Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Saharski pijesak ‘obojat’ će nebo, promijeniti nam planove, ali i utjecati na zdravlje

Saharski pijesak ili pustinjska prašina koja se nadvila nad Hrvatskom, zamutila je nebo i obojila ga u narančaste nijanse.

Ako ste planirali prati automobil, prozore ili fasadu pričekajte još koji dan dok ne ode “gost iz Afrike”. Saharski pijesak ili pustinjska prašina koja se nadvila nad Hrvatskom, zamutila je nebo i obojila ga u narančaste nijanse.

Ovaj fenomen dogodi se nekoliko puta godišnje.  Zalaske sunca čini čudesnima, no samo zaista veliki romantičari mogu zanemariti oblak afričke prašine i uživati u vizurama.

Što je saharski pijesak?

Riječ je o mješavini pijeska i prašine iz Sahare, najveće pustinje na svijetu koja prekriva veći dio sjeverne Afrike.

Čestice prašine su toliko sitne i lagane da ih vjetrovi podignu s tla te nastaju oblaci prašine koji mogu doseći vrlo velike visine, otići čak do deset kilometara u atmosferu. Isti ti snažni vjetrovi prenose pustinjsku prašinu dalje po planeti.

Utječe li saharski pijesak na zdravlje?

Utječe. Kod osoba s respiratornim i kardiovaskularnim problemima te kroničnim bolestima saharski pijesak može pogoršati simptome.

Astmatičari i osobe s KOPB-om trebale bi posebno pripaziti i ostati u zatvorenom prostoru dok se “prašina ne slegne”. Naime, udisanjem sitne čestice odlaze u pluća i krvotok te mogu izazvati napadaje. Također, čestice prašine i pijeska mogu izazvati iritaciju u očima i na koži.

Ostale osjetljive skupine su bebe, mala djeca i starije osobe.

Kako se zaštititi?

Svakodnevno pratite indeks kvalitete zraka i prema njemu planirajte svoje svakodnevne aktivnosti. Primirite se dok je saharski oblak nad nama.

To znači da ćete više boraviti u zatvorenom prostoru, a ako baš morate van, ne pretjerivati s fizičkim aktivnostima. Ove preporuke odnose se na ljude koji spadaju u ugrožene skupine. 

Ne propustite

Duh i tijelo

Emocionalna inteligencija podrazumijeva sposobnosti prepoznavanja, razumijevanja i upravljanja vlastitim emocijama te emocijama drugih polazimo li od točke poslodavca.

Budi fit

U većini slučajeva, osjećaj dehidracije jednak je osjećaju žeđi. No ipak, ponekad bi taj osjećaj mogao izostati ili bi vas tijelo moglo upozoriti na...

Drama Queen

Jeste li ikada imale osjećaj da vas neka osoba emocionalno iscrpljuje? Nakon razgovora s njom ostanete prazni, umorni i živčani?

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.