Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Dobar posao

Sanja Muzaferija: Ružičasto je veselo, pozitivno i humano!

Pink je nekako oduvijek povezan sa svime što se tiče žena pa smo odigrale svojevrsnu „dvostruku igru“.

Udruga Women on Wine/WOW već četvrtu godinu za redom organizira Pink Day Zagreb, Međunarodni festival ružičastih vina. Ove godine Festival će se održati 19. ožujka u prostoru Muzeja Mimara te će okupiti sve zajedno oko stotinu najboljih proizvođača ružičastih vina i pjenušaca, a u okviru Festivala u Festivalu – Green in Pink – proizvođače ekstra djevičanskog maslinovog ulja iz Hrvatske i inozemstva. Tim povod zamolili smo Sanju Muzaferiju, predsjednicu Udruge WOW i organizatoricu festivala da nam odgovori na nekoliko upita.

Možete li nam nešto više reći o Udruzi WOW čija ste predsjednica?  

WOW je ponajprije bila i jest (očito dobra) ideja o prisustvu žena na vinskoj sceni. U svim smislovima, i kreatorski i proizvodno i marketinški. Tu su i novinarke koje prate vino, a sasvim sigurno – WOW je namijenjen i konzumenticima, „opinion-makericama“, onima koje odlučuju koje će se vino piti u kući. Jer da su to upravo žene – govore i statistike. WOW je svojevrsna platforma koju sam inicirala s idejom da potaknem žene u tom svijetu da pokažu da su tu. To je i cilj i misija WOW-a: istaći žensku prisutnost, objediniti, uključiti, aktivirati žene, što nikako ne znači da ne volimo ili da želimo isključiti muškarce. Radimo na razvoju cjelokupne kulture stola i edukaciji o vinu. Sada nas ima oko 100; zapravo se vrtimo oko te brojke već neko vrijeme, jer uvijek neke odustanu, ali zato dolaze nove. Aktivne smo i stalno nešto organiziramo, pokrećemo, putujemo na studijska putovanja po Hrvatskoj i inozemstvu, posjećujemo podrume i vinograde, kušamo, ocjenjujemo, a i nagrađujemo…U okviru akcije Što žene žele biramo najbolja vina, a dobitnika WOW GRAND PRIX-a vodimo u neku vinsku regiju svijeta. Zaista intenzivno i predano radimo i na tome da izvrsna hrvatska vina postanu zaštitni znak naše zemlje i važan adut u turističkoj promidžbi. Ima posla. Ali i užitka.

Tko su sadašnje članice udruge te tko i kako može postati njen član? 

Kako rekoh, WOW je ponajprije namijenjen, a otuda i naziv udruge (Žene i vino) VINArikama, VINOtekarkama, noVINArkama koje pišu o vinu, ENOloginjima, sommelierkama, ali i običnim ili „običnim“ VINOljubiteljicama. Imamo svoje „krakove“ u Zadru, Splitu, Rijeci i Istri. Članicom može postati svaka žena koja to želi, koja voli vino i želi nešto naučiti o tom divnom piću, umjereno ga konzumirati, družiti se i putovati. Članarina je 900 kuna godišnje, plativo u dvije rate za one iz Zagreba, a za žene izvan Zagreba,  gdje je standard nešto niži, a događanja je možda nešto manje, 350 kuna. Svaka članica koja ima znanja o vinu i želi ga podijeliti ili pak organizira edukaciju, putovanje ili druženje – može aktivnošću smanjiti članarinu. Također, članskom iskaznicom WOW uživate brojne povlastice i popuste u dobrim restoranima, vinotekama, vinskim podrumima, dućanima…A na vrlo učesatlim događanjima većinom gratis se pije neko zanimljivo vino koje nam doniraju vinari ili ga kupiimo po povoljnijoj cijeni – jer su vinari (i oni koji nisu naši članovi/članice), naši prijatelji i zainteresirani su da ih promoviramo, da kušamo vino i damo im damo naš feedback i mišljenje.

Odakle uopće ideja za organizaciju PINK DAY-a? Zašto samo ružičasta vina?

Ideja mi je bio komercijalni festival na kojem bi podjednakim snagama sudjelovale one članice koje u samoj udruzi rade puno, a ne zarade ništa. Razmišljala sam o svojim omiljenim pjenušcima, ali kako razbijamo predrasude o ženama „kojima u vinskom svijetu nije mjesto“, nije loše razbiti predrasude i o tome da žene vole samo nekakva „ženskasta“ i sladunjava vina. Istina je da žene vole ledene berbe i desertna vina, muškate, ali to nije pravilo. Mi mislimo da ne postoje ženska/muška vina, nego ona dobra i loša. A ružičasta vina su dugo bila nekako podcijenjena – dok danas već, možemo razgovarati o ozbiljnim rosé vinima. Koja su, uostalom, svugdje u svijetu sve popularnija. Jesu lepršava, ali to ne znači da su nužno manje zanimljiva. Pink je nekako oduvijek povezan sa svime što se tiče žena pa smo odigrale svojevrsnu „dvostruku igru“. Svjesno se poigravamo tim simbolima ženkastosti, ali zapravo je više riječ o pozitivi, nježnosti, veselju, optimizmu. Željela bih i predlagala sam, da Pink Day, kako mu i ime govori, postane dan kad će naš glavni grad na jedan dan postati – za razliku od „zagrebački plave“ – ružičast. U prenesenom i doslovnom smislu. Dakle, veseo, pozitivan i human, kulturan i zaigran pa da po tom Danu  postane i turistički prepoznatljiv!  Mi već imamo svoje vjerne posjetitelje iz inozemstva, ljude koji specijalno za ovu priliku Dana u ružičastom kupuju avionske karte i dolaze – da budu s nama. Nije li to lijepo? 

