Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Pustolovni jesenski getaway s najmlađima na mađarskom moru – Balatonu

Pustolovine koje ste možda doživjeli u djelima Julesa Verna sad možete omogućiti i svojim najmanjima u Mövenpick BalaLand Resortu na jezeru Balaton dok sami opušteno uživate u udobnosti i miru raskošnog odmarališta.

Pustolovine koje ste možda doživjeli u djelima Julesa Verna sad možete omogućiti i svojim najmanjima u Mövenpick BalaLand Resortu na jezeru Balaton dok sami opušteno uživate u udobnosti i miru raskošnog odmarališta. A u ovaj resort dobrodošli su i vaši četveronožni, pridruženi članovi obitelji.

Na južnoj obali najvećeg jezera u središnjoj Europi površine čak 598 km², ono zbog kojeg Mađarsku boli briga što nema mora, proljetos je otvoren jedinstven resort, obiteljsko mjesto za bijeg od monotone svakodnevice, bijeg u aktivnu pustolovinu inspiriranu romanom „Put oko svijeta u 80 dana“. Privlačnost jezera Balaton leži u njegovoj prirodnoj ljepoti i mirnim vodama koje odražavaju čisto plavo nebo, stvarajući atmosferu koja privlači posjetitelje tijekom cijele godine.

U novootvorenom hotelu je baš sve u znaku Williya Foga, lavića iz španjolsko-japanske animirane serije, koja se prikazivala prije 40 godina. Antropomorfno prikazan lavić Willy besprijekorno je odjeveni engleski džentlmen s kraja 19. stoljeća, koji u okladi s londonskim džentlmenima iz kluba Reformator izaziva sam sebe da obiđe Zemlju u osamdeset dana. Vjerujući u napredak transporta tog vremena, točan i precizan Fog obvezuje se vratiti u klub u Londonu točno osamdeset dana nakon što krene na svoje putovanje na istok preko Europe, Azije, Tihog oceana, Sjeverne Amerike i Atlantika.

Lavić Willy Fog vodi mališane na nezaboravno putovanje

Kroz unutrašnje uređenje hotela provlače se različite stanice na Fogovom putu, dok obiteljski park BalaLand s unutarnjim i vanjskim bazenima u krugu hotela obuhvaća znamenitosti s tih stanica. A u kuhinji…? E tamo je tek pravo veselje, jer se u šest dana istražuju kuhinje naroda s Fogova putovanja kroz prepoznatljiva jela Engleske, Italije, Francuske, Sueza, Indije, Kine, Japana, Amerike…

A ne valja zaboraviti ni tradicionalni ”Čokoladni sat” Mövenpick hotela u kojemu se svakog dana u određeno vrijeme svi gosti hotela mogu zasladiti čokoladnima slasticama – fondueom, pralinama, cakepopsima i sitnim kolačićima, na Balatonu u društvu samog Willya Foga.

U Pirate restoranu s terasom dan možete započeti s ramenom koji se poslužuje već za doručak, odmah uz bok ‘ham and eggs’-u, jajima Benedict ili mađarskom gulašu. Naravno, ako preferirate žitarice i voće, svega toga naći ćete na bogatom švedskom stolu. Namazi, voće i povrće se mijenjaju ovisno o sezoni, a postoji i zdravi kutak u kojemu ćete pronaći proizvode bez glutena i laktoze. U maloj škrinji uz dječji kutak koji je niže pozicioniran od onog za odrasle, pronaći ćete i najfinije Mövenpickove sladolede. Ja sam baš svaki doručak završila s dvije kuglice onoga od oraha s javorovim sirupom (maple walnut). Mmmmmmm.

Zagarantirana zabava na 10.000 m² vodenog svijeta BalaLanda

Nakon doručka preselite se u BalaLand Family Park u kojemu će vas na 10.000 m² dočekati unutarnji i vanjski bazeni s toboganima, whirpooli, vodena igrališta… Iz finskih sauna možete promatrati Balaton, a nakon što se dobro iznojite, osim pod tuševima, rashladiti se možete i u jezeru čija je trenutna temperatura oko 15°C (ljeti se penje do 25°C,a zimi se površina jezera zna i smrznuti). Iako je najveća dubina jezera 11 m, s obzirom na to da se radi o južnoj obali, pripremite se na plitko i pjeskovito dno kojim možete hodati daleko od obale dok se pošteno ne bućnete.

BalaLand Family Park prostire se na 10.000 četvornih metara i sadrži svakakav blaga

S obzirom na zabavu koja je zagarantirana u obiteljskom parku, vjerojatno vam se neće uopće izlaziti iz njega, pa kad ogladnite, zavrite u obiteljski restoran Tico u sklopu BalaLanda koji je koncipiran kao mediteransko-talijanski bistro s domaćim pizzama, tjesteninama, rižotima, njokima u slasnim umacima najčešće temeljenim na sezonskim namirnicama. Zaželite li se, ipak, poći u razgledavanje van resorta, mogućnosti su velike.

