Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Seks

Seksualno uzbuđenje kod žena: Psihološki i fiziološki aspekti

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca.

Kada je u pitanju seksualno uzbuđenje, ženski um i tijelo nisu ni približno u ravnoteži kao što je to slučaj kod muškaraca. Kanadsko istraživanje objavljeno u Archives of Sexual Behavior otkrilo je nova saznanja o temi koja već desetljećima zanima istraživače koji se bave seksualnim razlikama među spolovima.

Kod muškaraca je sve jednostavnije

Muškarcima je poprilično jednostavno dovesti se u stanje seksualnog uzbuđenja, ali kod žena je to puno kompliciranije. Uzbuđenje kod žena ne obuhvaća samo njezino tijelo, već i njezin um, kao i osjećaje. A potpuni sklad sva tri faktora dovodi i do boljeg (i bržeg) seksualnog užitka.

Rezultati istraživanja, u kojem su se muškarcima i ženama prikazivale različite eksplicitne fotografije seksa i seksualno privlačnih ljudi, pokazali su da su kod seksualno uzbuđenih muškaraca um i tijelo bili usklađeni u 66% slučajeva, dok je kod žena to bilo samo u oko 26% slučajeva.

Meredith Chivers, psihologinja iz kanadskog Queen’s University, otkrila je da je kod žena bilo prisutno genitalno uzbuđenje. Međutim,one se nisu osjećale seksualno uzbuđene. Kod muškaraca se pojavila erekcija kada su i sami rekli da su uzbuđeni, dok kod žena to nije bio slučaj. Slike seksa i seksualno privlačnih osoba izazvale su fizičko uzbuđenje kod žena. No to ne znači da su žene željele ući u seksualni odnos s ljudima čije slike su gledale.

Multitasking je problem?

Prema istraživanju profesorice Lori Brotto iz Sveučilišta iz Britanske Kolumbije, velika zapreka u sinkroniziranju uma i tijela kada se radi o seksualnom uzbuđenju kod žena je njihova sposobnost multitaskinga. Žene mogu raditi, a što je važnije, i razmišljati o više različitih stvari, što dovodi do nepovezanosti uma i tijela.

Prof. Brotto ženama savjetuje svakodnevne vježbe pomoću kojih će ostati koncentrirane na seks. Primjerice, da provode deset minuta pažljivo koncentrirane na samo jednu aktivnost, kao što je šetnja psa ili pranje suđa. Brotto savjetuje ženama da same istražuju svoje tijelo jer će tako znati što ih uzbuđuje.

Negativna slika o sebi i svom tijelu

Negativna slika o sebi i svom tijelu također stvara velike poteškoće kada se radi o seksu. Tijekom seksa, muškarcima uopće nije važno kako izgledaju i kakvo tijelo imaju. Nasuprot njima, žene često razmišljaju o svojim masnim naslagama oko trbuha, bedrima i obješenoj guzi. One moraju biti uvjerene da su privlačne kako bi mogle biti sigurne da su poželjne drugima.

Početkom ovog stoljeća pojavile su se i teorije o poremećaju kod žena koji se odnosi na nemogućnost postizanja seksualnog uzbuđenja ili orgazma. Mnogo čimbenika utječe na ovaj problem. neki od njih su nedavni porod, bolest i bolovi, odgoj (zbog kojeg žena smatra seks nečim lošim). Također, problem s partnerom (ne osjeća se voljeno ili partner ne želi trošiti puno vremena na vođenje ljubavi i upoznavanje njezinih želja), stres i umor te suživot s rođacima (koji se nalaze iza tankih zidova) te mnogo drugih vanjskih utjecaja.

Iako ovaj sindrom nije znastveno dokazan, mi bismo se prije složili da je riječ o prvim saznanjima o neusklađenosti ženskog tijela i uma, tj. o još jednom velikoj karakteristici koja nas razlikuje od muškaraca, kada je seks u pitanju.

Ne propustite

Seks

Kada je riječ o predviđanju smjera u kojem će se u budućnosti kretati industrija seksualne dobrobiti potrebno je dobro razumjeti što nam donosi sama...

Seks

O čemu maštaju žene?

Seks

Isti entuzijazam koji potiče navijače da navijaju, igrače da pomiču svoje granice, a timove da pobjeđuju sličan je strasti koja potiče intimne odnose.

Seks

Kako temperature rastu, a dani postaju dulji, u zraku se osjeća poznato raspoloženje - stigla je sezona festivala!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.