Kako je to izgledalo prve godine i jeste li mislili da će festival postati tako tradicionalno popularan?

Odmah od početka krenulo je ambiciozno. Prvi je Pink Day Zagreb održan 8.3.2013. u Muzeju za umjetnost i obrt, s izložbom stakla, edukativnim i kulturnim sadržajima – uz vinske sadržaje. Od drugog izdanja nadalje u nešto smo većem i svjetlijem, za vino primjerenijem prostoru Muzeja Mimara, kad smo mu pridodali i „festival u festivalu“ Green in Pink – izložbu najboljih pretežno hrvatskih maslinovog ulja.  Zadržan je djelomice humanitarni i edukativni karakter, a donekle i zabavan; a inzistiramo na detaljima i estetici i – naravno – ekskluzivno ružičastoj boji vina. Prostor je uvijek pun balona, cvijeća, mašnica…

muzaferija-070611

Ove godine svoju ste humanitarnu akciju napravili malo drukčije pa je na vašu inicijativu organizirana humanitarna organizacija Dora kroz svoj program ‘Budi primjer’. Zašto ste ove godine odabrali upravo nju?

Sjetila sam se da u udruzi imamo i članice koje su aktivne u nekim drugim udrugama. Mislim da smo zajedno jače pa sam inicirala da nam one budu nositelj i organizator.  Uskočlila je humanitarna udruga Dora čija je članica uprave Renata Gubić, aktivna WOW-ica, a koja baš ove godine slavi već 25. godišpnjicu uspješnog djelovanja na području skrbi o mladima i njihovom školovanju. Uz podršku Lions kluba „Zrinjevac“ i udruge poslovnih žena Zonta Zagreb, čije su neke članice također „naše“, organizira se humanitarna akcija kojom će se jednoj izuzetno talentiranoj mladoj djevojci pomoći u školovanju. Bit će to događaj Pink Tuesday koji će se uz nastup operne pjevačice Antonelle Malis i harfistice Marije Mlinar održati na sam Dan žena, 8.ožujka u Zagreb Eye-u, Vidikovcu na vrhu Nebodera na Trgu Bana Jelačića.

A što nas očekuje ove godine na Pink Dayu?

Ove godine Pink Day donosi nekoliko važnih novosti, kao što je prvo  B2B (Business-to-business) događanje, tj. na sam Pink Day 19. Ožujka, u prvom satu manifestacije –  od 12 do 13 sati – rezerviramo vrijeme da se okupe profesionalci koji se bave vinom, vlasnici restorana i sommelieri te vinski stručnjaci iz medija. U miru će kušati vino prije nego uđu posjetitelji. Također, ponosni smo što je Viber, jedna od vodećih svjetskih aplikacija za razmjenu poruka širom svijeta s impresivnim rastom broja korisnika u Središnjoj i Istočnoj Europi prepoznao WOW i njegov projekt Pink Day – pa smo tako postali šesta organizacija u Hrvatskoj koja započinje suradnju s njima.  Za sve posjetitelje Pink Day-a ove godine po prvi je puta pripremljen i službeni afterparty. Domaćin je Sherry’s Wines & Bites, jedan od najboljih wine barova u Hrvatskoj gdje se njeguje iskrena ljubav prema vinu, hrani, ali i ljudima. Među njima su i kuhari i glumci; i vinari i bankari; i sommmelieri i vinski početnici;  i stari i mladi; i muškarci – ali i žene. Zabava počinje 19. ožujka već od 19 sati i traje sve do 2 ujutro – uz live nastup banda iznenađenja. To je prilika da se opustite, upoznate i izmijenite vinska iskustva s posjetiteljima i vinarima-izlagačima nakon Pink Day-a.

 Kakvi su planovi za budućnost?

Popularni lik iz jedne stare ali izvrsne TV-serije bi odgovorio: Ima puno lipih stvari, ali ne smin kazat! Nisam otkrila ni sve adute ovogodišnjeg Dana u ružičastom. Uskoro više. I, naravno, pozivam sve da nam se pridruže u slavlju pozitive. Ulaznica je 100 kuna, ali čim ste u paru – 150 za dvoje! I – vjerujte mi, vrijedi!

 

Suzana Jovanović, IM&C agencijia / Fotograf: Julio Frangen

Više

Fashion report

Svi mi volimo ružičastu boju u određenoj mjeri, bilo da se radi o cvijetu, zalasku sunca, boji ruža za usne, modnom detalju ili pak...

Beauty report

Sigurno vam je dobro poznato kako je listopad upravo mjesec borbe protiv raka dojke i kako je ružičasta boja koja bi nas trebala podsjetiti...

Događanja

Na prekrasnoj lokaciji, Zagreb 360? (Ilica 1a, 16.kat nebodera), u dvosatnom programu, voditeljica Marijana Perinić predstavit će 22. ožujka 2016. u 20, 00 h...

Predstavljamo

Pink Day poznat je i po edukativnim radionicama, predavanjima, okruglim stolovima te predavačima iz inozemstva

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.