Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Rogač je zlata vrijedan!

Zrno rogača zvalo se keration – iz čega je izvedena riječ karat.

Rogač je bogat vitaminima A i B, kalcijem, magnezijem i cinkom, odličan diuretik, daje brašno koje možete koristiti u kolačima…

Prema predaji ga je sveti Ivan koristio umjesto kruha u pustinji (otuda naziv “kruh svetog Ivana“), a na Mljetu ga zovu “mljetskom bananom“. Na naša područja stigao je s Bliskog Istoka tj. iz Sirije i Palestine, a proširio se diljem Mediterana, pojašnjava Punkufer.hr.

Ova prava mediteranska biljka, rogač, voli suhu zemlju, terasasti teren uz more i može rasti u “nehumanim” uvjetima. Po tom “ukusu” je sličan maslini i smokvama kraj kojih često raste, a vrlo je otporan na vrućine, suše, pa čak i požare.

Kolač od rogača

Brana od vatre u slučaju izbijanja požara

Naime, on je teško zapaljiva biljka i nakon izbijanja požara brzo se obnavlja. Zbog toga u mediteranskim zemljama (čija mu klima paše) možete vidjeti posađene redove rogača koji služe kao brana od vatre u slučaju izbijanja požara. Požarima na ruku idu upravo i borove šume, tj. alepski bor koji lako gori i širi vatru.

Primjerice, sade ga u španjolskim selima, na talijanskim i portugalskim obalama, duž Izraela gdje su nakon velikih požara posljednjih godina počeli saditi pojaseve rogača. U Libanonu su također manje lokalne organizacije pokrenule inicijativu sadnje rogača baš kako bi zaštitile šume i umanjile štetu koje mogu prouzrokovati požari.

Dani rogača

Prije nekoliko godina u Hrvatskoj smo mogli čitati o inicijativi pokrenutoj na Pelješcu, a koja se tiče sadnje rogača. Ovaj potez bio je inspiriran velikim požarima 2015. godine, naročito na području Pelješca i Korčule koji spadaju u naše najšumovitije (polu)otoke.

Komiži se već godinama održavaju Dani rogača, kao posveta biljci koja je othranila generacije otočana i kako bi nove generacije shvatile važnost ovog ploda.

Što reći nego da je rogač zlata vrijedan! I doista, to potvrđuje i podatak da je upravo mjera za karat zlata došla od sjemenke rogača. Još od antike sjemenka rogača je služila kao mjerilo pri vaganju zlata.

Zrno rogača zvalo se keration – iz čega je izvedena riječ karat.

Ne propustite

Gastronomija

Biblijska mahunarka vraća se na velika vrata.

Zanimljivosti

Velikom požaru, koji je 15. travnja prije tri godine uništio poznatu francusku katedralu Notre Dame u središtu Pariza, zaprepašteno je svjedočio čitav svijet.

Gastronomija

Isprobajte recept za sočnu čokoladnu tortu s rogačem, bez brašna te aromatičnim premazom od višanja i ruma!

Gastronomija

Recept za sve koji paze na svoju prehranu, ali i za sve one koji uživaju u aromatičnim kolačima!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.