Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Regulirajte vlastito zdravlje uz unos ove namirnice!

Zbog svoje prilagodljivosti klimatskim uvjetima, širom svijeta se uzgaja gotovo četrdeset vrsta graha.

Jedna od glavnih namirnica naše, ali i mnogih drugih svjetskih kuhinja je upravo grah, odnosno sjeme cvjetnih biljaka koje pripadaju porodici mahunarki. Poznato je da se grah kao kultura uzgaja više od 4 000 godina te da potječe iz Amerike. Nakon otkrića novog kontinenta grah se proširio i na ostatak svijeta – prvo u Europu, a potom u Afriku i Aziju. Zbog svoje prilagodljivosti klimatskim uvjetima, širom svijeta se uzgaja gotovo četrdeset vrsta ovog povrća.

U hrvatskom kulinarstvu najčešće se koristi šareni borlotti i bijeli grah, a sve više pod utjecajem drugih kuhinja koriste se i crveni te azuki grah.

Sjemenke ispunjene zdravljem

Vrlo vjerojatno još iz djetinjstva pamtite da se grah u vašem domu pripremao na salatu ili kao varivo. S obzirom na to da ova namirnica sadržava pravu malu riznicu vrijednih vitamina, minerala i aminokiselina koje pogoduju našem zdravlju, važno ju je zadržati u prehrani.

Primjerice, sjemenke graha bogate su željezom i cinkom, vitaminima skupine B i folnim kiselinama, a snažan su izvor bjelančevina i proteina te sadrže malo masti. Zbog hranjivih svojstava i energetske vrijednosti, prehranom koja uključuje i grah može se regulirati niz zdravstvenih tegoba, poput povišenog šećera u krvi, povišene razine masnoće, kolesterol. Takva prehrana povoljno utječe na rad srca te krvnih žila, a može smanjiti rizik oboljenja od pojedinih vrsta raka.

Birajte grah iz ekološkog uzgoja

Kako biste iz prehrane grahom izvukli najbolje za svoje zdravlje, potrebno je pripaziti i na kvalitetu uzgoja proizvoda. Ako želite biti sigurni da i namirnice koje konzumirate nisu prilikom uzgoja tretirane pesticidima, niti sadrže aditive, birajte EKOZONA proizvode. Ovaj prvi hrvatski brend certificiran za ekološki uzgoj, u svojoj ponudi ima nekoliko vrsta grahašareni borlotti, bijeli, crveni i azuki.

Šareni borlotti grah je široko rasprostranjena vrsta i u našem podneblju te je odličan za variva ili za popularnu grah-salatu. Zrna ove vrste graha obiluju visokim udjelom minerala i vitamina, a važna je namirnica u vegetarijanskoj ishrani s obzirom na to da obiluje bjelančevinama.

Bijeli grah kao važan izvor željeza preporučuje se osobama koji imaju nisku razinu željeza u krvi, a prisustvo kalcija i magnezija povoljno utječe na očuvanje koštane strukture.

Za jačanje imuniteta potrebno je u prehranu uvesti crveni grah, koji zbog svojeg hranjivog sastava također pospješuje normalan rad organizma te pomaže pri izbacivanju toksina. Osim toga, pogoduje radu živčanog sustava te zdravlju kože.

U čišćenju organizma od štetnih tvari te reguliranju tjelesne težine pomaže azuki grah, vrsta koja potječe iz Azije, a prepoznatljiva je po tamnocrvenom ovalnom zrnu. Ova vrsta obiluje bjelančevinama i vlaknima zbog čega je i dobra zamjena za meso.

Priprema graha

Ako je riječ o suhom grahu, isti je potrebno prije termičke obrade ostaviti da se u vodi namače nekoliko sati, a najbolje preko noći. Osim toga, za kuhanje suhog graha potrebno je odvojiti više vremena. S druge strane mladi grah nije potrebno prethodno namakati, a za kuhanje je potrebno tek 20 do 30 minuta.

EKOZONA proizvodi dostupni su u svim bolje opremljenim supermarketima i trgovinama zdrave hrane, a pregled asortimana možete pronaći ovdje.

Više

Zanimljivosti

Upotrebom proizvoda femidoc®  i unošenjem dovoljnih količina vode moguće je prekinuti začarani krug mokraćnih infekcija i drastično smanjiti mogućnost ponovne upale mjehura.  

Zdravstveni karton

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme...

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Budi fit

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.