pokušavamo dublje promotriti probleme.

Obje smo dosta kritične pa se znamo nekada međusobno iskritizirati u afektu, a obje smo i dosta temperamentne pa ta kritika zna naići na „neplodno“ tlo. Ali kad se smire strasti spremne smo obje staviti svoj ego sa strane i stvarno se čuti međusobno. Imamo sreću da obje imamo psihoterapijsko obrazovanje, pa ta znanja koristimo i u svom odnosu. Imamo praksu da se jednom mjesečno nađemo, stavimo poslovne obaveze sa strane i razgovaramo o svom odnosu. Na taj način radimo na svojim nedostacima i vrlinama te nalazimo načine kako najbolje iskoristiti snage koje svaka od nas posjeduje.

Tko prvi popusti i zašto?

Ovisno o situaciji, temi o kojoj se raspravlja i kojoj je bitnije da dokaže svoje stajalište. Obje znamo biti tvrdoglave, ali znamo i popustiti kad shvatimo da rasprava postaje kontraproduktivna.

Ne bojite se da ćete se koji put posvađati i prekinuti suradnju?

Trenutno ne razmišljamo o tome jer zasad ne vidimo da bi mogao nastati toliki problem da se raziđemo. Teško da se suradnja može prekinuti zbog svađe, eventualno je moguće da se neka od nas odseli ili da nam se promijene prioriteti ili ambicije u životu, ali i tu se podržavamo međusobno.

Što vaši drugi prijatelji kažu na ovaj pothvat?

Prijatelji su jako ponosni na nas i podržavaju nas. Ima i momenata gdje se malo osjećaju zapostavljenima, jer provodimo više vremena jedna s drugom, a manje s njima, ali ipak još uvijek imaju razumijevanja.

Što sve planirate sa „Ženama izvan okvira“?

Ideja je bezbroj, vremena je malo. Htjele bi pokrenuti još nekoliko projekata pod platformom Žene izvan okvira, ali trenutno smo većinom usmjerene na talk show koji se održava jednom mjesečno. Planiramo se udružiti s malim hrvatskim tvrtkama i obrtima koji proizvode ili izrađuju proizvode koji će se svojom kvalitetom i pričom uklopiti u naš sustav vrijednosti. Želimo promovirati i žensko poduzetništvo te predstaviti što sve rade kreativne Hrvatice – izvan okvira.

Također, nudimo i personalizirane talk show-ove za tvrtke ili konferencije u kojima obrađujemo neku njima bitnu temu, a u planu je i jedan inovativni program za team building. Imamo još pregršt ideja za daljnje osnaživanje žena i pružanje podrške, no nećemo sad još sve otkriti. Sve možete pratiti na našim stranicama na Facebooku i Instagramu „Žene izvan okvira“, a dok čekate nove informacije i aktivnosti možete se zabaviti i educirati uz brojne snimke na našem istoimenom YouTube kanalu.