Samo tri vrste parova možemo smatrati sretnima

Svaka veza je specifična i uključuje različiti balans između sreće i nezadovoljstva. Postoje, međutim, neki znaci koji u svakoj od njih otkrivaju da nešto ne funkcionira.

Stručnjaci Instituta Gottman, institucije koja se već 40 godina bavi proučavanjem ljubavnih veza, otkrili su da postoji pet vrsta parova:

  • oni s partnerima koji izbjegavaju konflikte
  • oni s partnerima koji se međusobno podržavaju
  • oni s partnerima koji sebi dozvoljavaju promjene raspoloženja
  • oni s partnerima koji su neprijateljski nastrojeni
  • oni s partnerima koji su neprijateljski nastrojeni, ali i otuđeni jedni od drugih

Partneri koji izbjegavaju konflikte

Partneri koji spadaju u prvu grupu prihvaćaju postojanje razlika među ljudima i ne trude se da po svaku cijenu promijene jedno drugo, već uvijek pokušavaju pronaći zajednički jezik i doći do kompromisa.

Partneri koji se podržavaju

Partneri koji spadaju u drugu grupu daju prioritet pružanju podrške, iskazivanju lijepih riječi i davanju komplimenata jedno drugom. Oni misle da je to siguran recept za skladnu vezu.

Partneri s promjenom raspoloženja

Treću grupu parova naizgled karakterizira nestabilnost, međutim, partneri u takvim vezama pronalaze način da kažu jedno drugom što im smeta, ali oni ne dozvoljavaju da to ode predaleko i uvijek razmišljaju kako da unaprijede međusobni odnos.

Ovo bi bile tri vrste veza, za koje možemo reći da su pune sreće i ljubavi. Isto ne važi i za četvrtu i petu vrstu veza. Partneri u takvim vezama su uvijek na ivici i insistiraju da njihov stav o nekom stvarnom ili izmišljenom problemu bude prihvaćen po svaku cijenu. Oni nemaju razumijevanja jedni za druge i na svaku sitnu zamjerku gledaju kao na napad koji dolazi iz neprijateljskih poriva.

Kao recept za rješavanje konflikta u vezama, iz Instituta Gottman nude sistem pod nazivom Ratio 5:1. Ideja ovog sistema da svaku lošu stvar koju ste uradili prema svom partneru, uključujući, na primjer, previše zluradi komentar ili zaboravljanje nekog važnog datuma, treba kompenzirati s pet stvari koje pokazuju vašu ljubav. To može biti lijepa riječ, kupovina poklona, organiziranje putovanja, neka usluga ili bilo što drugo što će puno značiti vašem partneru.

Autor: Stil / Citymagazine.rs