Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Riješite se gljivica i bakterija uz pomoć ulja origana

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta.

Origano, ili mravinac je samonikla mediteranska biljka koja slovi kao jedna od najljekovitijih biljaka svijeta. Naime, vrlo je cijenjeno njegovo ulje, koje se dobiva od divljih vrsta origana posebnim procesom destilacije, kako bi se sačuvala sva ljekovita svojstva.

Postoji više od 40 vrsta origana, u kulinarstvu najčešće koristimo Origanum Vulgare, no, najljekovitijom vrstom se smatra ulje Origanum Minutiflorum, koje sadrži i do 90% aktivnog ljekovitog sastojka karvakrola. Stari Grci primjenjivali su ulje origana za liječenje rana, zmijskih ugriza i tegoba dišnih puteva, a u Srednjem vijeku postalo je popularno u Europi, u kojoj se koristilo za liječenje infekcija.

Ljekovita svojstva ulja origana

Najvrjednija ljekovita tvar u ulju origana jest karvakrol, sastojak koji ima snažna antibakterijska svojstva. Britanski su znanstvenici potvrdili da je ulje origana učinkovito protiv 25 različitih bakterija, a najviše protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija. Osim što uništava bakterije, ulje origana ima snažno antivirusno djelovanje te učinkovito štiti od gripe, prehlade, vodenih kozica, zaušnjaka i ospica. No, zanimljivo je da može zaustaviti bolest već kod pojavljivanja prvih simptoma.

Uništava i tvrdokorne bakterije

Dokaza o ljekovitim svojstvima ulja origana sve je više. Izvrsno djeluje protiv mnogih vrsta bakterija, virusa i gljivica koji mijenjaju oblike i otežavaju liječenje. Agresivna antigljivična svojstva ulja origana sprečavaju tvrdokorne infekcije poput kandidijaze, gljivica na noktima i vlasištu te atletsko stopalo.

Kod kandidijaze ulje se pije, a kod gljivica na noktima može se primjenjivati lokalno. U slučaju gljivica na vlasištu koje uzrokuju perut preporučuje se dodati nekoliko kapi ulja kod šamponiranja.

Sprječava alergije

Ulje origana sadrži ružmarinsku kiselinu, koja je snažan antihistaminik i moćniji antioksidans od vitamina E I najčešće se koristi u liječenju alergijskih reakcija, bronhijalne astme, reumatoidnog artritisa i gingivitisa, tako da već samo inhaliranje ulja pomaže kod alergije.

Usporava starenje

Antioksidativna svojstva ulja origana blagotvorna su za dugotrajno očuvanje zdravlja. Ona štite od slobodnih radikala i popravljaju već nastala oštećenja stanica. Poznato je da antioksidansi usporavaju starenje, štite od raka, sprječavaju makularnu degeneraciju, gubitak vida i sluha, živčane poremećaje i mnoge druge bolesti vezane uz djelovanje slobodnih radikala.

Prva pomoć kod ugriza

Ulje origana ima moć neutraliziranja otrovnih ugriza, poput pčelinjih, zmijskih i paukovih, a također je korisno i za sprječavanje infekcija, smanjivanje upala i bolova od ubodnih rana i ugriza životinja.

Pomoć kod sportskih ozljeda

Olakšava grčeve i bol u mišićima, pospješuje zacjeljivanje ozljeda, uganuća, upala tetiva i slično, a njegova protuupalna svojstva ujedno ga čine i moćnim lijekom za artritis. Od svih vrsta origana, 3 vrste su najljekovitije: Origanum Vulgare, Origanum Onites i Origanum Minutiflorum; prva dva sadrže 30 do 60% karvakrola, dok Origanum Minutiflorum sadrži čak 80-90% ovog aktivnog sastojka. Zbog tako visokog sadržaja karvakrola od Origanum Minutiflorum se najčešće i pravi ljekovito ulje.

Ne propustite

Duh i tijelo

Biljke koje vam predstavljamo zasigurno "stanuju" u vašim kuhanjama.

Savjeti stručnjaka

Ulje čajevca australski su Aboridžini koristili za liječenje brojnih oboljenja, od prehlada i rana do akni pa čak i hripavca tj. magarećeg kašlja.

Beauty report

Kako postići da su usne putene, mekane i zavodljive – evo nekoliko savjeta.

Savjeti stručnjaka

Određene namirnice sadrže tzv. aktivatore metabolizma koji pospješuju izmjenu tvari te poboljšavaju prokrvljenost probavnih organa, čime doprinose svakodnevnom optimalnom radu probavnog sustava.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.