Savjeti za odabir školske torbe

Početak nove školske godine početak je novog ciklusa za svakog osnovnoškolca, a sa sobom redovito donosi i manje ili više slatke dileme kakvu školsku torbu odabrati. Školarci će najčešće birati prema dizajnu, a roditelji će pažnju pridati pravilnom odabiru školske torbe čiji će teret školarci nositi čitave godine.

Prava je umjetnost napraviti torbu sa svim sigurnosnim funkcijama, a da teži samo kilogram ili manje, a današnje torbe u sebi imaju kaširane kartone koji su istovremeno tvrdi i lagani. Nepisano je pravilo da torbe moraju imati reflektirajuće materijale sa svih strana, a dobro je znati i da većina dobavljača nudi garanciju od minimalno godinu dana.

“Torbe se, u principu, tradicionalno biraju prema spolu. Najčešći kupac školskih torbi su žene, odnosno mame, a njihov odabir ovisi o preferencijama djeteta u kombinaciji s racionalnim kriterijima. Ako majka kupuje torbu za dječaka, uglavnom bira sportske motive i na odabir ima puno različitih varijanti i funkcija, dok je s djevojčicama malo kompliciranije. One pretežno biraju torbe s određenim motivom pa imaju jako sužen odabir među torbama koje bi trebale zadovoljiti sve njihove kriterije”, ispričao nam je Zvonko Čubrić, jedan od suvlasnika knjižara Hoću knjigu, koji više od 15 godina radi u branši školskih torbi i popratnog pribora.

Koraci za odabir prave školske torbe

1. Odaberite pravu torbu za pravu dob

Kada birate među mnogo raznovrsnih torbi, pazite da vam se ne prikrade neka koja nije prikladna za dob vašeg djeteta.

2. Kotačići ili ne?

Djeci će kotačići uvelike pomoći pri nošenju teških školskih udžbenika, no ako do škole ili kuće imaju puno stepenica ili neravan teren, kotačići će im samo odmoći. Danas postoje i torbe koje se mogu kombinirati te se kotačići ne moraju koristiti svaki dan pa je najbolje dobro proučiti i tu opciju.

3. Koliko pretinaca je dovoljno?

Pretinci ne služe samo kao modni dodatak, nego su i iznimno korisni kako bi se vaše dijete što bolje snašlo među gomilom bilježnica i školskog pribora koji su im potrebni za školu. Ipak, treba proučiti treba li torba imati pretinac za laptop, džep za bočicu vode i sl., ili je bolje odabrati ipak malo jednostavniju varijantu školske torbe.

4. Koji je materijal najizdržljiviji?

Današnje torbe rade se od visokokvalitetnih sintetičkih materijala, a najlon i poliester svakako su otporniji na vodu no što je, primjerice, pamuk. Ipak, ekološki osviješteni roditelji vjerojatno će odabrati i ekološki osviještene materijale za svog prvoškolca, čak i ako će takvi nešto kraće trajati.

5. Motiv

Vaše dijete je veliki obožavatelj Snježnog kraljevstva, Spidermena? Vjerujemo da je tako, no pitanje hoće li u jednakoj mjeri voljeti Snježno kraljevstvo i za tri godine kada će vjerojatno još uvijek koristiti istu školsku torbu. Dobro razmislite hoćete li izabrati generički motiv ili ćete se prikloniti djetetovim željama i odabrati torbu koju krasi plavokosa Elsa.

6. Ergonomski oblikovana stražnja strana ili ne?

Ergonomski oblikovana tapeciranja stražnja strana torbe omogućuje minimalno opterećenje kralježnice, a danas ih ima većina kvalitetnih školskih torbi, stoga je dobro razmotriti ovu opciju za maksimalnu udobnost nošenja.

7. Sigurne i podesive naramenice

Osim što je potrebno obratiti pažnju na udobne i prilagodljive naramenice kako bi svakodnevna udobnost bila zajamčena, iste bi trebale sadržavati i fluorescentne elemente koji osiguravaju sigurnost i vidljivost kroz mrak. Svakako iskoristite i dodatni remen za grudi za stabilizaciju tereta.