Tihany, gradić pod UNESCO-vom zaštitom, mjesto je s najskupljim nekretninama u Mađarskoj

Upravo na ovom mjestu sjeverna i južna obala Balatona su najbliže, a na svega deset minuta šetnje od resorta nalazi se pristanište s kojeg će vas trajekt u 10-minutnoj vožnji prebaciti na poluotok Tihany, na kojemu je smješteno istoimeno mjestašce. Nekad je Tihany bio otok, no kako je voda počela isparavati, postao je poluotok na kojemu je prije gotovo tisuću godina osnovan benediktinski samostan u kojemu su nađeni najraniji fragmenti mađarskog jezika. U osnivačkoj povelji opatije Tihany iz 1055. godine oni se isprepliću s latinskim jezikom.

Do crkve obnovljene u 18. stoljeću i muzeja benediktinskog samostana vode uske, simpatične uličice s trgovinama s lokalnim suvenirima, a s brežuljka na kojemu je smještena opatija pruža se možda i najljepši pogled na Balaton i njegovu južnu obalu.

Tihany ima najveći prihod po glavi stanovnika, a nekretnine u mjestu su najskuplje u Mađarskoj, pa je ovaj šarmantni gradić zapravo vrlo elitno mjesto za odmor. Valoviti brežuljci zasađeni bujnim vinogradima čine područje oko Balatona idealnima za bijeg od užurbane svakodnevice, a zanimljivo je kako uz kulturu vinove loze, na području oko Balatona, točnije kod Tihanya uzgajaju i – lavandu.

Na poluotoku vulkanskog porijekla još su 1926. godine zasađeni prvi nasadi lavande koja se uzgajala sve do 60-tih godina prošlog stoljeća kad zemlja postaje državna, a umjesto lavande, sadi se vinova loza i druge kulture. No, 1990. godine, s promjenom političke klime, stanovnici Tihanya vraćaju se uzgoju lavande, 2019. godine otvara se laboratorij i destilerija u kojima i sami možete sudjelovati na radionici izrade proizvoda od lavande poput kreme za ruke. Ili nabaviti već gotove najrazličitije proizvode s lavandom – od sapuna, krema i tonika, preko čokolade, čajeva i kave s okusom lavande, do žestokih pića, vina i piva s dodatkom ove mirisne biljke. Stoga ne čudi kako je upravo cvijet lavande omiljeni motiv u suvenirnicama Tihanya.

Vinsku regiju s vrhunskim vinima istražite pješice ili biciklom

Ako ste skloniji kušanju proizvoda druge već spomenute kulture, vinove loze, opet ste na pravom mjestu. Brdovito područje sjeverne obale poznato je kao glavna vinska regija s više od stotinu godina starim vinogradima i vrhunskim vinima koja možete kušati u vinarijama i podrumima uz ukusnu mađarsku hranu. Prije toga uživajte u vožnji kočijom i razgledavanju vinograda iz još jedne neuobičajene perspektive. Sve željne aktivnog odmora razveselit će podatak kako je biciklistička staza oko jezera duga 204 km, a posjetitelji mogu uživati i u trekkingu na kopnu ili windsurfingu na vodi, da se na jezeru ljeti odvijaju plivačka natjecanja, a u ostatku godine i regate.

Kad se umorite od svih tih aktivnosti, vratite se u Mövenpick BalaLand Resort  na večeru u Pirate restoran i uživajte u autohtonim mađarskim ili tradicionalnim jelima država s Fogova 80-dnevnog putovanja. Ne sumnjamo kako ćete zaspati u sekundi kad vam nakon uzbudljivog i aktivnog dana na mađarskom Balatonu glava dotakne jastuk u apartmanima s odvojenim dječjim sobama.

I za kraj još jedna zanimljivost o Balatonu…

Tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća Balaton je glavna turistička destinacija kako za Mađare, tako i za stanovnike okolnih zemalja, Istočne Njemačke i općenito istočnog bloka. Stanovnici Zapadne Njemačke, odnosno DDR-a, također u to vrijeme posjećuju Mađarsku i Balaton, pa ovo jezero postaje mjesto okupljanja obitelji i prijatelja koje su do 1989. godine bile razdvojene Berlinskim zidom.

Više

Duh i tijelo

Za prave stvari treba se potruditi - čini mi se da se ovom parolom vodila priroda kada je stvarala šparoge

Trudnoća

Buduće majke, ali i sve one koje tek planiraju trudnoću često imaju brojna pitanja na koja ne mogu pronaći stručan odgovor.

Zanimljivosti

U svojoj ponudi, Thai Centar Thalea, nudi široki spektar drevnih masaža i različitih tehnika koje se prilagođavaju individualnim potrebama svakog klijenta.

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.