Saznajte drogira li se u samo pet minuta

Stalan trend porasta osoba liječenih zbog zloporabe droga prati i sve raznovrsnija ponuda droga ali i povećana dostupnost, čime je u porastu i konzumacija među najmlađom populacijom. U našoj zemlji, kao i u Europi, najčešće uzimani opijat je heroin. Ovisnici o psihoaktivnim drogama uglavnom uzimaju više sredstava u isto vrijeme, ali razlog dolaska na liječenje su pretežno problemi vezani uz heroin kojeg je uzimalo 76,4%. Kad heroinu pribrojimo i ostala sredstva iz skupine opijata (metadon, ostali opijati, buprenorfin i tramadol) to iznosi 81,3%. Kanabinoidi kao glavno sredstvo su bili u udjelu od 12,7%[1].

Otkrivanje problema ovisnosti i upućivanje na liječenje tek je početak dugotrajnog procesa. Kako bi se ubrzao proces dokazivanja konzumacije droga, Hartmann je u svoju Veroval liniju uveo proizvod za samotestiranje kojim se dokazivanje opijata u tijelu može obaviti i od kuće. Riječ je o brzom testu za dokazivanje 6 različitih vrsta droga.

Ovisnost o opijatima najčešće je otkrio neki od članova obitelji (54,2%), slijede prijatelji ili poznanici (16,7%) te policija (10,7%). Problem zlouporabe droga kod liječenih neopijatnih ovisnika najčešće otkriva obitelj (41,9 %), a slijedi policija (32,1%), dok su ostale osobe i institucije zastupljene s manjim udjelom. Znamo da je često dolazak na liječenje neopijatnih ovisnika posljedica toga što radije odlaze na liječenje nego da protiv njih bude pokrenut kazneni postupak.

Novitet! – Veroval test za dokazivanje droga

Droga je prirodna ili kemijski dobivena supstanca koja utječe na promjene u fiziološkim i psihičkim funkcijama. Dugotrajna konzumacija takvih opijata dovodi do trajnih negativnih posljedica, bilo tjelesnih ili mentalnih. Zbog toga je važno što prije prepoznati simptome ovisnosti i spriječiti njeno daljnje razvijanje. Pomoću ovog brzog testa koji prepoznaje zloupotrebu droge poput amfetamina, benzodiazepina, kokaina, marihuane i opijata, samo je 5 minuta dovoljno za dobivanje preciznih rezultata. Kako bi se otkrila prisutnost ovih supstanci, potrebno je test držati uronjenim 10 sekundi u čaši s urinom te nakon 5 minuta očitati rezultate.

[1] Izvješće o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj u 2015. godini, Hrvatski zavod za javno zdravstvo

Veroval-self-test-drugs-product-couple-with-keys-with-frame-V

Za jednu čitateljicu pripremili smo jedan test, zlu ne trebalo! Što trebate?

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #veroval

Prijave primamo do 5. srpnja, točno u podne.

Pokloni će biti poslani samo na adrese u Hrvatskoj. Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke s brojem telefona dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Možete se prijaviti samo jednom!

Dobitnica: Svjetlana Blažević