Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

S nekim ljudima nema svrhe biti iskren

U nastavku saznajte koja su to četiri načina koja vam mogu pomoći da se zaštitite od emocionalne manipulacije.

Emocionalna manipulacija jedan je od najčešćih vidova manipuliranja ljudima. Ona je prilično raširena u modernom društvu, a cilj ovakvog ponašanja je ostvarivanje želja osobe koja se, u ovom konkretnom slučaju, naziva emocionalni manipulator.

Jeste se ikada susretali s takvim osobama? Jeste li okruženi njima? Znate li ih prepoznati? U nastavku saznajte koja su to četiri načina koja vam mogu pomoći da se zaštitite od emocionalne manipulacije.

1. Nema svrhe biti iskren s emocionalnim manipulatorom

Osoba će govoriti pod izlikom poštovanja što je, zapravo, paravan za njene istinske namjere. Primjera radi, takvoj osobi možete reći: “Ljuta sam, jer se nisi sjetio/sjetila mog rođendana”. Odgovor je najčešće nešto poput: “Zaista mi je žao što si pomislila da sam zaboravio/zaboravila da ti je rođendan i trebao/trebala sam ti reći da sam trenutno pod ogromnom dozom stresa, ali zaista nisam želio/željela da se brineš. U pravu si, jednostavno trebam sav ovaj bol potisnuti (u ovom trenutku, često dolazi i do plakanja kako bi se dao kredibilitet cijeloj taktici manipulacije) i fokusirati se na tvoj rođendan. Žao mi je.”

Vaša intuicija će vas upozoriti da ovo nije iskreno izvinjenje. Ipak, s obzirom na to da su izgovorene “magične” riječi, u suštini vam ne ostaje da bilo što kažete ili ćete se naći u situaciji da pokušavate kontrolirati skriveni gnjev dotične osobe. Kada se dogodi ovakav scenarij, ne prihvaćajte izvinjenje. Ako ga prihvatite, upravo ste emocionalno izmanipulirani! Ako ne osjećate da je izvinjenje iskreno, onda ono vrlo vjerojatno i nije. Ne dozvolite sebi da budete emocionalno ucijenjeni, jer ako to uradite jedanput, emocionalni manipulator će vidjeti da to može koristiti kao uspješan metoda postizanja onoga što on/ona želi.

2. Osoba se predstavlja kao netko tko je voljan pomoći

Osoba koja je emocionalni manipulator igra ulogu nekoga tko je voljan uvijek pomoći ili biti “pri ruci”. Ako tražite pomoć od takve osobe oko bilo čega, ona će biti i više nego voljna pomoći. Ako ne tražite pomoć, ona će se dobrovoljno javiti da vam pomogne oko bilo koje obaveze. Na prvu, to se može činiti kao divna stvar (na kraju krajeva, netko se sam nudi da vam pruži pomoć), ali to je ipak samo taktički potez koji dotična osoba povlači kako bi ispunila svoju sebičnu želju. Ako prihvatite njenu ponudu za pomoć, ona će izraziti svoju nespremnost tako što će napraviti nekoliko uzdaha (dovoljno glasnih da ih možete čuti) ili će napraviti neki drugi neverbalni znak koji će vam dati do znanja da vam ne želi pomoći oko toga za što se, prvobitno, ponudila da vam pomogne.

Vi ćete to primijetiti i dati osobi do znanja kako vam se čini da baš i nije voljna pomoći, a tada počinju i glavni “napori” manipulacije. Tada dolazi do “pokazivanja” ogromne volje da vam se pomogne te ćete, najvjerojatnije, čuti kako se ponašate nerazumno. Kako biste zaobišli ovu vrstu manipulacije, jednostavno nemojte reagirati na lažne uzdahe ili suptilne signale koji ukazuju na to da vam dotična osoba ne želi pomoći. Također, možete se direktno suočiti s tom osobom i postaviti ultimatum (doduše, na civiliziran način).

3. Osoba nema osjećaj odgovornosti

Emocionalni manipulatori ne preuzimaju odgovornost za svoje postupke. Oni uvijek “preokrenu” situaciju kako bi vidjeli što su drugi uradili njima. Jednostavan način identifikacije emocionalnog manipulatora pomoću ove taktike jeste da vidite pokušava li dotična osoba uspostaviti bliskost preko nečega što se naziva rano dijeljenje onoga što se smatra vrlo osobnom informacijom, a uslijed čega će vam spomenute osobe biti žao.

Na početku možete povjerovati da je ova osoba vrlo osjetljiva, emotivno otvorena, a možda i malo ranjiva. To je upravo način na koji dotična osoba i želi da ju vidite. Emocionalni manipulatori imaju toliko visok ego da se praktično nikada ne osjećaju ranjivima. Najbolji način da se izborite protiv ove taktike jeste da je rano prepoznate i prestanete biti “publika” datim personama.

4. Kažu nešto, a poslije vas uvjeravaju da to nikada nisu rekli

Kada je riječ o ovoj taktici, možete vidjeti da se koristi u skoro svim aspektima modernog društva. Ako se konstantno osjećate kao da imate problema s pamćenjem, jer se sjećate jedne stvari, a emocionalni manipulator sasvim druge, budite na oprezu. Osobe koje su savladale “umjetnost” emocionalnog manipuliranja pravi su eksperti u opravdavanju svojih postupaka, okretanju stvari protiv vas i racionaliziranju situacija.

Takve osobe mogu biti toliko uvjerljive da možete pomisliti da s vama zaista nešto nije u redu ili da ste počeli gubiti razum. Da biste se uspješno izborili s ovom tehnikom emocionalnog manipuliranja, potrebni su vam “svjedoci”. Što to znači? Najbolje bi bilo da komunicirate s dotičnom osobom u prisustvu treće osobe ili da, kada je riječ o određenim stvarima, zapišete ili snimite ono što je ona rekla.

Autor: minimagazin.info

Više

Drama Queen

Ispostavilo da je to moje šesto čulo, ta neka vibracija, intuicija, to nešto - točno.

Seks

Seks na brzaka u vezu donosi spontanost, uzbuđenje i strast.

Duh i tijelo

Odgovornost je pojam koji se u današnjem medijskom prostoru spominje više nego ikad

Drama Queen

Trebamo li moći i znati otvoreno govoriti o stvarima koje nam se događaju unutar 4 zida?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.