Provedite produženi vikend u najstarijem naselju u Europi

Vinkovci, grad rimskih careva, Valentinijana I. i Valensa, koji već osam tisuća godina leži u raskošnoj slavonskoj ravnici, i ove će se godine vratiti u povijest kada je Rim imao značajan utjecaj na način života i vjerovanja njegovih stanovnika. Rimski dani su povijesna, turistička i edukativna manifestacija kojom, već šestu godinu zaredom, Turistička zajednica grada Vinkovaca u suradnji s Gradskim muzejom Vinkovci te ostalim partnerima želi predstaviti Vinkovce kroz žive slike Colonie Aurelie Cibalae.

VI. Rimski dani

Manifestacija „VI. Rimski dani“ započinje 26. svibnja i traje do 2. lipnja 2018. godine, a ove godine očekuje se najbogatija do sada. Posjetitelji, oni najmlađi, ali i nešto stariji moći će otkriti i doživjeti tajne drevnoga Rima kroz prikaze borbe Barbara i Rimljana, radionice za djecu, rimske igre, igrokaze na latinskom, borbe gladijatora, izložbe grafita, rimski sajam, kovačnice i mnogo toga iz bogatog sadržaja festivala. U sklopu Rimskih dana se održava i 1. Festival craft piva “Beeram domaće”, a navečer će posjetitelji moći uživati i u koncertima Hladnog piva i Belfast food-a.

Bitka kod Hadrianopolisa

Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi: „Barbari opet?!“ a govori o bitki iz 378. godine kod Hadrianopolisa (danas Edirne, na granici Bugarske i Turske), gdje se Barbarima suprotstavio rimski car Valens, izgubio bitku i na bojištu poginuo. Bitka je bila dio Gotskog rata 377.-382. i predstavlja je jednu od najznačajnijih bitaka u rimskoj povijesti, jer je započela proces koji će završiti konačnim kolapsom Zapadnog Rimskog Carstva u 5. stoljeću. Od tada Rim gubi kontrolu nad cijelom Panonijom, a ova povijesna borba bit će uprizorena i na ovogodišnjim Rimskim danima.

Stoga, ako želite barem jedan dan maštati da živite za vrijeme drevnoga Rima kao gladijator, rimski car, centurion ili konjanik, dođite u Vinkovce, najstarije europsko naselje koje na poseban način spaja prošlost i sadašnjost te provedite nezaboravni produženi vikend.

Više informacija o programu VI. Rimskih dana možete pronaći OVDJE.