Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Sindrom policističnih jajnika pogađa 1 od 10 žena – jeste li i vi jedna od njih?

Danas sindrom policističnih jajnika (PCOS), predstavlja jedno od najčešćih hormonskih oboljenja koje pogađa žene u periodu između puberteta i menopauze.

Jeste li znale da je sindrom policističnih jajnika (PCOS) je jedan od najčešćih endokrinoloških poremećaja žena u reprodukcijskoj dobi. To je metabolički, reprodukcijski i psihološki poremećaj karakteriziran ciklusima u kojima često izostaje ovulacija bez koje dolazi do strukturne promjene jajnika koji proizvode veće količine androgena.

Danas sindrom policističnih jajnika (PCOS), predstavlja jedno od najčešćih hormonskih oboljenja koje pogađa žene u periodu između puberteta i menopauze.

U do 70% slučajeva sindromu policističnih jajnika pridružena je i inzulinska rezistencija– stanje u kojem inzulina ima dovoljno u organizmu ali on “ne radi ili radi smanjeno”. S psihološkog aspekta postoji visoki rizik za razvoj depresije i anksioznosti.

Vrlo često PCOS udružen je s debljinom i povezan sa smanjenom osjetljivošću stanica na hormon inzulin te neplodnosti i razvoj dijabetesa tip 2

Inzulinska rezistencija – stanje u kome stanice nisu osjetljive na djelovanje inzulina. Da bi inzulin kao hormon djelovao, neophodna je aktivnost određenih „glasnika“, koji se aktiviraju vezivanjem inzulina za svoje receptore. Jedan od tih glasnika je i mioinozitol, a bez njegove dovoljne količine, nema ni odgovora stanica na djelovanje inzulina, što dovodi do kronične hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi) i posljedično kronično visokog nivoa inzulina u krvi te s vremenom dolazi do razvoja dijabetesa tipa 2.

𝐏𝐂𝐎𝐒 𝐣𝐞 𝐬𝐢𝐧𝐝𝐫𝐨𝐦 𝐤𝐨𝐣𝐢 𝐩𝐨𝐠𝐚đ𝐚 𝟏𝐨𝐝 𝟏𝟎 ž𝐞𝐧𝐚 𝐮 𝐫𝐞𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐤𝐭𝐢𝐯𝐧𝐨𝐣 𝐝𝐨𝐛𝐢!

Ukratko, radi se o tome da vam jajnici ne funkcioniraju normalno.Kod POCS-a dolazi i do poremećaja ciklusamenstruacije. Pa to mogu biti ciklusi koji su dulji od 35 dana ili menstruacije nema dulje od 6 mjeseci, višak muških spolnih hormona, aknepojačana dlakavostopadanje kose, raspored masnog tkiva najviše oko trbuha.

Uzrok nastanka ovog sindroma nije jednoznačan. PCOS ima multifaktorijalnu etiologiju koja uključuje intrauterine, genetske i okolišne čimbenike. Ne javljaju se nužno svi simptomi!

Manifestira se različito kod svake žene. 60% žena s PCOS-om ima problema s kontrolom težine i to često dovodi do pretilosti. Energija (hrana) unesena u obliku glukoze se odmah pohranjuje kao mast, umjesto da se troši kao izvor energije u tijelu. Takav metabolički put uzrokuje kroničan umor.

Ne postoji “čarobna pilula” za PCOS, ali se može uspješno kontrolirati poboljšanjem kvalitete života, uz primjerice: dnevnu šetnju, sportske aktivnosti, kvalitetno spavanje, zdravi doručak, puuuno sunca i duboka hidratacija.

Svakako pomaže i Gynositol – dodatak prehrani koji pomaže regulaciji metabolizma a napose regulaciji funkcije jajnika. Gynositol može biti koristan kod inzulinske rezistencije i u prevenciji nastanka gestacijskog dijabetesa.

Simptomi PCOS-a razlikuju se od osobe do osobe. Ako sumnjate da imate PCOS ispunite upitnik koji procjenjuje kvalitetu života kod pacijentica s PCOS-om.

ISPUNITE UPITNIK OVDJE

Gynositol je dodatak prehrani koji sadrži mioinozitol i folnu kiselinu čime pomaže održavanju fiziološke ravnoteže kod žena kojima je potreban dodatak ovih hranjivih tvari.

Mioinozitol je molekula slična glukozi uključena u funkcioniranje mnogih staničnih mehanizama. Nalazi se u relativno velikim količinama u određenim namirnicama kao što su mahunarke ili citrusno voće. Ipak, ponekad je unos hranom nedostatan ili je potreba za mioinozitolom povećana.

Folna kiselina ili vitamin B9 ima ključnu ulogu u rastu majčinog tkiva tijekom trajanja trudnoće te sprječava kongenitalne malformacije mozga i kralježnice djeteta.

She organizira darivanje: 3x kutijice Gynositola za jednu dobitnicu (1 dobitnica 1 kutija? Svaka kutija vrijednost preko 300 kn)

Budući da znamo koliko izazovno biti žena, ovim putem vam želimo olakšati barem kod pronalaska najadekvatnijeg dodatka prehrani.

Dovoljno je samo ostaviti u komentar #She4She i najsretnije čitateljice će osvojiti 3 kutijice Gynositola – dodatka prehrani koji pomaže regulaciji metabolizma a napose regulaciji funkcije jajnika te može biti koristan kod sindroma policističnih jajnika (PCOS), inzulinske rezistencije te može pomoći kod sprječavanja nastanka gestacijskog dijabetesa.


Darujemo jednu čitateljicu!

Pravila su jednostavna:

  • Kako biste sudjelovali u darivanju, u komentare ispod, na webu napišete #She4She
  • Pratite nas putem društvenih mreža Facebook , Instagram i YouTube
  • Možete se prijaviti samo jednom
  • Preporučite prijateljima… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 22. travnja točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnica

Nataša Riđić

Više

Zdravstveni karton

Važno je napomenuti da Kegelove vježbe nisu korisne za sva stanja zdjeličnog dna, stoga je ključno da ih procijeni kvalificirana osoba.

Duh i tijelo

Priroda i u ovom slučaju može pružiti djelotvornu pomoć, a prednost biljnih preparata u odnosu na sintetske jest da oni ne stvaraju ovisnost i...

Budi fit

Kako bi olakšali bol koristite prirodne namirnice koje sigurno imate pri ruci jer lijekovi za opuštanje mogu stvoriti i ovisnost.

Zdravstveni karton

Najnovije smjernice Hrvatskog dermatovenerološkog društva definiraju atopijski dermatitis (AD) kao čestu, kroničnu upalnu bolest kože s ponavljajućim dermatitisom, izraženim svrbežom i značajnim utjecajem na...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.