Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Pripazite na sobne biljke – i one mogu dobiti opekline od sunca

Da biste svojim biljkama omogućili što ugodniji život trebate znati koje biljke vole koje pozicije i koliku količinu svjetla.

Da biste svojim biljkama omogućili što ugodniji život trebate znati koje biljke vole koje pozicije i koliku količinu svjetla.

Poželjno bi bilo analizirati količinu izravnog svjetla koje dolazi kroz svaki prozor prije no što odlučite koja su mjesta najbolja za određene biljke. Logično je da kroz velike prozore dolazi više svjetla, ali treba uzeti u obzir da što je površina stakla veća to temperature tijekom noći naglije padaju.

Jutarnje i večernje sunce

Većina biljaka voli dobro osvijetljena mjesta zaklonjena od direktnog sunčevog svjetla. U takvim uvjetima najbolje cvjetaju. Idealno bi bilo da se biljke nalaze na prozoru gdje se sunce pojavljuje ujutro i navečer, s obzirom da je ono u to vrijeme nešto slabije pa je i manja mogućnost da spali listove biljaka. Osim toga, zemlja se neće brzo isušivati ako sunce zaobiđe teglice prije svog dnevnog vrhunca.

Sobne biljke će teško podnositi sunčevu svjetlost koja ih obasjava kroz prozor nakon duge zime bez intenzivnog svjetla jer su postale osjetljivije na snažno UV zračenje.

Osjetljive sobne biljke možete probati premjestiti na tamnije mjesto na neko vrijeme ili navucite zavjese kako bi ih zaštitili od svog tog svjetla koje dopire kroz prozor, preporučuje Njemačko udruženje poljoprivredne industrije (IVA).

Lagano navikavanje

Sobne biljke koje vole prirodno svjetlo, ali ne izravnu sunčevu svjetlost osobito su osjetljive na opekline, uključujući biljke koje imaju velike mekane listove. Sklonite ih s izravne svjetlosti prvih sunčanih proljetnih dana, ali ne brinite, to ne znači da će stalno morati biti u sjeni.

Postupno ih izlažite sve dulje suncu kako bi se postupno priviknule.

Za nekoliko tjedna, naviknut će se na novo godišnje doba u tolikoj mjeri da ćete ih moći vratiti na njihovo originalno mjesto – ističe IVA. I ne morate se brinuti ako orhideje ili difenbahija na proljeće ostanu bez nekoliko listova. Te biljke će također biti osjetljivije na svjetlost nakon zime, ali trebale bi imati manje problema u prilagodbi sve jačem sunčevom svjetlu. Slobodno ih ostavite na njihovu originalnom mjestu čak i ako ostanu bez nekoliko listova.

Biljke koje vole jako osunčane prozore:

  • kaktusi
  • klorofit
  • pelargonije
  • gerber
  • amarilis
  • Hoya, odnosno voštani cvijet
  • vodenike
  • oleander
  • sanseverija
  • razni sukulenti

Izvori: Savjeti.hr i Živim.hr

Ne propustite

Moj dom

Prilikom izbora treba svakako paziti koje biljke čine sobu svjetlijom i stvaraju ugodniji i opušteniji ambijent. Prilikom kupovine biljaka koje kvalitetno pročišćavaju zrak potrebno...

Moj dom

Postoje sobne biljke koje su gotovo prisutne u svakom domu, ali mnogi ne znaju ni kako se zovu.

Moj dom

Uljepšajte dom neobičnim zelenilom.

Moj dom

Zašto ih koristiti samo za pripremanje jutarnje kave?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.