Rješenje problema u šalici kave

kava

Malo tko će oprostiti loše napravljenu kavu. Ujutro je pijemo za dobar početak dana, popodne za užitak… Pijenje u normalnim količinama pomaže u otklanjanju umora, poboljšava mentalne sposobnosti. Preporučena doza je 2 do 4 šalice kave na dan, a smrtonosna doza je 100 šalica kave.

Malo nas zna da je kava bogat izvor antioksidansa, koji pozitivno djeluju na tjelesne funkcije. To naravno ne znači da kava može zamijeniti voće i povrće, ali svakako veseli sve kavoljupce.

kava, kolači

Nakon ispijanja turske kave, talog kave se najčešće baca. Kada pročitate iduće retke, talog u šalici kave više nećete bacati, jer vam može poslužiti u razne svrhe i biti od velike pomoći u kućanstvu.

 • Oni koji svoje vrijeme najviše vole provoditi u vrtu, a koji su ljubitelji hortenzija, talog kave počet će koristiti sve češće. Naime, talog kave pomoći će vam da im promijenite boje. Hortenzije imaju reakciju na promjenu PH, a dodavanjem taloga u zemlju gdje je korijen hortenzije, smanjuje se PH pa tako roza boja hortenzije može prijeći u plavu.
 • Ako muku mučite s buhama na vašim psima, pri kupanju psa šamponu dodajte žličicu taloga.
 • Koliko sati nakon sjeckanja luka, miris istoga ostaje na vašim rukama? „Mirišljavih“ ruku se možete riješiti tako da u ruke utrljate talog kave pa ga isperete mlakom vodom.
 • Riješite se mrava! Na mjesta na kojima se mravi nakupljaju stavite malo taloga kave.
 • Kod pranja suđa, talog kave može vam biti od velike pomoći jer će temeljito ukloniti sve masnoće, pa ga kombinirajte sa sredstvom za pranje suđa.
 • Ako imate problema s masnom kosom, možete si pomoći tako da prilikom pranja kose, šamponu za kosu dodate talog kave, te ga temeljito isperete. Talog kave možete kombinirati i s regeneratorom, samo pripazite ako imate svjetliju kosu, kako ne bi potamnila.
 • Podočnjake zaboravite nakon tretmana s talogom kave. U njih utrljate malo taloga kave i ostavite da odstoji. Kofein koji se nalazi u talogu kave će razbuditi vašu kožu i pomladiti ju.
 • Ako vas muči problem neugodnog mirisa cipela, pomoći si možete tako da u najlonsku vrećicu stavite talog kave, pa ga stavite u cipelu i ostavite neko vrijeme u njoj. Najbolje je da talog ostavite u obući preko noći, kako bi u potpunosti pokupio sve neugodne mirise.
 • Talog kave savršen je za piling kože i odstranjivanje odumrlih stanica. Primijeniti ga možete tako da ga pomiješate s malom žličicom meda.
 • Talog kave pomaže i u borbi s celulitom. Pomiješajte u pastu 50 grama taloga kave s 50 grama šećera i 100 mililitara bademovog ili maslinovog ulja te kružnim pokretima masirajte noge od stopala prema bedrima.
 • Kava može poslužiti i kao osvježivač mirisa. Ako volite miris kave, talog možete staviti u keramičku posudicu i na radijator kako bi cijeli dom mirisao. Osim toga, kava je odličan skupljač mirisa. Posudu s talogom ostavite preko noći u hladnjaku kako bi kava izvukla sve loše mirise.
 • Znate li da je talog kave jednako dobar protiv komaraca kao bilo koje sredstvo koje sadrži mnoštvo kemikalija? Talog kave osušite i stavite u metalnu posudicu. Zapalite vrh taloga koji će se početi dimiti. Miris kave će se širiti i uspješno otjerati komarce.

Izvori: arhiva i Tvornica zdrave hrane