Prvo čokoladno mlijeko bez laktoze na hrvatskom tržištu

Intolerancija na laktozu tema je kojoj se posljednjih godina posvećuje sve više pažnje. Statistički podaci govore kako čak 20 posto populacije razvijenih zemalja pati od nekog oblika preosjetljivosti na hranu, među koje se ubraja i ovaj poremećaj.

Intolerancija (netolerancija) na laktozu je nemogućnost ili smanjena sposobnost probave mliječnog šećera – laktoze, najzastupljenijeg ugljikohidrata u mlijeku, zbog nedostatka crijevnog enzima laktaze. Laktaza se prirodno nalazi u tankom crijevu i razgrađuje laktozu na jednostavnije lakše probavljive šećere glukozu i galaktozu. Manjak laktaze može se ispoljiti na dva načina: kao nedovoljna količina laktaze (hipolaktazija) ili kao potpuni nedostatak laktaze u crijevu (alaktazija).

Što je uzrokuje?

Zbog manjka enzima laktaze, nerazgrađena laktoza dolazi u debelo crijevo gdje služi kao hrana bakterijama. U neprobavljenom obliku potiče nakupljanje tekućine i elektrolita, a djelovanjem bakterija dolazi do oslobađanja plinova (metana, ugljičnog dioksida), čija su posljedica nadutost i bol u trbuhu često popraćena proljevom.

Dukat Lagano jutro čokoladno mlijeko bez laktoze

Novi hit u liniji mliječnih proizvoda bez laktoze je Dukat Lagano jutro čokoladno mlijeko bez laktoze, prvo takve vrste na hrvatskom tržištu.

Novo čokoladno mlijeko bez laktoze punog je i kremastog okusa čokolade, a lako probavljivo. Omogućuje uživanje u mlijeku osobama koje su osjetljive ili intolerantne na mliječni šećer laktozu. Osim što ne sadrži laktozu Dukat Lagano jutro čokoladno mlijeko ne sadrži ni gluten.