Riješite se ‘gorkog okusa’ nakon neugodne situacije

Bilo da se radi o ‘neprijateljskom e-mailu’ vašeg šefa, svađe s prijateljicom ili pada u javnosti, loše sjećanje na te događaje može nas progoniti danima. Nova istraživanja predlažu da prigrlimo te negativne trenutke tako da se fokusiramo na njihove dobre strane.

Umjesto da u glavi ponavljamo tu nesretnu scenu, nova studija sa sveučilišta u Illinoisu predlaže da razmišljamo o kontekstu neugodnosti tako da se usredotočimo na ugodnije stvari u istom sjećanju – lijepom vremenu koje je bilo kad ste dobili taj ‘neprijateljski mail’ ili pak o zgodnom frajeru ili dobroj prijateljici koja vam je pomogla ustati kad ste pali- i tako ćemo otjerati negativne misli i emocionalan stres.

Od sudionika istraživanja zatraženo je da podijele s grupom svoje najsnažnija negativna sjećanja, poput smrti voljene osobe. Nekoliko tjedana kasnije znanstvenici su ih pitali da se ponovno prisjete tih uspomena, a pri tom su koristili magnetsku rezonancu kako bi ispitali ponašanje sudionika koji su se prvo fokusirali samo na njihovu tugu, a onda sadržajne detalje kao npr. što su taj dan imali na sebi ili što su doručkovali. Što su se sjećanja o sitnicama povećavala, tako su mozgovi sudionika radili na tome da se smanji emocionalni utjecaj.

sprovod

Mnogi od nas nerijetko potiskuju negativna sjećanja i to može kratkoročno biti učinkovito, no znanstvenici koji su radili na ovoj studiji upozoravaju kako to nije dugoročno rješenje jer kasnije čak i povećava anksioznost i depresiju. Prijašnja istraživanja pokazala su kako potiskivanje negativnih osjećaja može dovesti do negativnih fizičkih reakcija koje uključuju povećani krvni tlak, ubrzani rad srca i bolove.

Stoga se pitamo može li ova tehnika, kojom se prisjećamo samo lijepih stvari, zapravo izazvati protuefekt? Jasno nam je da nije ni pametno previše vrtjeti istu negativnu priču u glavi, ali i to da se situacija ako na silu razmišljamo: ‘Kako je zalazak sunca bio prekrasan kada me Marko javno i na ružan način ostavio…’, može činiti smiješnom. No, čini se kako će nas takvo razmišljanje ipak brzo, lako i besplatno riješiti negativnih osjećaja pa makar se s njima morali suočiti kasnije, kada možda za to budemo imali više snage.