Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Ruke su sve kraće? Možda je vrijeme za besplatni pregled i nove naočale!

Kako su mi rekle ljubazne mlade dame, optometristice u Gethaldus optici u Kaptol Centru, kamo sam otišla na besplatan pregled, četrdesete su, barem što se vida tiče, malo „kritične“!

Sjediti, gledati u monitor i tipkati po cijele znači i da će se u jednom trenutku u životu neminovno pojaviti i problemi s vidom. Često ih, poput mene, ignorirate i mislite: „Ma joj, te deklaracije na proizvodima su i tako nenormalno sitne“. Onda, dok recimo čitate na Kindlu, lagano krenete povećavati slova, i dalje ignorirajući neizbježno – možda je vrijeme za naočale!

Naime, na prvi pregled u Polikliniku Gethaldus možete već doći s djecom u vrtićkoj i školskoj dobi. Neki od najčešćih simptoma lošijeg vida kod djece mogu biti često trljanje očiju. Dalje, tu su i  fotosenzitivnost, pretjerano suzenje očiju, fokusiranje na predmete samo jednim okom, nekontrolirano trzanje očima i bol u očima ili glavobolje.

2012. znanstvenici sa sveučilišta Bristol i Cardiff izvijestili su kako djeca koja provode više vremena na otvorenom u dobi od 8 i 9 godina imaju upola manju šansu postati kratkovidni u dobi do 15 godina. A, možda niste znali, u pubertetu nam se i najviše mijenja dioptrija, pa je ova informacija zgodna za znati. Uzevši u obzir i vrijeme koje provode u društvu svojih gadgeta, možda i nije zgorega razmisliti o zaštiti od plavoga svjetla.

Četrdesete su kritične!

No, vratimo se malo na moju generaciju, kako su mi rekle ljubazne mlade dame, optometristice u Gethaldus optici u Kaptol Centru, kamo sam otišla na besplatnu kontrolu vida, četrdesete su, barem što se vida tiče, malo „kritične“! Ruke nam, gle čuda, postaju kratke! To se zove – prezbiopija.

Sam pregled počinje pitanjima o općenito zdravstvenom stanju, o lijekovima koji se eventualno piju, s naglaskom na potencijalne bolesti štitnjače i dijabetes. Primjerice, zamagljen vid je jedan od prvih znakova koji ukazuju na dijabetes i nikako ga ne bismo smjeli ignorirati. Specifičnost posla i životnog stila također može utjecati na vid, kao u mom slučaju, pa je i na ova pitanja važno odgovoriti kako bi optometrist/oftalmolog mogao znati na što pripaziti. Također, ako već nosite naočale, svakako ih ponesite na pregled.

Sljedeći korak će biti sjedanje na stolac i pregled autorefraktometarom. Bradu i čelo se nasloni na uređaj kroz koji se gleda prikaz svjetla ili slike. Uređaj određuje okvirnu jačinu dioptrije koja vam je potrebna za fokusiranje svjetla na mrežnici odnosno stražnjem dijelu oka.

Malo ćete čitati, dok vam optometrist stavlja naočale uz pomoć stakalca (probnih leća) kojima definira oštrinu vida i dioptriju. Malo ćete se morati koncentrirati kako biste uočili razliku kod mijenjanja stakalca. Pokušajte razlučiti s kojim od njih su slova jasnija, kada slova imaju oštrije rubove, a sve to kako bi mu pomogli da dođete do točne dioptrije. Na kraju, ni vama, baš kao i meni, sitna slova neće biti nikakav problem! Slobodno se tako prošećite po optici, pogledajte u pod, ravno pred sebe, kako biste dobili bolji osjećaj. Nakon toga se dodaje takozvana adicija, famozni dodatak za blizinu zbog kojega sam i došla!

Odabir okvira i naočalnih leća

Naravno, odmah sam i odabrala okvir, i to ne jedan nego dva! Trenutno je u Gethaldus optikama do 31. svibnja akcija 1+1 u kojoj ostvarujete posebnu pogodnost pri kupnji novih dioptrijskih naočala – uz kupnju jednog para dioptrijskih naočala u vrijednosti iznad 129 €, druge dioptrijske naočale iz odabrane kolekcije dobijete gratis. Kako su mi objasnile, kod odabira okvira je važan oblik lica, ali i za što točno ćete koristiti naočale, kao i debljina samog okvira, jer ponekad je nemoguće na tanke okvire staviti naočalne leće, a  da to izgleda onako kako ste to zamislili.

Jako mi je bilo važno odabrati naočalne leće koje će odgovarati mom stilu i načinu rada. Odlučila sam se za leće s kojima mogu gledati u kompjuter, čitati, ali i hodati bez da skidam naočale. Odabrane leće se zovu digitalne leće sa zaštitom od plavoga svjetla i ja ih zovem moje 2 u 1 naočale!

Ponudili su mi i kontaktne leće, za koje ja, nažalost, nisam zainteresirana.

U ugodnom ćaskanju saznala sam i sve o održavanju mojih novih naočala. Naime, budući da će imati zaštitni sloj od plavoga svjetla, moram ih čistiti samo s odgovarajućim čistačima kako ih ne bih oštetila, koje možete odmah kupiti u Gethaldus optici. Kako su me upozorile, važno je da sredstvo za čišćenje ne sadrži alkohol. Također, odmah sam i odabrala kapi za suhe oči, upravo zbog tog čestog gledanja u računalo. Naravno, upozorile su me i da sunčane naočale ne ostavljam na suncu, pogotovo ako su polarizirane.

Ghetaldus Loyalty program

Na redovite oftalmološke preglede poslije 40. godine života trebalo bi ići jedanput godišnje, ako nemate nikakvih smetnji s očima, ili samo nosite naočale ili kontaktne leće. Međutim, ako bolujete od neke očne bolesti, redovne preglede očiju je potrebno raditi češće.

Upravo zbog toga sam se učlanila i u Ghetaldus Loyalty program. Program vjernosti nudi dodatne popuste na dioptrijske okvire i stakla te sunčane naočale. Ghetaldus loyalty ima 3 različite razine, korisnicima omogućavaju trajne popuste, rani pristup novom asortimanu dioptrijskih okvira i sunčanih naočala te dodatna iznenađenja i popuste.

Zato nisam odoljela isprobati i neke od modela sunčanih naočala, a skupljanjem bodova sigurno ću se vratiti i po njih!

Fotografkinja Mirna Marić

Članak nastao u suradnji s Ghetaldus Optika d.d.

Ne propustite

Duh i tijelo

Emocionalna inteligencija podrazumijeva sposobnosti prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama te emocijama drugih polazimo li od točke poslodavca.

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.