Seks za jednu noć

Novo istraživanje o seksu otkrilo je zašto žene češće odbijaju seks za jednu noć, za razliku od većine muškaraca koji nemaju ništa protiv ovakve vrste zabave. Naime, žene smatraju da je velika vjerojatnost da s neznancem neće uživati u seksu! Istraživanje je provela psihologinja Terri Conley iz Sveučilišta iz Michigana, a svoje otkriće nazvala je teorijom užitka.

Žene, kao i muškarci žele uživati u seksu, a svjesne su da ih neće zadovoljiti samo jedan seksualni susret s neznancem, stoga najčešće odbijaju ovakvu vrstu seksualne avanture. No, ako procijene da muškarac koji ih privlači može zadovoljiti sve njihove potrebe, upustit će se u neobavezan seks jednako često kao i muškarci.

Ovo istraživanje slično je istraživanju koje su 1989. godine proveli Russell Clark i Elaine Hatfield. Dvoje znanstvenika napravilo je zanimljiv eksperiment u kojem je jedan student i studentica prilazili kolegicama i kolegama nudili im neobavezan seks na jednu noć.

Rezultati su pokazali da je više od 70% muškaraca prihvatilo prijedlog, a sve djevojke su odbile isti prijedlog muškog kolege. Manjina muških studenata koji su odbili seks nudili su isprike kao što su Oženjen sam i Ne mogu danas, ali možemo se dogovoriti za neki drugi put.

U novoj anketi koju je provela Conley, žene su objasnile da bi muškarca koji bi im prišao po danu i nudio seks, smatrale opasnim i osobom za koju postoji vrlo mala ili nikakva šansa da će ih seksualno zadovoljiti. No, ova anketa pokazala je drugačije rezultate, naime, 73% muškaraca i 40% žena pristalo bi na usputan seks.

Naravno, ovo istraživanje se provodilo u obliku ankete, a ne kao eksperiment, stoga je muškarcima i ženama bilo lakše iskreno odgovarati na postavljena pitanja. U anketi su bila postavljena i pitanja bi li pristali na usputan seks s poznatom i slavnom osobom, poput Johnnyja Deppa, Brada Pitta ili Angeline Jolie i Jennifer Lopez.

Rezultati su pokazali da su žene manje zainteresirane za seks s neznancem i prije bi pristale na seks sa slavnom osobom koja ih privlači. Manje privlačne slavne osobe poput Roseanne Barr i Donalda Trumpa dobile su niže ocjene na ljestvici poželjnog partnera za seks za jednu noć.

Činjenica da manje žena želi prakticirati seks za jednu noć nudi objašnjenje da ženama nije zajamčeno da će uživati u takvom seksu. To i ne čudi, jer prema istraživanju sociologinje Elizabeth Armstrong, žene u prvom seksualnom odnosu s nekim koga ne poznaju dobro, dožive orgazam samo u 35% slučajeva, u usporedbi s muškarcima koji nemaju probleme s uživanjem s neznankom koja ih privlači.

Drugo istraživanje koje je provela Conley pokazalo je zanimljive rezultate. Naime, biseksualne žene tvrdile su da je vjerojatnije da će prihvatiti ponudu seksa za jednu noć od žena nego od muškaraca.