Donal priprema čudesna lokalna jela s ljubavlju prema irskoj gastronomiji, stvarajući prave gozbe za dušu, oči i nepce!
Za ovaj aioli umak nemojte štedjeti – upotrijebite najkvalitetnija jaja. Ulje možete dodavati dok se ne stvori savršena tekstura majoneze. Meso jastoga ili meso kozica bit će idealni za ovu kombinaciju.
Sastojci
Za aioli:
- 2 žumanjka
- 1 žlica bijelog vinskog octa
- 1/2 žličice Dijon senfa
- 1 češanj češnjaka, sitno mljevenog
- 600 ml biljnog ulja
- Sok od ½ limuna, po ukusu
- Morska sol
- Pesto od divljeg češnjaka (po mogućnosti)
Za nadjev:
- ½ krastavca, bez sjemena i sitno nasjeckanog
- 1 štapić celera, sitno nasjeckan
- 4 mlada luka, sitno narezana
- 500 g mesa jastoga, kuhanog i grubo nasjeckanog
Servirati
- 4 raspolovljena duguljasta peciva, tostirana
- Mala šaka vlasca, sitno nasjeckana
- Cvjetovi vlasca
Priprema
U čistoj staklenoj posudi umutite žumanjke, bijeli vinski ocat, dijon senf i sitno mljeveni češnjak dok se ne sjedine. Biljno ulje ulijte polagano i ravnomjerno u smjesu od žumanjaka uz snažno miješanje dok ne dobijete zgusnutu majonezu. Ako imate pesto od divljeg češnjaka, dodajte žlicu kako biste poboljšali okus aiolija. Stavite sol i limunov sok prema potrebi.
Stavite sastojke za punjenje u zdjelu i prelijte s malo majoneze dok se potpuno ne prekrije. Staviti na stranu.
Pripremite kiflice tako da stavite začinjenu mješavinu krastavaca i jastoga u tostirano pecivo, dodajte komadiće aiolija i ukrasite cvjetovima vlasca.
Izvor Donalova irska avantura