Šest mitova vezanih uz “pilule”

KHK- kombinirana hormonska kontracepcija, popularnije „pilula“ je jedna od najučinkovitijih i najpopularnijih kontracepcijskih metoda za sprečavanje neželjene trudnoće i planiranje obitelji.

Iako je kontracepcijska pilula u upotrebi od 1960. godine i danas je primjenjuje više od 100 milijuna žena širom svijeta, zbog nedovoljne informiranosti i edukacije te krive percepcije o sigurnosti moderne kontracepcije od strane korisnica, još uvijek se susrećemo sa “strahom od korištenja pilula.”

KHK koja se danas koristi sadrži otprilike 5 puta nižu razinu hormona u odnosu na prvu kombiniranu hormonsku kontracepciju te su rizici i nuspojave bitno smanjeni.

1. Kombinirana hormonska kontracepcija deblja

Ovo je najčešćih zabluda koja je vezana uz kombiniranu hormonsku kontracepciju.

Brojne kliničke studije su pokazale da kombinirana hormonska kontracepcija nema utjecaj na tjelesnu težinu.

Hormoni, estrogeni i gestageni koje sadrži hormonska “pilula” mogu dovesti do zadrške tekućine, pa se zbog toga možete osjećati napuhnuto tijekom prvih par mjeseci prilagodbe.

2. Dugotrajno korištenje može uzrokovati neplodnost

Utjecaj kontracepcije je reverzibilan, što znači kako se prestankom korištenja KHK funkcija jajnika vraća u prvobitno fiziološko stanje, uspostavlja se hormonski status koji je korisnica imala prije započinjanja kontracepcije.

Znači, moguće je planirati trudnoću odmah po prestanka korištenja!

Kumulativna stopa zanošenja nakon prestanka korištenja kombinirane hormonske kontracepcije iznosi 83% nakon 6 mjeseci, odnosno 94% nakon godine dana od prestanka korištenja hormonske kontracepcije.

3. Tvom tijelu je potrebna stanka od “pilula”

Nema medicinskih utemeljenih dokaza da je kod zdravih žena potrebna stanka od “pilula”. “Pilule” sa sigurnošću mogu koristiti više od 15 godina kontinuirano. Jedini razlog prekida s “pilulama”, ako se uz njih osjećate dobro, je želja za trudnoćom.

Interesantno! Pokazalo se da je stanka od “pilula” jedan od vodećih razloga za neželjenu trudnoću koja vodi u povećanje broja pobačaja (tako nam kažu statistike).

4. “Pilule” prouzrokuju rak

Kombinirani hormonski kontraceptivi (prema AJOG, 2017.) smanjenju rizik za:

  • karcinom debelog crijeva
  • karcinom endometrija
  • hematološke zloćudne poremećaje

Velike kohortne studije pokazale su da rizik od bilo kojeg karcinoma, s izuzetkom invazivnog karcinoma vrata maternice u HPV pozitivnih žena, nije povišen kod korisnica oralne hormonske kontracepcije. Postoji niski apsolutni rizik za nastanak karcinoma dojke.

5. Kontracepcijske “pilule” su nezdrave i opasne

Kombinirana hormonska kontracepcija smatra se jednom od najviše istraživanih medicinskih preparata u povijesti.
Dobrobiti kombiniranih hormonskih kontraceptiva znatno nadmašuju rizike. Žene koje koriste kombiniranu hormonsku kontracepciju imaju smanjeni rizik od ektopične trudnoće, funkcionalnih cista jajnika, upalne bolesti zdjelice, osteoporoze te benignih bolesti dojke.

6. Jedina uloga “pilula” je kontracepcija

Kombinirana hormonska kontracepcija ima dokazane brojne nekontracepcijske dobrobiti, zbog čega se koriste kao lijek.

Dobrobiti kombinirane hormonske kontracepcije se odnose na: smanjenje i skraćivanje menstrualnog krvarenja, pa su terapijski izbor kod niza poremećaja menstrualnog ciklusa:

  • smanjenje menstrualne boli kod dismenoreje
  • smanjenje razine hormona koji utječu na pojavu akni
  • smanjenje dlakavosti.

Što možemo zaključiti?

Mitovi i zablude u vezi pilula su rezultat manjkavog znanja, pogrešnih informacija i glasina koje nisu znanstveno utemeljene.

Zablude vode korištenje manje pouzdanih metoda kontracepcije ili nekorištenja niti jednog oblika kontracepcije, što ima za posljedicu povećanje broja namjernih prekida trudnoće.

Kod odabira pilula obavezno se savjetujte s Vašim ginekologom, koji će poznajući Vaše zdravstveno stanje, obiteljsku anamnezu, i životni stil potražiti najbolje rješenje za Vas.

Odabir kontracepcije treba biti individualiziran!

Autorica: Ana Micevska Slavec, dr.med., specijalistica ginekologije i opstetricije iz Poliklinike Ginecej

Više o ovoj temi možete pročitati OVDJE.