Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Brinimo jedna o drugoj

Riješite se lošeg zadaha iz usta uz pomoć iz prirode

Loš zadah može se javiti u svim životnim dobima i ovisi o različitim čimbenicima, a procjenjuje se da se otprilike svaka četvrta osoba barem povremeno suoči s ovim problemom.

Loš zadah nije samo neugodan društveni problem, već i čest poremećaj usne šupljine, koji se s godinama javlja sve jačim intenzitetom. Ova neugodnost može dovesti do znatnih poteškoća u opuštanju sa samim sobom i s drugima. Također može ozbiljno narušiti kvalitetu međuljudskih odnosa.

Loš zadah može se javiti u svim životnim dobima i ovisi o različitim čimbenicima, a procjenjuje se da se otprilike svaka četvrta osoba barem povremeno suoči s ovim problemom. Loš zadah uglavnom se povezuje s probavnim problemima, ali očito postoje i druge navike koje također mogu pridonijeti problemu.

Prije svega je važna higijena koja je najčešći uzrok neugodnog zadaha. Unatoč stalnim istraživanjima i edukaciji građana, u cijelom svijetu bilježi se porast bolesti usne šupljine, a jedna od najčešćih je karijes koji nastaje zbog manjka oralne higijene, a vrlo se lako sprečava. 

Samo pravilnim četkanjem zubi možete izbjeći nastanak većine bolesti i smanjiti troškove daljnjeg liječenja – a za to vam je potrebno samo nekoliko minuta na dan. Zube je potrebno prati najmanje dva puta dnevno nježnim, kružnim pokretima četkicom od mekanih vlakana da ne biste oštetili zubno meso. 

Bolesti desni mogu se učinkovito prevenirati zubnim koncem, a složit ćete se da ne postoji jednostavniji način uklanjanja naslaga iz interdentalnih prostor.

Peršin 

Radi se o popularnom prirodnom “lijeku” za loš zadah, a sadrži komponente koje mogu djelovati kao osvježenje zadaha. Kako bi vam pomogao, žvačite svježe lišće peršina nakon obroka. 

Sok od ananasa 

Mnogi smatraju kako je ovaj sok brzo i efikasno rješenje za neugodan zadah. Iako ne postoje znanstveni dokazi da je tako, čini se da djeluje. Čašu organskog soka od ananasa uzmite nakon svakog obroka ili jednostavno pojedite krišku ananasa. Važno je znati da je nakon ovog koraka potrebno isprati usnu šupljinu od šećera.

Voda

Istraživanja pokazuju kako suha usta mogu biti uzrok neugodnog zadaha, a slina igra veliku ulogu kada je u pitanju čistoća usne šupljine. Prevenirajte dehidraciju redovitim ispijanjem vode, koja će i potaknuti proizvodnju sline. 

Jogurt 

Jogurt je ukusan, a kako i sami možete očekivati, probiotici koji se u njemu nalaze su pravi heroji i kada je u pitanju rješavanje neugodnog zadaha.  Zdrave bakterije se neće boriti protiv neugodnog zadaha samo u ustima već i u crijevima. Istraživanja pokazuju kako je 80 posto sudionika u studiji u kojoj se pratio učinak jogurta, prijavilo kako više nema problema s neugodnim zadahom. Kako bi vam pomogao, konzumirajte barem čašu jogurta u danu, piše Ordinacija.hr.

Mlijeko

Dobro je poznata pomoć kod neugodnog zadaha, a kako bi vam ova metoda pomogla, uzmite čašu mlijeka nakon ili tijekom jela koja su sadržavala češnjak ili luk…

Naranča

Možda to niste znali ali upravo naranče čuvaju i zdravlje zubi. Kako će se neugodan zadah javiti i kao posljedica manjka sline, istraživanja pokazuju kako vitamin C potiče njenu proizvodnju, što će eliminirati loš zadah. Naranče su naravno bogate ovim vitaminom. 

Vodica za ispiranje sa sodom bikarbonom 

Neka istraživanja pokazuju kako soda bikarbona uspješno ubija bakterije u ustima, a isto se odnosi i na paste koje ju sadrže. Pripremite tako da dodate 2 žlice sode u 1 šalicu tople vode. Stavite u usta i tako “mućkajte” 30-ak sekundi prije nego ispljunete. 

Vodica za ispiranje s octom 

Ocat sadrži kiseline, a bakterije neće rasti u kiselom okruženju, pa će ovakva vodica spriječiti i njihov razvoj. Dodajte 2 žlice bijelog ili jabučnog octa šalici vode i grgljajte 30 sekundi prije ispiranja. 

Ne propustite

Zanimljivosti

Zaklada Nora Šitum, u subotu 25. svibnja, od 17 do 20 sati u Parku Maksimir organizira treću po redu dječju utrku pod geslom „Zdrav...

Drama Queen

Metode pomognute oplodnje rezultirale su rađanjem oko 10 milijuna djece diljem svijeta. U Hrvatskoj je to negdje oko 5 % od ukupno rođene djece

Duh i tijelo

Učenje iz vlastitih grešaka je privilegija koju bismo svi trebali prihvatiti i iskoristiti, umjesto da se skrivamo iza lažnih opravdanja ili krivimo druge za...

Zanimljivosti

Nova istraživanja sugeriraju da mlade djevojke koje ranije ulaze u pubertet možda izvlače kraći kraj – posebno kada je u pitanju njihovo mentalno zdravlje.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.