Savjeti arhitektice Sanje Pavičić: kako postići harmoniju kupaonskog namještaja, ogledala i osvjetljenja

Rijetko tko od nas je zadovoljan sa svojom kupaonicom. Ili je premalena za sve što bi u nju htjeli staviti ili je prevelika pa ju je problem napuniti. Česta zamjerka kupaonicama je slaba osvjetljenost, što je i logično s obzirom da uljepšavanje odnosno osobna higijena zahtjeva jako svjetlo. Dobra vijest je da, za razliku od problema s previše ili premalo prostora, problem osvjetljenja može riješiti nekoliko jednostavnih trikova.

Zaboravite na klasičnu bijelu dosadu

Veličina je važna?

Ako ništa barem utječe na to kakvo ćemo ogledalo odabrati. Tako si u većima možemo priuštiti  samostalno veće ogledalo, dok je za kupaonice s manje prostora odlično rješenje ogledalo u kombinaciji s ormarićem. Kombinacija ogledala i ormarića znači da je ormarić u potpunosti ili djelomično zaklonjen staklenom površinom ogledala, no i manje ogledalo bi trebalo poslužiti svrsi. Toliko o pitanju iz podnaslova.

Skriti ili otkriti, pitanje je sad

Ormarići s ogledalom mogu puno skrivati, ali i otkriti, ovisno o dizajnu tj. obliku ili veličini. Kupaonski ormarići nam nude mogućnost skrivanja higijenskog pribora od suvišnih pogleda, a da nam je istodobno uvijek pri ruci. Vrlo zgodna opcija je visoki ormarić uz umivaonik, budući da je u toj kombinaciji i samo ogledalo duguljasto, pa nam omogućuje da se u njemu vidimo u cijelosti.

Bez dobre svjetlosti nema dobre kupaonice

Ogledala bilo koje dimenzije s LED osvjetljenjem učinit će svaku kupaonicu udobnijom i ljepšom, ali i korisnom svakome – muškarcima prilikom brijanja ili ženama prilikom šminkanja. Posebno je važno osvjetljenje ogledala oko umivaonika. To može biti raspršena svjetlost s desne i lijeve strane, kako se ne bi stvarale sjene na licu, a za bolju vidljivost može se dodati i dodatno gornje osvjetljenje. Važno je samo da se ne gleda direktno u izvor svjetla. Kao dodatni detalj tu je premaz protiv rošenja stakla, koji jamči jasan i čist pogled na ogledalo čak i nakon tuširanja. Kao točku na i možete u tuš kabinu dodati osvjetljenje koje će djelovati mekano i difuzno te će dodatno osuvremeniti Vašu kupaonicu.

Pregled fotografija

 1 Dizajnersko savršenstvo

Sivilo ne mora nužno biti loša stvar

 2 Vaša idealna kupaonica:

Pregledna, prozračna, elegantna i svjetla!

 3 Skriveno, na dohvat ruke

 

Spremite svoj pribor daleko od pogleda, ali da ipak bude pri ruci.

 4 Savršena kupaonica…

 

…je ona u kojoj nema mjesta nervozi.