Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Sjajan razlog za posjet Srijemu i Slavoniji! Evo zbog čega

Sve je spremno za 55. Šokačko sijelo. Od 18. veljače do 1. ožujka traje najveća tradicijska manifestacija u Županji.

Koncerti, glazbene radionice, izložbe, večeri tradicijskih vokalnih skupina, Sijelo pučkih pisaca, dvodnevni sajam Zlatne niti… tako izgleda program 55. Šokačkog sijela. Organizatori poručuju, zbog pandemije nešto skromniji, od nekih se događanja čak moralo odustati, no ne i od dva najatraktivnija – Pokladnog jahanja i Šokačkog cvita.

Pokladno jahanje s više od 80 jahača

Jedva čekam da poklade dođu! U skladu s ovogodišnjim motom manifestacije, 20. veljače više od osamdeset jahača iz čitavog Srijema i Slavonije u narodnim nošnjama jahat će središtem Županje. Zaustavit će se na pet mjesta na kojima će ih domaćini dočekati pjesmom, plesom i ukusnim šokačkim delicijama.

„Jahači su obučeni u tradicionalnu nošnju: špenzle, kožuh, rajtozne i čizme. Za Županju je specifičan običaj zataknuti rep od fazana na šubare. Nekad su ga nosili samo slobodni momci, a kasnije su taj običaj prihvatili i oženjeni. Danas se Šokačko sijelo ne može zamisliti bez pokladnoj jahanja, koje potječe još od vremena Vojne krajine kad su naši preci čuvali granicu na Savi“, poručuje predsjednik županjske Konjogojske udruge “Stari graničar” Marko Maroševac.

Šokački cvit, posve neobičan izbor ljepote

Od 1969., kada je Marica Parašilovac iz Gradišta proglašena prvom najljepšom Šokicom Šokačkog sijela, pozornicom ovog jedinstvenog izbora ljepote prošlo je više od tisuću djevojaka. Nekad izbor najljepše Šokice, 1995. postao je Šokački cvit, a za ovu u Srijemu i Slavoniji prestižnu titulu i danas se iz škrinja izvlače najljepše nošnje izrađene u svili, urešene šilingom, zlatovezom i raspletom, neke od njih stare više od stotinu godina.

U fokusu natjecanja je tradicijska nošnja, njezina ljepota i očuvanost, kao i način na koji je djevojka nosi. Ocjenjuju se najsitniji detalji od načina češljanja, ukrasa na glavi, rukama i vratu do izbora čarapa i obuće. Važni su i sklad i ljupkost u hodu, sve ono što krasi pravu Šokicu“, ističe direktorica TZ Vukovarsko-srijemske županije Rujana Bušić Srpak.

Koja će se od 23 djevojke, koliko ih se ove godine prijavilo na natjecanje, okititi Šokačkim cvitom, doznat će se 25. veljače u dvorani kina Mladost u Županji. U skladu s epidemiološkim mjerama Šokice mogu podržati samo oni koji imaju važeće COVID putovnice.

Cestom zlatne niti…

Ovogodišnje Šokačko sijelo preklapa se sa školskim praznicima pa eto prigode da s obitelji isplanirate izlet u Srijem i Slavoniju. Odaberite odmor na nekom od seoskih gospodarstava, posjetite jedini očuvani graničarski čardak na Savi, istražite turističku rutu Cesta zlatne niti koja Županju spaja s okolnim selima, posjetite Šumarski muzej u Bošnjacima i prošećite šumskim stazama Spačve, a nisu daleko ni Vinkovci, Vukovar ili Ilok.

foto: Marijan Jović, arhiva TZ grada Županje

Ne propustite

Putovanja

U Dravskoj priči, atraktivnom posjetiteljskom centru u Noskovcima i nezaobilaznoj postaji jedinstvene Plemićke rute Virovitičko-podravske županije, žive u slatkom iščekivanju. U njihovom oporavilištu roda...

Putovanja

Srušite ljetne stereotipe, odaberite destinaciju u kojoj ćete napokon napuniti baterije, otkriti ljepotu tišine i uživati u vrhunskim jelima dvaju poznatih gurmanskih regija -...

Putovanja

Od Zagreba do Fruških termi nešto je manje kilometara nego do Splita, no trebat će vam ipak nešto više vremena, jer se nakon silaska...

Putovanja

Nema joj ravne, novi je atraktivan slogan s kojim će se od sada predstavljati pet županijskih turističkih zajednica udruženih u Klaster Slavonija.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.