Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Putovanja

Putem morske soli – do Hallstatta

Osim Hallstatta na jezeru vrijedi posjetiti i St. Gillen, rodno mjesto Mozartove majke, i St. Wolfgang.

Koliko ste puta posegnuli za soljenkom, između prstiju protrljali bijele kristaliće, odali je jelu ili se namrštili ako je neukusno? Bezbroj, zar ne?

A jeste li se ikad zamislili i pogledali pod jakim povećalom ili mikroskopom što je to tako bijelo, oštro i neizbježno? Ili još bolje, pomislili da upravo taj mali kristal, dodatak jelima bez kojeg ne možemo, može biti povod ali i tema putovanja?

Pranamirnica, mineral života, prva valuta, morska prašina …sol!

Točno, upravo je sol tema putopisa kojim vas vodimo, a kamo drugdje doli u ‘slanu regiju’, u Salzkammergut. Krećemo putem soli koji nas vodi od posljednjeg ‘slanog dvorca’ nedaleko Brežica Rajheburga prema središtu moći prinčeva nadbiskupa koji su nekoć upravljali Salzburgom i okolicom, točnije rudnicima u kojima se vadila sol. Morska, dakako.

 

Ne, nismo pogriješili. Zaista je riječ o morskoj soli, bez obzira na to što nas do prvog mora dijele stotine kilometara. Sol je. davno prije, dok se naša planeta ‘preslagivala’ ostala zarobljena u utrobi planina, nekadašnjem oceanu. Kristalizirala se, a na nekim dijelovima je još uvijek ima u obliku slanih podzemnih jezera. Jedno takvo nalazi se nadomak Salzburga u rudniku Hallein, a preko njega čak plovi mali brod. Slanice (vode zasićene solju) ima i u rudniku iznad kultnog mjesta Hallstatt i Halštatskog jezera (Hallstätter See) u regiji Salzkammergut.

 

 

Sol je bila važna za puno toga, jer je poznata kao najstariji konzervans (soljenje), zbog nje su se vodili ratovi, na soli su se čak temeljile civilizacije i kulture. Hallstatt je nekada davno slovio za selo – ‘na kraju svijeta’. Smješten ispod nepristupačne planine, s vrlo malo sunčanih sati u danu, iznimno neugodnim i hladnim zimama, bio je mjesto u kojem su živjeli rudari iz najstarijeg rudnika soli, koja se ondje počela vaditi 5500 godina prije Krista i samim time je jedno od najstarijih naselja u Europi. Sol se tada vadila kamenim sjekirama, a kasnije, kada su vlasnici radnika postali salzburški nadbiskupi, površinski kop postao je pravi rudnik koji je danas turistička atrakcija.

Zbog njega u planine i na jezero dolaze turisti iz cijelog svijeta, a Kinezima je to gotovo kultno mjesto pa su gradić identičan Hallstattu sagradili u Kini. Zbog rudnika soli ovaj je kraj, iako zabačen, i kroz povijest bio bogat, a u prilog tome govori željezni mač pronađen u grobu br. 573 koji je imao ručku izrezbarenu od afričke bjelokosti ukrašenu jantarom s Baltika.

 

Zanimljivo je da su halštatski grobovi označeni brojevima, a ne imenima, jer ih ima jednako već stoljećima. Naime, u nekadašnjem trgovištu, danas turističkoj meki , nema ni pedlja slobodnog prostora za širenje mjesta, pa tako ni groblja. Tako se i dandanas pokojnici pokapaju u one grobnice u kojima ima mjesta, a nakon deset godina ih ekshumiraju. Lubanje se slažu u zajedničku kosturnicu te označavaju imenom, prezimenom i generalijama, a slažu prema obiteljskim skupinama. Do početka 20. stoljeća do Hallstatta se moglo samo čamcima preko jezera ili kozjom stazom preko brda. Danas do mjesta vode cesta i tunel.

Osim Hallstatta na jezeru vrijedi posjetiti i St. Gillen, rodno mjesto Mozartove majke, i St. Wolfgang, do kojeg vrijedi doploviti parobrodom ‘Kaiser Franz Josef I’ koji je porinut 1873. godine i sa svoja 33 metra bio je u ono doba čudo tehnike. Planirate li posjet Salzkammergutu, odvojite vrijeme za posjet rudniku (barem tri sata), plovidbu jezerom (barem sat) i uživanje u malim slikovitim mjestima uz obalu ledenjačkog jezera u kojem hrabri mogu i zaplivati. Ljubitelji ste cvijeća i željeli bi vidjeti tisuće narcisa složene u skulpture na jedinom festivalu narcisa na svijetu? Ili ste pak lovci na dobre kadrove pa Vam se nije teško popeti do čuvenog vidikovca ‘Pet prstiju’?

Za miran razgled jezera i okolice, pješačenje i odmor potrebno je dva do tri dana. Dodate li još priliku za piknik na 100 i ponešto metara, eto idealnog ljetnog vikenda u planinama.

Zanima Vas kad idemo? U kojim kombinacija i koliko dana? Pišite nam, javite se, Vaša mjesta u autobusima Smart Travela čekaju na vas. #beSmartTravelSmart

JESTE LI ZNALI : Kineski turisti posljednjih desetak godina hrle u središte Hallstatta, a razlog je to što žele vidjeti original. Naime, u Kini je napravljena kopija Hallstatta upravo zbog toga što su Kinezi njime oduševljeni.

Tekst i photo: ©Tanja B., ©123RF, ©SMART TRAVEL

Više

Putovanja

Za skijaše željne dobre zabave, zanimljivih, a ne prezahtjevnih staza

Život u dvoje

Učinite svoj Božić malo drugačijim ove godine, posvetite se sebi i svom partneru.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.