Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Rogač je zlata vrijedan!

Zrno rogača zvalo se keration – iz čega je izvedena riječ karat.

Rogač je bogat vitaminima A i B, kalcijem, magnezijem i cinkom, odličan diuretik, daje brašno koje možete koristiti u kolačima…

Prema predaji ga je sveti Ivan koristio umjesto kruha u pustinji (otuda naziv “kruh svetog Ivana“), a na Mljetu ga zovu “mljetskom bananom“. Na naša područja stigao je s Bliskog Istoka tj. iz Sirije i Palestine, a proširio se diljem Mediterana, pojašnjava Punkufer.hr.

Ova prava mediteranska biljka, rogač, voli suhu zemlju, terasasti teren uz more i može rasti u “nehumanim” uvjetima. Po tom “ukusu” je sličan maslini i smokvama kraj kojih često raste, a vrlo je otporan na vrućine, suše, pa čak i požare.

Kolač od rogača

Brana od vatre u slučaju izbijanja požara

Naime, on je teško zapaljiva biljka i nakon izbijanja požara brzo se obnavlja. Zbog toga u mediteranskim zemljama (čija mu klima paše) možete vidjeti posađene redove rogača koji služe kao brana od vatre u slučaju izbijanja požara. Požarima na ruku idu upravo i borove šume, tj. alepski bor koji lako gori i širi vatru.

Primjerice, sade ga u španjolskim selima, na talijanskim i portugalskim obalama, duž Izraela gdje su nakon velikih požara posljednjih godina počeli saditi pojaseve rogača. U Libanonu su također manje lokalne organizacije pokrenule inicijativu sadnje rogača baš kako bi zaštitile šume i umanjile štetu koje mogu prouzrokovati požari.

Dani rogača

Prije nekoliko godina u Hrvatskoj smo mogli čitati o inicijativi pokrenutoj na Pelješcu, a koja se tiče sadnje rogača. Ovaj potez bio je inspiriran velikim požarima 2015. godine, naročito na području Pelješca i Korčule koji spadaju u naše najšumovitije (polu)otoke.

Komiži se već godinama održavaju Dani rogača, kao posveta biljci koja je othranila generacije otočana i kako bi nove generacije shvatile važnost ovog ploda.

Što reći nego da je rogač zlata vrijedan! I doista, to potvrđuje i podatak da je upravo mjera za karat zlata došla od sjemenke rogača. Još od antike sjemenka rogača je služila kao mjerilo pri vaganju zlata.

Zrno rogača zvalo se keration – iz čega je izvedena riječ karat.

Ne propustite

Zanimljivosti

Velikom požaru, koji je 15. travnja prije tri godine uništio poznatu francusku katedralu Notre Dame u središtu Pariza, zaprepašteno je svjedočio čitav svijet.

Gastronomija

Biblijska mahunarka vraća se na velika vrata.

Gastronomija

Isprobajte recept za sočnu čokoladnu tortu s rogačem, bez brašna te aromatičnim premazom od višanja i ruma!

Gastronomija

Recept za sve koji paze na svoju prehranu, ali i za sve one koji uživaju u aromatičnim kolačima!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.