Riješite se dosadne prašine!

Brisanje prašine je jedna od onih bitaka koju nikako dobiti. Brisanje prašine zaista je jedan od najdosadnijih kućanskih poslova, posebno ako ne znate neke trikove ili koristite kriva sredstva!

Izbjegavajte čistače prašine

Svi čistači prašine, poput onih na drškama u šarenim bojama, nisu od velike pomoći jer je samo raspršuju. Za pravo čišćenje najbolje je koristiti pamučne krpe ili one od mikrofibre jer će one pokupiti svu prljavštinu.

Sredstva uvijek stavljajte na krpu

Bilo koje sredstvo za poliranje ili čišćenje nikada nije pametno aplicirati direktno na površinu koju obrađujete. Tako se s vremenom može stvoriti tanak film koji će otežati čišćenje jer ćete se mučiti s odstranjivanjem pa površina može ostati umrljana ili čak skliska ako primjerice perete parkete.

Tajne iz muzeja

Ako je vjerovati muzeju Smithsonian, sve što trebate uraditi kako biste se riješili dosadne prašine je pomiješati 5 litara vode s 3 žlice glicerina, umočiti krpu u ovu mješavinu, i njome prebrisati podove, ogledala i namještaj.

A što ste preskočili?

Možda nije potrebno baš jednom tjedno, ali s vremena na vrijeme morali biste se potruditi obrisati teže dostupna mjesta poput radijatora, grilja, vrhova ormara i ostalih ormarića. Na njima se također sakuplja prašina i leti uokolo pa je uzaludan vaš trud pri brisanju drugih površina.

Prvo usisavanje, onda brisanje

Radite li obrnuto, vrijeme je da prestanete. I kada usisavate, dižete prašinu pa je bolje ići predloženim redom jer ćete tek onda obrisati sva dosadna mala zrnca koja se talože u prostoru.

Održavajte usisavač

Baš kao i svi drugi aparati, ni usisavač neće raditi kako treba ako ga ne budete čistili odnosno održavali.

 

Izvori: tportal.hr, 24sata.hr