Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Republici Hrvatskoj prijeti tužba zbog diskriminacije tisuću posvojene djece

Adopta se već šest godina bori za mogućnost promjene OIB-a i JMBG-a diskriminiranoj posvojenoj djeci, ali bez uspjeha.

Budući da Republika Hrvatska nije imala sluha za problem OIB-a kod tisuću djece posvojene prije stupanja na snagu Obiteljskog zakona iz 2015. godine te u vrijeme njegove suspenzije, Adopta, udruga za potporu posvajanju, prisiljena je rješenje tražiti sudskim putem.

Obiteljski zakon iz 2015. godine posvojiteljima je omogućio izmjenu OIB-a djece nakon posvojenja, ali ne i promjenu OIB-a djeci posvojenoj po prijašnjim propisima. Ranije posvojena djeca tako nemaju jednaku pravnu zaštitu kao djeca posvojena po Obiteljskom zakonu iz 2015. godine.

To znači da OIB koji je dijete dobilo po rođenju, strancima razotkriva njegovu prošlost i ugrožava njegovu sadašnjost i budućnost. Posvojena djeca i njihovi roditelji u svakodnevici se susreću s raznim neugodnim situacijama jer je upravo OIB danas ključan podatak za identifikaciju. Podaci o rođenju djece nadohvat su ruke medicinskom osoblju, učiteljima, javnim službenicima, ali i mnogim drugim ljudima.

Adopta se već šest godina bori za mogućnost promjene OIB-a i JMBG-a diskriminiranoj posvojenoj djeci, ali bez uspjeha.

„Vlada je odbila Prijedlog izmjena i dopuna Zakona o OIB-u, a Obiteljski zakon koji je obećala promijeniti i tako regulirati pitanje OIB-a posvojene djece, stavila je na čekanje. Budući da u svojim nastojanjima do sada nismo uspjeli, odlučili smo zakonskim putem, tj. udruženom tužbom zatražiti da se ovo pitanje trajno riješi. Nereguliranje ovog pitanja nije opcija jer to znači da će tisuću posvojene djece ostati trajno izloženo grubim i kontinuiranim povredama prava na privatnost i zaštitu osobnih podataka, diskriminaciji te ugrožavanju dostojanstva”, izjavila je Andreja Turčin, predsjednica Adopte.

Tužba Adopte se temelji na kršenju članka 24. odredaba iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, a tužbenim zahtjevom predložit će se presuda kojom se od Republike Hrvatske traži da izvrši radnje kojima će ukloniti diskriminaciju i/ili njezine posljedice u odnosu na djecu posvojenu prije donošenja Obiteljskog zakona iz 2015.

Republika Hrvatska sada ima mogućnost za mirno rješenje spora, a ako do njega ne dođe, slijedi sudski postupak.

Ne propustite

She Book Club

Lastin novi dom – naziv je slikovnice koja će uskoro izići iz tiska u izdanju Adopte, udruge za potporu posvojenju.

Istaknuto

Hrvatskoj je potrebna sveobuhvatna reforma sustava kako bi država svakom djetetu bez odgovarajuće roditeljske skrbi mogla pružiti maksimalnu potporu u traženju obitelji.

Istaknuto

Adopta, udruga za potporu posvajanju, snažno se zalaže za unaprjeđenje posvojenja, ali se protivi svakom obliku posvojenja koje može uključivati trgovinu djecom.

Obitelj

Trenutno je za sto sedamdesetero djece u interesu da budu posvojena.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.