Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Profesorica i suosnivačica matematičke akademije KIDUKO otkriva najveći izazov u pokretanju vlastitog posla

Renata Vlahović Kruc, profesorica matematike i doktorica znanosti, jedna je od onih koja je svoja maštanja iz djetinjstva i ostvarila.

Svi smo kao djeca maštali o tome što ćemo biti kada odrastemo, pa su tako kod djevojčica najpopularnija zanimanja učiteljica i profesorica. Renata Vlahović Kruc, profesorica matematike i doktorica znanosti, jedna je od onih koja je svoja maštanja iz djetinjstva i ostvarila. Ljubav prema matematici se javila u nižim razredima osnovne škole, a daljnje obrazovanje uz podršku profesora, rezultiralo je upisom na nastavnički smjer Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

Svoju karijeru gradi u svijetu znanosti, no put ju je odveo i u poduzetničke vode, pa je tako s kolegom Nikolom Jellačićem pokrenula jedinstvenu matematičku akademiju KIDUKO.

„KIDUKO akademija je rezultat mog dugogodišnjeg obrazovanja i rada s djecom i mladima, ali i odgovor na njihovu čestu odbojnost prema matematici kao znanosti. Moja želja iz djetinjstva ostvarila se prije 8 godina kada sam svoj poslovni put započela radom kao profesorica matematike u virovitičkoj gimnaziji. Samo par mjeseci kasnije dobila sam priliku zaposliti se na svom fakultetu i upisati doktorat“, poručuje Renata.

Prepreke su prilika za osobni rast

Želja za novim znanjem i iskustvom potaknula ju je da tu priliku prihvati. Rad na fakultetu otvorio je Renati pogled u drugačiji svijet matematike i dao nove mogućnosti. Uz nove mogućnosti, stigli su i izazovi s kojima se susreću sve žene u biznisu i znanosti, a jedan od najvećih je usklađivanje obiteljskog i poslovnog života. „U rješavanju svakog poslovnog zadatka trudim se dati svoj maksimum, što često iziskuje puno vremena. S druge strane, važan mi je svaki slobodan trenutak provesti sa svojom obitelji. Vještina upravljanja vremenom je nešto što i danas učim“, kaže profesorica.

Kao i brojne druge žene, Renata se u svojoj karijeri susretala s predrasudama i preprekama, koje su u većoj ili manjoj mjeri utjecale na njezin poslovni put. Svaka od njih joj je davala motivaciju da nastavi dalje te ih je iskoristila za osobni rast, a znanja i vještine uložila je u nove projekte. Svim mladim ženama na početku karijere, Renata poručuje da je važno slijediti svoje interese i biti otvoren za sve prilike i mogućnosti.

Prema statističkim podacima, udio žena zaposlenih u obrazovanju je veći od udjela muškaraca, kao i u ukupnom broju doktora znanosti. No, bez obzira na to, muškarci se nalaze u puno većem postotku na višim pozicijama u sustavu obrazovanja. „Svakako bi ravnopravnost zapošljavanja žena i muškaraca na tim pozicijama doprinijela i povećanje žena u visokom obrazovnom sektoru, a možda i njegovoj promjeni“, zaključuje Renata.

Ideja iz studentskih dana postala uspješni projekt

Priča o KIDUKO akademiji započela je još prije pet, šest godina kada su njezini osnivači htjeli ponuditi nešto novo na tržištu, a ono što ih je povezalo bila je matematika.

Ideju za ovim projektom Renata je imala još od studentskih dana. Kroz matematičke radionice uočila da djeca i mladi zapravo vole raditi matematiku i pokazuju veliki interes za nju. „Primijetila sam da su posebno zainteresirani kada im se omogući pristup u kojem oni sami mogu osjetiti uspjeh zbog svojeg rada i uloženog truda. Upoznavši Nikolu, shvatila sam da na istu ideju gledamo iz dva različita smjera koji čine jednu potpunu cjelinu – on kao roditelj, ja kao profesorica matematike. Iz zajedničke želje da djeci omogućimo kvalitetno obrazovanje nastao je projekt KIDUKO“, objašnjava Renata.

Matematička akademija je započela svoj rad u listopadu ove godine, a njezini osnivači su i više nego zadovoljni i ispunila su im se sva očekivanja. „Prvi dojmovi su zaista pozitivni! Zahvalni smo da je toliko roditelja i djece prepoznalo našu ideju, kao i mnogi stručnjaci. Najveći utisak na nas ostavljaju učenici koji, bez obzira što im matematika nije jedan od omiljenih predmeta, na nastavu dolaze entuzijastično i s velikom voljom za rad“, kaže Renata.

Renata i Nikola imaju velike planove za budućnost, a jedan od njih je omogućiti akademiju učenicima nižih razreda osnovne škole u proljeće 2023. godine, a potom i djeci predškolskog uzrasta, učenicima srednje škole te odraslima. Osim širenja programa, plan je prošiti se i na nove lokacije u Zagrebu, ali i izvan njega.

Za kraj, jedan savjet za sve koji razmišljaju o pokretanju vlastitog poslovanja: „Ne čekajte predugo i ne posustaje na početnim preprekama jer će ih vjerojatno biti. Često je strah od pogreške i neuspjeha nešto što nas koči kako bismo započeli vlastito poslovanje. I sama sam perfekcionist, no kroz rad sama naučila da na pogreške gledam kao prilike za osobni i poslovni rast. Osim toga, bitno je vjerovati u sebe i svoje sposobni te se okružiti ljudima koji vjeruju u vas“, poručuje profesorica Renata Vlahović Kruc.

Ne propustite

Zanimljivosti

U suorganizaciji Montessori Global Educationa i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Kući Europe održan je panel koji je okupio predstavnike brojnih istaknutih organizacija,...

Zanimljivosti

Kako tomu doskočiti zna magistra edukacije Angela Bralić, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Clio's dreams koja se bavi problemima s učenjem i općenito...

Anja može sve

Oko 25% osoba s invaliditetom ima srednju stručnu spremu dok je 3% osoba s visokom ili višom stručnom spremom. Specijalno obrazovanje zabilježeno je kod...

Anja može sve

Činjenica je koja predstavlja mnogobrojne probleme na više razina, ali ja bih razgovarala o dva ključna problema. Institucijama u obrazovanju i inkluziji osoba s...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.