Razlozi „za“ i „protiv“ ljubavnika

Brzinski sastanci u hotelu ili nekom stanu – mogu biti opterećenje. Nisu baš svi raspoloženi za igru skrivača…

No, brojke su neumoljive. Smatra se da su svaki drugi muškarac i svaka treća žena u Europi barem jednom u život učinili preljub. Statistika je neumorna: muškarci su navodno najnevjerniji između 40-te i 50-te godine, a žene između 30-te i 40-te godine.

Pet razloga „za“ ljubavnika

  1. Proljepšava vas – njegovi poljupci, milovanje, pažnja, glas i sama pomisao na njega daju poseban sjaj očima, a zaljubljenost je najbolji lijek protiv starosti. Osim toga, ženama koje imaju ljubavnika ne može se dogoditi da se zapuste.
  2. Daje energiju – pokreće vas, pjevate ujutro u kupaonici, čak i kišni dan vam izgleda predivan. Zaljubljenost je najbolja motivacija za posao, komunikaciju i život uopće. Također, radost i grižnja savjest u isto vrijeme pojačavaju adrenalin. Tajna ljubav daje krila i snagu za dva srca.
  3. Poboljšava brak – zaljubljena žena nastojat će ugoditi mužu da se na neki način iskupi za tajnu vezu, a k tome – seksualno je poželjnija. Ravnoteža preljubu je njena povećana pažnja. Kad je nakon nekog vremena napusti ljubavnik ili ga se ona zasiti, zna da ju muž čeka kod kuće!
  4. Razvija strategiju – sve se mora isplanirati do detalja: nenadani put kod bolesne prijateljice i slično. Svi e-mailovi, sms poruke, kao i njegovi brojevi, telefona pod imenom „ginekolog“ i slično moraju se brisati. Tajna ljubav je kao kazališna predstava, ako ju niste dobro pripremili, propast će. Tko preživi ljubavnu aferu, usavršio se i na profesionalnom planu.
  5. Inspirira – „prava ljubav se ne mijenja, ni kad joj sve oprostimo…“, napisao je Goethe. Ljubav otkriva novi svijet, čak i novu karijeru, odnosno, inspirativno djeluje na skrivene talente. Provjerite ne skriva li se u vama „žica“ za slikarstvo, pisanje poezije, pjevanje ili tko zna kakvu kreativnost.

Pet razloga „protiv“ ljubavnika

  1. Razara obitelj – ljubavnik je nešto posve drugo. U praksi je teško razdvojiti osjećaje, pa se često dogodi da ljubavnici bude slomljeno srce jer ni ne pomišlja da sve ima svoj kraj. Čak i tajna veza. Pitanje koje se nameće: isplati li se uopće ljubavni trokut?
  2. Opterećuje savjest – dvostruki život opterećuje čak i iznimno jake osobnosti, pa se nerijetko loše osjećaju zbog toga. Osim toga, iako ljubavna avantura razgaljuje dušu, svako se s vremena na vrijeme prisjeti što time čini stalnom partneru.
  3. Žrtva kratkog spoja – više od 80 posto svih žena i muškaraca naginju ljubomori. K tome, mnogi od njih su napravili krivična djela zbog ljubomore. Dakako, vjernost nije osiguranje protiv ljubomore, ali brojni seksolozi i psiholozi se slažu da barem može spriječiti zločin. “Prejaku” ljubav obično prati i emotivna uznemirenost.
  4. Prezaposlenost – ljubavnik traži više vremena od hobija, zatim sastanke, pripremu, organizaciju i vrhunski seks. Što je vrlo teško uskladiti s drugim aktivnostima. Tko sve to uspije uskladiti, odličan je menadžer!
  5. Opasnost od spolnih bolesti – bez zaštite može biti neodgovorno voditi ljubav s neznancem ili s neodoljivim kolegom s posla.

I za kraj jedna mala opaska. Prema studiji o uspješnim muškarcima (direktorima, poduzetnicima, managerima) koju je proveo dr Jan Halper (Quiet Desperation: The Truth about Successful Men. New York, NY : Warner Books, 1988.), vrlo je malen broj uopće muškaraca koji će se razvesti da bi mogli biti s ljubavnicom. A i oni koji se razvedu, vrlo se rijetko ožene svojim ljubavnicama. Koliko rijetko? Vrlo, vrlo rijetko – samo 3% od 4.100 muškaraca obuhvaćenih istraživanjem na kraju se oženilo svojom ljubavnicom.