Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Renata Novoselec: Ona koja gluhe uči svirati

Kako promijeniti svijet? Dobro to zna profesorica violine Renata Novoselec koja prva u svijetu može gluhu osobu naučiti svirati violinu.

Kako promijeniti svijet? Dobro to zna profesorica violine Renata Novoselec koja prva u svijetu može gluhu osobu naučiti svirati violinu. Trinaestogodišnje istraživanje okrunit će koncertom. Nedeljko, Martina, Angel, Lemary, Agata i Antonia svoje će umijeće uskoro pokazati javnost na prvom koncertu gluhih na svijetu kojeg organiziraju 11. prosinca u Mimari u Zagrebu.

Istraživajući kako tijelo reagira na zvuk, Renata je razgovarala s više različitih specijalista medicine. Osmišljavala je metodu, te shvatila da violinu i njezine vibracije ljudi mogu osjetiti bez obzira na gluhoću. Svaka nota ima svoju vibraciju, a mi ih osjećamo kroz kožu, kosti i krv. Violina je u neposrednom kontaktu s tijelom, vibrira na ključnoj kosti i tako sviraču šalje moćnu poruku. Svoju je metodu prije tri godine pokazala Centru za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj, a ostalo je povijest!

„Kroz dvije godine planiramo otvoriti Institut koji bi pohađali gluhi učenici iz  cijeloga svijeta“, kaže Renata. „Mojoj ideji da promijenimo svijet pridružili su se kolege Iva Šalamon Reškovac, Ivana Stavljenić i Damir Jelinić, te smo osmislili budući Institut za gluhe koji će jedini u svijetu provoditi moju metodu Violinmusic4all. Institut planiramo otvoriti kroz dvije godine tu, u Zagrebu, iako su za nas čuli diljem svijeta i pozivaju nas u Švedsku, Japan, Njemačku i druge zemlje. Želimo pokazati da se može uspjeti i u Hrvatskoj te smo pozvali sve zainteresirane da nam se pridruže u Zagrebu“, objašnjava Renata, a Iva Šalamon dodaje kako je riječ o projektu koji će povezati gluhe ljude iz cijeloga svijeta. 

„Znakovni jezik gluhih u Njemačkoj razlikuje se od onoga u SAD-u ili Hrvatskoj te se gluhi iz različitih dijelova svijeta ne mogu razumjeti. Glazba je jedini univerzalni jezik kojeg razumiju svi i može dosljedno i bez greške prenijeti svaku emociju“, kazala je Reškovac.

 

Violinmusic4all – Renata Novoselec. Iva Šalamon Reškovac, Ivana Stavljenić i Damir Jelinić

 

„Kako bi samo jedan polaznik naučio svirati violinu, treba mu dobar instrument te uloženi sati i sati rada i truda, a naša je želja utemeljimo Institut u kojem će ovaj program zauvijek biti besplatno dostupan metodu gluhim učenicima koji žele savladati ovu metodu sviranja violine. Trenutno se financiramo iz vlastitih izvora sredstava te paralelno tražimo sponzore i prijatelje projekta, a nadamo se i novcu iz europskih fondova“, priča Ivana Stavljenić.

Podržimo ih i mi!

Pročitajte još

Događanja

Znate li da gluha djeca imaju isto snove? Što ih sprječava da budu sve što žele? Gluhoća!

Događanja

Bliži se kraj godine a s njome i vrijeme da svatko od nas podvuče neku svoju crtu.

Događanja

Dana 11.12.2018. je zagrebačka Mimara odzvanjala zvukovima violine. Bio je to nastup darovan partnerima, prijateljima i poklonicima projekta Violinmusic4all, kao i onima koji će...

Advertisement