Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Samopoštovanje vam je na niskoj razini? Donosimo vam savjete za podizanje samopoštovanja

Moguće je poboljšati samopoštovanje ako to učinimo na pravi način.

Svatko od nas ponekad razmišlja o samome sebi – bilo da se pita što je u nekoj situaciji mogao bolje napraviti ili pak osjeća ponos jer mu se u životu nešto odigralo baš onako kako je zamislio. Netko drugi, kada razmišlja o sebi, rijetko osjeća ugodne emocije i sebe gleda kroz prizmu neuspjeha i propuštenih mogućnosti. Sva ova razmišljanja čine naše samopoštovanje i samopouzdanje.

Osobe s visokim samopoštovanjem zadovoljne su sobom i svjesne da vrijede samim tim što postoje, ali to ne znači da nisu svjesne svojih nedostataka ili uvjerene da su savršene.

Za osobu s niskim samopoštovanjem pak vrijedi suprotno, osjećaju se inferiorno, nesposobno i bezvrijedno unatoč svojim vrijednostima i dobrim osobinama.

Savjeti za podizanje samopouzdanja i samopoštovanja

Napravite listu svojih pozitivnih strana – zapamtite da smo svi dobri u nečemu. Na listu možete upisati da ste dobar roditelj, vjeran prijatelj ili vrijedan radnik. Percepcija kreira stvarnost, pa promatrajte sebe kao osobu koja ostvaruje ciljeve koje si zada. Za svaku negativnu misao o sebi, nabrojite barem četiri pozitivne.

Učite se postavljati i ostvarivati ciljeve – vrlo je važno da su ciljevi realni s obzirom na vašu dob i sposobnosti. Ciljevi koji su neostvarivi vode ka razočarenju i osjećaju bespomoćnosti. Za ostvarenje ciljeva potrebno je odraditi male ciljeve-korake čije će vas ostvarenje dovesti do konačnog cilja.

Zauzmite se za sebe – ako imate mišljenje koje je različito od većine, ne ustručavajte se izreći ga. Morate shvatiti kako je vaše mišljenje jednako važno kao i bilo čije. Jedini način da steknete poštovanje drugih je držanje do svojih stavova.

Prihvaćajte komplimente – kad vas netko pohvali, zahvalite se i nasmiješite se, umjesto ublažavanja ili negiranja nečega zbog čega ste dobili kompliment.

Tražite što želite – ako imate racionalan zahtjev i bitno vam je njegovo ostvarenje, slobodno ga izrecite i vidjet ćete kako će vam mnogi pokušati pomoći. Da biste to uspjeli, u početku vježbajte s manjim zahtjevima i nemojte se osjećati krivima zbog činjenice da nešto tražite.

Vježbajte reći NE – kolikogod vam bilo neugodno nekoga odbiti, ako nešto ne želite – slobodno recite ‘ne‘. Ne trebate nikoga grubo odbiti, već jednostavno objasnite kako vam je žao i kako to ne možete učiniti.

Odmaknite se od ogledala – osobe koje najviše vremena provode ispred ogledala su najnezadovoljnije svojim izgledom. Tako proučavaju svaki nedostatak na svom tijelu i postaju nezadovoljne. Ne opterećujete se odrazom u ogledalu. To ne znači kako trebate totalno zanemariti svoj izgled, ali sve treba biti u granicama normale.

Uspravno hodajte i sjedite – hodom i načinom sjedenja odajete i svoju osobnost. Stoga, izbjegavajte pogrbljen hod i sjedenje (ako se uspravimo osjećat ćemo se bolje jer su tijelo i um povezani).

Izvor: mentalnozdravlje.com.hr

Više

Seks

Donosimo male tajne velikih zavodnica i neke provjerene beauty trikove uz koje ćete zablistati u punom sjaju!

Duh i tijelo

Kako živjeti sretno...

Zanimljivosti

Slavna dama ljubičastih očiju, Elizabeth Taylor, nije samo ostavila neizbrisiv trag u povijesti glume kao prva najplaćenija glumica s najskupljom kolekcijom nakita.

Moj dom

Ovlažiti prostorije je jednostavno. Dovoljno je iskoristiti ono što se u svakom domu nalazi na dohvat ruke.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.