Prvi književno-modni izlog u Hrvatskoj

Nakon što je Mozaik knjiga izdao roman „Haljina“ autorice Sophie Nicholls, njezinoj čaroliji nisu odoljele ni hrvatske dizajnerice Boudoir (Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević), Diana Viljevac i Hippy Garden (Đurđica Vorkapić), čije kreacije savršeno odgovaraju ovoj književnoj poslastici za sve ljubitelje ljubavnih romana.

Prvi književno-modni izlog u Hrvatskoj krasi prostor knjižare Znanje u Gajevoj ulici kao dio kampanje Žene stvaraju inspirirane mjesecom posvećenom ljepšem spolu, a svojim cvjetnim dekoracijama oduševili su iz Cvit happens.

Ono što posebno veseli Dianu Viljevac je to što kroz svoj rad usrećuje i druge, a haljina za nju ima posebno značenje. „Kroz školovanje i dugogodišnji rad zavoljela sam ženstvenu odjeću pri čemu se haljina nametnula kao dominantna figura. Znajući koliko je vremena potrebno za izradu i najjednostavnije haljine taj predmet mi je postao simbol truda za ljepotom i estetskim užitkom koji nastaje iz neodređenog komada materijala; kao i čežnja žene da sačuva dio svog identiteta i ženstvenosti samo za sebe u svijetu u kojemu su te stavke objektivizirane.“, poručila je Viljevac.

Fotograf Sonja Kovač

Hippy Garden brend je koji već punih 18 godina dominira hrvatskom, ali i regijskom modnom scenom. Kako kaže glavna dizajnerica Đurđica Vorkapić, svaka žena koja odjene njihovu haljinu je snažna, zna što hoće i nije ju strah izazova. Upravo za Đurđicu najveći je izazov pronaći inspiraciju, koju kako kaže pronalazi svuda oko sebe. „Najbolja inspiracija za rad ponekada možemo biti sami sebi kad vidimo koliko smo napravili i što smo napravili. Sve lijepe stvari pomoći će nam da idemo naprijed još bolje, a ružne nam služe kao škola.“, rekla je Vorkapić.

Fotograf Sonja Kovač

Da haljina nije samo odjevni predmet, osim autorice Sophie Nicholls smatraju i Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević poznatije pod imenom Boudoir. “Svakodnevno se susrećemo sa ženama koje dolaze u naš atelje i žele se osjećati posebno, baš kao princeze. Moramo priznati da i mi zaplačemo s njima kad vidimo koliko smo ih uspjele usrećiti.“, poručile su Martina Čičko Karapetrić i Morana Saračević.

Suvremena engleska književnica Sophie Nicholls u svojem prvom romanu „Haljina“ pripovijeda šarmantnu ali i dirljivu priču o majci i kćeri koje veže neraskidiva ljubav nad koju se natkriva mračna tajna koja bi mnogo toga mogla promijeniti. Ovaj sjajni roman savršeno je štivo za sve obožavateljice vintage mode i ljubiteljice neočekivanih ljubavnih priča.

O KNJIZI:

Jednog siječanjskog dana u York će doći dvije neobične žene. Fabia Moreno i njezina kći Ella. U tom su gradu odlučile otvoriti dućan čarobne vintage odjeće. No zašto su došle?
Fabia ne želi samo prodavati divne haljine ženama koje će u njima uživati nego i pobjeći od prošlosti koja ju proganja. I Ella se želi uklopiti u novi život, no neki i nisu presretni zbog njihova dolaska.

Hoće li Fabia uspjeti zanemariti predrasude koje se pred njom pojavljuju? Koju to mračnu tajnu ona krije? A imaju li svilene podstave i nevidljivi šavovi na haljinama koje prodaje neke tajne moći ili se to samo tako čini? Ali osim Fabije i Elle svoje priče ispričat će i cipele s leopardovim uzorkom, večernje haljine i skupocjeni šalovi.

Roman je s engleskoga prevela Aleksandra Barlović.