Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

She Book Club

Rosie Kugli: Izgubljena generacija

Nagrađivana autorica Rosie Kugli i u romanu „Izgubljena generacija“ vješto oslikava svoj najdraži društveni sloj – mlade u nevolji.

22. ožujka 2020. u 6 sati i 24 minute, vrijeme razorna zagrebačkog potresa, upisat će se u mračne retke naše povijesti. Isto to vrijeme kada su zagrljaj, utjeha i zajedništvo bili najpotrebniji ostat će zapamćeno kao vrijeme panike, anksioznosti i kalkulacija zbog pandemije korona virusa. Junacima potresna romana „Izgubljena generacija“, Lari, Miji i Luki, tlo zbilja izmiče pod nogama. I doslovno i metaforički.

Ova je knjiga svjedok vremena koje bismo rado zaboravili. Mi koji smo preživjeli i zakrpali materijalne i duhovne pukotine. Ali zbog sjećanja na one koji nisu bili naše sreće – koji su na kocku stavili svoj mir, zdravlje, a neki nažalost i živote – moramo pisati. Autorica Rosie Kugli opet maestralno analizira međuljudske odnose u kriznim vremenima, odbija zatvarati oči pred nasiljem koje se događa iza nečijih zaključanih vrata, daje perspektivu i riječ utjehe onima kojima su najteže pale dvije godine života(renja) – mladima. U čast „izgubljenoj generaciji“ – koja se nastavila boriti za pronalazak svoga puta i mjesta pod suncem.

Nagrađivana autorica Rosie Kugli i u romanu „Izgubljena generacija“ vješto oslikava svoj najdraži društveni sloj – mlade u nevolji. U središtu djela troje je mladih, tipičnih predstavnika generacije kojoj normalna mladost izmiče pod nogama. Pandemija korona virusa ispunjava ih strahom i otuđivanjem, a sve to ostavlja i psihičke posljedice. Iza zatvorenih vrata domova mladih događaju se doslovna i metaforička pucanja, bolesti, gubitci. Lara, Mia i Luka bit će glas svih onih mladih koji misle da su im ukradene dvije godine života, kao i onih koji pokušavaju naći svoj glas i mjesto pod suncem, čak i u najgorim vremenima. Kugli majstorski opisuje pucanje spona nekad čvrsta prijateljstva pri prvom naletu fizičke privlačnosti i ideje pripadanja nekome drugome.

Opis panike i reakcija tijekom zagrebačkog potresa, druge neočekivane pošasti pogođene generacije, kod Kugli su vrlo živi, opipljivi i strašni. Likovi govore ono što su mnogi građani Zagreba u tom trenutku mislili. Njihova struja svijesti izgleda kao strašan dnevnički zapis pucanja zemlje, tutnjave i trenutaka kad život proleti pred očima. Ta će situacija nagnati likove da razmisle o prioritetima, ali i da posegnu za dubokom introspekcijom – jesu li oni „kukavice“ koje više neće moći mirno spavati ili borci koji će se naučiti nositi s traumama? Posebno je zanimljiv uvid u misli mladih čije školovanje i druženje više nalikuje na ratno vrijeme nego na normalan prijelaz u svijet odraslih.

Vrlo je intrigantan segment romana kompliciran odnos glavnih likova. Mnogi će se (posebno mladi) čitatelji moći poistovjetiti ili sa zanimljivom, šarmantnom i privlačnom djevojkom Mijom, a neki će sebe vidjeti u njezinoj suprotnosti – pametnoj, ali opterećenoj i povučenoj Lari. Luka je „kamen smutnje“, predmet njihovih želja i pokazatelj kako se tinejdžeri nose s naletima prvih ljubavi. To će ujedno funkcionirati i kao pouka o važnosti i trajnosti prijateljstva i ljubavi. Likovi Rosie Kugli često pokušavaju senzibilizirati čitatelje s određenim bolestima ili psihičkim stanjima. Protagonistica Lara boluje od vitiliga, autoimune reakcije kože koja u prosjeku pogađa 2% ljudi, do danas je neizlječiva. Njezina neobična i u oku mnogih neugodna estetika dovodi do osjećaja srama i bespomoćnosti koji može izuzetno štetno djelovati na psihu tinejdžera.

Kombinacija korona virusa i strahova izazvanih potresom tema je s kojom će mnogi moći suosjećati, možda i iznova sagledati svoje mračne epizode. Jasno, uz poruku da su empatija, dobrota i preživljavanje kao elementarni ljudski impuls pokazali svoje svjetlo i u ovim mračnim vremenima. Virus je nakratko imobilizirao cijeli svijet, a potom se i među likove ove priče uvukao kao sveprisutan strah koji utječe na međuljudske odnose. Potreba za bliskošću i strah od zaraze sukobit će se u likovima samima, ali i među njima. Čitajući njihove priče, uočavat ćemo sebe same. Naše će čitateljske oči ući u stanove disfunkcionalnih obitelji, još jedan forte autorice Rosie Kugli. Jer autorica, majstorica opisa i stvarnosne proze, ne želi samo vjerno prikazati nedaće s kojima su se naši sugrađani i sunarodnjaci nosili – ona želi i društveno djelovati. Pokazati kako prepoznati krizne situacije, ljude u nevolji, mlade koji su izgubili kompas – i naučiti pomagati drugima da bismo pomogli sebi. Još će jednom hrabro progovoriti o zlostavljanju i njegovim najcrnjim posljedicama, kao i krucijalnoj ulozi mentalnoga zdravlja u dostojanstvu i borbi svakog čovjeka.

S obzirom na autoričin marljiv rad na tabuiziranim temama (maloljetnička delinkvencija, trudnoća, zloupotreba opijata, depresija) i zalaganje za teme koje zanimaju i muče mlade, vjerujem da će njezino djelo „Izgubljena generacija“ biti sjajan i čvrst zavoj za neke neminovne rane koje trenutačno nastaju među mladima. Posebno za zacjeljivanje rana grada Zagreba kroz brigu o mladima i pričanje još jedne priče koja im govori koliko su važni i djeluje kao svijetli putokaz u odgovornu nošenju sa svim životnim nedaćama koje su zadesile njihovu generaciju.


Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 31. ožujka točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica Barbara Evaj

Više

Darivanje

Carley Fortune je kanadska spisateljica čiji je roman Sva nova ljeta bio na vrhu svih važnijih književnih top lista, uključujući #1 New York Timesa.

Darivanje

Knjiga Riječ kao lijek vođene su vježbe pisanja za poticanje kreativnosti i ozdravljenja Rupi Kaur, pjesnikinje, umjetnice, performerice, autorice bestselera broj jedan New York...

She Book Club

Ganbatte je specifičan pogled na život koji se fokusira na to da djelujemo najbolje što možemo, ustrajemo u životu i ne posustajemo.

She Book Club

Pripremite se svi za godišnji koncert čuvenog kvarteta iz pakla jer je od autorice hit romana o Bridgertonima stigla nova poslastica!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.