Rak jajnika: Znakovi koje ignoriramo

Jajnici su središte ženske spolnosti, njihova glavna funkcija je proizvodnja ženskih spolnih hormona, razvoj i otpuštanje jajne stanice koje se događa tijekom svakog normalnog menstrualnog ciklusa. Najniža stopa obolijevanja od raka jajnika je u Japanu, a najviša u Skandinaviji. Po učestalosti svih zloćudnih tumora nalazi se na petom mjestu, dok je u ukupnoj smrtnosti žena od raka spolnih organa rak jajnika na prvom mjestu.

Rano otkrivanje raka je najbitnije u liječenju, jer su povoljni rezultati liječenja najbolji u ranim stadijima bolesti. Zbog toga su redoviti ginekološki pregledi, gdje liječnik vaginalnim ultrazvučnim pregledom može postaviti sumnju na rak jajnika od velike važnosti.

Značajan broj žena ima simptome tjednima pa čak i mjesecima prije nego što se dijagnosticira rak jajnika. Ipak, prilično velik broj njih ne obraća pažnju na date simptome, jer (najčešće) smatraju da je riječ o nečem drugom što je kratkotrajno i prolazno.

Nadutost

Kod raka jajnika ne samo da tumori mogu biti veliki već oni mogu utjecati i na nakupljanje tekućine u Douglasovom prostoru a kasnije i u cijelo trbuhu, a što može uticati na dramatično povećanje obima trbuha. Ako dolazi do rasta trbuha, a lice i ruke gube mišiće i masti, tada najvjerojatnije nije riječ samo o debljanju.

Promjene u crijevima

Žene kojima je dijagnosticiran rak jajnika iznenada mogu dobiti ozbiljan zatvor koji se smjenjuje s proljevom. Doktor može predložiti pretrage za gastrointestinalne probleme, kao što je sindrom iritabilnog kolona, ali možda je u pitanju i rak jajnika.

Gubitak apetita

Ako vam se događa da ste brzo siti i da ne možete jesti koliko ste mogli ranije, vi možete pokazivati znakove koji upućuju na to da je u pitanju rak jajnika. Obratite se doktoru ako ste iznenada smršavjeli, a da to niste planirali.

Mučnina

Povraćanje i mučnina mogu biti simptomi mnogobrojnih oboljenja pa doktor ne mora odmah posumnjati da je riječ o raku jajnika. Simptomi raka jajnika nisu izolirani simptomi već njihova kombinacija. U kombinaciji s mučninom i nadutošću, postoje i druge promjene.

Češće mokrenje

Češće mokrenje može upućivati i na druge stvari osim malog mjehura. Ako je promjena bila iznenadna i ako je u kombinaciji s drugim simptomima, odmah se obratite doktoru ili ginekologu.

Menstrualni poremećaji

Veliki broj uzroka može dovesti do iznenadnih promjena u menstrualnom ciklusu ili do krvarenja između mjesečnica. Dok neredovna mjesečnica, sama po sebi, ne mora biti razlog za zabrinutost, u kombinaciji s drugim simptomima može ukazivati na veći problem.

Bolan odnos

Ako odnos odjednom postane bolan i ako ne dođe do promjena po tom pitanju duže od dva tjedna, bilo bi i više nego mudro da se obratite ginekologu.

 

Uobičajeni je klinički scenarij je otkrivanje tumora jajnika na rutinskim godišnjim ginekološkim pregledima, slučajno tijekom dijagnostike drugih stanja u trbuhu ili kada žene imaju simptome detaljno opisane u prethodnim redcima.

U konačnici se utvrdi da su mnogi tumori benigni u vrijeme operacije. Drugi su, međutim, zloćudni i odgovarajuće kirurško liječenje i određivanje dodatne  terapije presudnu su za ishod ovih pacijentica.

 

Tekst nastao u suradnji s Poliklinikom Ginecej.

http://poliklinika-ginecej.hr/