Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

Redefinicija modnih trendova? Prepustite to generaciji Z!

Generacija Z redefinira i pojam udobnosti, i to tako da snažno odbacuje modne simbole neudobnosti te očekivanja modne industrije i društva o tome kako bi svaka žena trebala izgledati.

Modni trendovi prisutni na GLAMI.hr zrcale ukus i modni izričaj svojih korisnika. Iako nije naročito velika novost da se modni trendovi mijenjaju, novost je da generacija Z polako osvaja tržište rada s čime raste i njihova kupovna moć. Ova promjena već se itekako osjeti u modnom svijetu posebno zahvaljujući trendovima na društvenim mrežama što za posljedicu ima utjecaja na modnu industriju i njihovu ponudu, a time i na ponudu modnih e-trgovina, objašnjavaju u GLAMI-ju.

Mali modni rezime zadnjih trendova on-line kupovine

Utjecaj generacije Z već se osjetio u navikama potrošača koji odjeću vole kupovati on-line. Još u 2022. bio je veoma popularan smartorial stil oblačenja koji predstavlja zaokret u svakodnevnom odijevanju. Radi se o kombiniranju univerzalnih odjevnih predmeta tako da dobro pašu u različitim, često i oprečnim prigodama, pa se istoj modnoj kombinaciji nađu opuštena i svečana ili formalna odjeća. Iako je ovom stilu malo sklonija generacija Z, podaci GLAMI-ja iz 2022. pokazuju kako su ga već objeručke prihvatili milenijalci, trenutno glavna ciljana skupina modnih e-trgovina.

Kako generacija Z utječe na modnu on-line kupovinu?

Mnoge e-trgovine u 2023. još nisu počele uvoditi značajne promjene u svom asortimanu budući da generacija Z još uvijek nema izrazito veliku potrošačku moć, no vidljivo je da se polako, ali sigurno mijenja odnos snaga u modnom svijetu pa se modni brendovi sve više prilagođavaju novim trendovima.

Ono što se pokazalo na društvenim mrežama jest da je generacija Z ta koja diktira modne trendove i ne čeka da im netko drugi kaže što je in. Budući da će vrlo skoro upravo generacija Z imati najveću kupovnu moć,  postat će glavna ciljna skupina modnih brandova i e-trgovina što navodi na zaključak da će modna industrija, a time i modne e-trgovine, u skoroj budućnosti mijenjati svoju ponudu koju će morati prilagoditi modnom stilu i potrošačkim navikama generacije Z.

Redefiniranje trendova i stila – staro postaje novo na sasvim jedinstven način

Ako ste do sada bili zahvalni što smo se konačno riješili uskih traperice niskog struka, trenirki od velura i drugih modnih krikova 2000-ih – pripremite se na Y2K trend! Y2K skraćenica je za year two thousand (odnosno, 2000. godinu) i odnosi se na trend u kojem vlada poprilična fascinacija među mlađom populacijom vezana za stil odijevanja iz ranih 2000-ih godina.

Još jedna novost je i redefiniranje pojma stil. Naime, prema modnoj filozofiji generacije Z, stil zapravo uopće nije presudan u modnom izričaju pojedinca. Presudna je osobnost pojedinca, odnosno mogućnost da srž svoje osobnosti izrazi kroz modu. Tako je nastao popularni termin core (primjerice regencycore, cabincore, barbiecore i drugi) koji u modnom smislu odražava ništa drugo doli trendove koji nastaju na društvenim mrežama s kojima pojedinac rezonira i koji imaju snažan vizualni identitet.

Generacija Z redefinira i pojam udobnosti, i to tako da snažno odbacuje modne simbole neudobnosti te očekivanja modne industrije i društva o tome kako bi svaka žena trebala izgledati. Jedan od tih simbola, ako ne i najveći, svakako su omražene skinny traperice koje su zamijenile udobne, široke traperice, bilo da se radi o popularnim mom ili boot cut trapericama, ravnom kroju i drugima.

Ulična moda i second-hand trgovine idu ruku pod ruku s vrijednostima generacije Z

Ulična moda oduvijek je bila simbol identiteta jedne generacije, a generacija Z pobrinula se da se na ulicama zastupaju vrijednosti i ideje inkluzivnosti, različitosti i jednakosti. Svoje stavove izražavaju kroz majice s grafičkim uzorcima, široke (baggy) traperice, predimenzionirane bijele tenisice i, naravno, nezaobilazne vidljive i upečatljive čarape. Modni asesoari uključuju slojeve nakita, bucket šešir i sunčane naočale.

Second-hand trgovine postale su gotovo nezaobilazna stanica u modnom izričaju mladih. Naime, dok s jedne strane žele kupovati od brendova koji zastupaju vrijednosti održivosti, jednakosti, različitosti i inkluzivnosti, istovremeno se žele oblačiti po modnim trendovima koji se na društvenim mrežama jako brzo izmjenjuju. Zbog toga mnogi od njih ipak kupuju od brendova koji proizvode brzu modu i brzu izmjenu trendova čime ne podržavaju rečene vrijednosti. Second-hand trgovine dobar su spoj koji mladima omogućuje da na financijski pristupačan i održiv način spoje svoje vrijednosti i stil, pardon, core!

Više

Budi fit

58% žena pati od stresne inkontinencije, što znači da pate od urinarne inkontinencije kada se smiju, kašlju, kišu ili podižu teške predmete.

Duh i tijelo

Žene poslije četrdesete… Tko su one?

Trendovi

Što će biti hit ove sezone, što obavezno morate imati u ormaru i kako to iskombinirati da biste se osjećali odlično i bili ono...

Zanimljivosti

Jedna od takvih je i „Mala sirena“, bajkovita priča uz koju su odrastale, smijale se i plakale brojne generacije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.