Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Savjeti mama za jednostavnije odvikavanje od pelena

Moguće da ćete (istovremeno) postati nemajka ili najbolja mama na svijetu kada se dotaknemo rasprava vezanima za odgoj djece.

Moguće da ćete (istovremeno) postati nemajka ili najbolja mama na svijetu kada se dotaknemo rasprava vezanima za odgoj djece. Zapravo, u većini stvari je to tako pa se, za početak, nemojte nervirati kada krenu rasprave o odvikavanju od pelena. To je jedini i najbolji savjet na samom početku.

Sigurno ste se naslušale mnogobrojnih teorija, pa i one da pričekate da dijete samo pokaže da je spremno, a svi znamo da u konačnici pelene i nisu jeftine. No, činjenica je da svako dijete, do otprilike 15 mjeseci, veliku i malu nuždu obavlja automatski. Potpuno je nesvjesno da ju je već obavilo. Budući da su pelene napravljene tako da djeci ne smeta vlaga, pomaknula se granica pa je većina djece spremna na odvikavanje oko druge godine. I ne brinite ako vaši dvogodišnjaci još uvijek ništa ne kuže, dok vas druge mame s prijekorom gledaju. Dobne granice za usvajanje različitih vještina su fleksibilne i ne postoji univerzalno pravilo kada dijete mora nečime ovladati. Osim toga, dječja komunikacija također mora biti dovoljno razvijena kako bi nam ono reklo ili pokazalo da „mora ići“.

Neke su mame odlučile podijeliti iskustvo odvikavanja od pelena. Ana Vladusic, mama Antee, Mile i Franca nije imala u planu skidati pelene prije ljeta. »Što se tiče samog procesa odvikavanja, nema tu mudrosti. Ljetos je išlo gore, a moja želja je definitivno bila veća od njegove. No, ono što smo u međuvremenu promijenili je nagovaranje i zbunjivanje«. Ana je podijelila i tri upečatljiva savjeta kod odvikavanja: 1. Ne objašnjavajte djetetu da su pelene za bebe 2. Budite jednostavni i sažeti u komunikaciji s dvogodišnjakom i   3. Ne stresirajte se. Skinut će ih kad tad, prije ili kasnije. Jedina bitna stavka svakog majčinstva bi trebala biti da odgojimo djecu koja u budućnosti neće trebati oporavak od djetinjstva!

Ana i Franco Vladušić

Cvijeta Sušnik Akmadžić s IG profila @cvijetas poručila je kako se ne treba žuriti i forsirati jer  kad će beba biti spremna, sve će ići brzo  i glatko te dodala: “Odmah smo ga obukli u gačice i takvog ga slali u vrtić uz neka 5 presvlačenja! Dobila sam doma sve popiškano i popodne bi onda provodili doma blizu wc-a. Na jedan rođendan smo čak i otisli s tutom! Nakon tjedan dana smo maknuli noćnu pelenu i u 3 tjedna kompletno rijesili mokrenje, za broj 2 nam je trebao još koji tjedan ali u roku mjesec dana uz puno koncentracije s njegove i naše strane, on više nije bio beba pelenaš”.

Cvijetas

Možemo reći da tradicionalno sve mame misle kako je ljeti najlakše dijete odviknuti od pelena. Svakako vrijedi pokušati, jer bar nećete morati prati svu silu stvari. Važno je da su djeca dovoljno zrela da shvate posljedice kada se popiške ili pokakaju u gaće. Tada ih mokra odjeća počinje nervirati, osjećaju se nelagodno, mnogi se čak i stide. Kada dijete shvati zašto treba ići u toalet, kada shvati da mu je neugodno u peleni i kada može reći da je obavilo nuždu u gaće i želi da ga previjemo, tada je spremno na odvikavanje od pelena i nositi samo gaćice.

Pomozite sami sebi dok mališana pokušavate odvikniti od pelena koristeći se predmetima koji omogućavaju bebi da prijeđe s pelena na gaćice na nježan i prijateljski način bez nepotrebnog stresa, opterećivanja i uvjeravanja da je vršenje nužde u kahlicu ili wc-u zabavnije nego u pelene. Nagradite ih sitnicama, pričajte im priče o korištenju kahlice ili toaleta. Ubacite i pokoju životinju, budite kreativni…

Ako uspijete odvikavanje od pelena učiniti zabavnim i ugodnim za dijete, postići ćete cilj, a FreeON nudi veliki izbor simpatičnih kahlica koje vam u tome mogu pomoći. Više o proizvodima potražite na: Kahlice i dječji pisoari.

Više

Zanimljivosti

Hranilica pomaže razvoju djetetovim društvenih vještina kao i samostalnog jedenja.

Fashion report

Prvi tjedan vrtića ili škole, u mnogome je osobit, a možda i težak, kako za djecu, tako i za roditelje.

Obitelj

Pružiti djeci sigurno, ugodno i zabavno djetinjstvo, a roditeljima ugodno, bezbrižno i zadovoljno roditeljstvo, misija je brenda FreeON.

Obitelj

Od cijelog asortimana potrebnog za opremiti bebu, dječja kolica su definitivno od najvećeg značaja, a nerijetko prelaze planirani budžet.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.