Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Obitelj

Slovenski liječnici upozorili: Djeca provode previše vremena pred ekranima

Odabir da dijete boravi pred ekranom često je lak izbor.

Dugotrajan boravak kod kuće s djecom, a to nam je prije svega pokazala epidemija korona virusa, pokazalo je koliko to može biti zahtjevno i koliko je teško osmisliti i odabrati aktivnosti kojima ćemo zabaviti svoju djecu. Zamislite još samo da imate dvoje predškolaca i da radite, i vi i muž, od doma… Odabir da dijete boravi pred ekranom često je lak izbor.

Slovenska vlada podržala je projekt medicinskih stručnjaka čija je svrha upozoriti na štetne posljedice činjenice da mladi i djeca sve više vremena provode pred ekranima, pojave koju je epidemija COVID-19 povećala te predložiti smjernice čiji je cilj smanjiti takvu ovisnost. U predškolske djece koja pred zaslonima provode više od dva sata dnevno uočen je gotovo osam puta veći rizik od razvoja smetnja koncentracije i sindroma hiperaktivnosti, a zbog smanjenog kretanja mogu se razviti pretilost i ostale posljedice.

Naveli su zabrinjavajuće podatke. Naime, pedijatri već kod dvogodišnje i trogodišnje djece primjećuju posljedice pretjeranog sjedenja pred ekranima, a istraživanje je pokazalo i da je ovisnost o videoigrama prisutna kod 10,2 posto maloljetnika. 8,3 posto mladih previše vremena provodi koristeći društvene mreže. U analizi stanja koju su proveli liječnici raznih struka stoji da zbog nove vrste ovisnosti među djecom treba pravodobno reagirati kako se ne bi ponovila priča s prekasnim upozorenjima.

O potrebi pravodobnog djelovanja postignut je širok konsenzus među pedijatrima, školskim liječnicima, dječjim psihijatrima i psiholozima, radnim terapeutima, logopedima, medicinskim sestrama i specijalnim pedagozima, ističe slovenska Liječnička komora.

Liječnici u smjernicama preporučuju da se djeca do dvije godine uopće ne izlažu zaslonima, da oni od 2 do 5 godine to mogu činiti samo jedan sat dnevno uz nazočnost roditelja, a ona do 9 godine starosti također jedan sat, ali bez kontrole, prenosi Zimo.hr.

Istraživanje ukazuje i na to da maloljetnici koji previše vremena provode pred ekranima imaju smetnje sa spavanjem, 18 posto ih koristi tablete za spavanje, a u nekih su se kao posljedica razvili kratkovidnost i sindrom umornih očiju. Za adolescente, vrijeme pred ekranom predstavlja prozor u svijet – od svakodnevnog praćenja online nastave, informiranja do mogućnosti komunikacije s vršnjacima koja im je trenutno ograničena i stvaranja vlastitog digitalnog sadržaja.

Djeci u dobi od 10 do 12 godina se za vrijeme njihova slobodnog vremena može dopustiti da pred ekranom budu do jedan i pol sat dnevno, a onima od 13 do 18 godina najviše dva sata, neke su od preporuka slovenskih liječnika.

Pročitajte još

Darivanje

GravidonA je dodatak prehrani specijalno dizajniran za majku i bebu, koji osim što sadrži sve važne vitamine i minerale koji zadovoljavaju potrebe organizma trudnice...

Obitelj

Danas ćemo vam otkriti zašto je nekad dobro biti upravo ovaj - loš roditelj!

Trendovi

Nakon plusića na testu i neopisive sreće, ali i malo straha, kreću pitanja kako se najbolje pripremiti za dolazak bebe.

Trendovi

Najviše pažnje prilikom kupovine uvijek posvećujemo onim najmlađima, naročito kada je u pitanju odabir sezonske odjeće kao što su dječje zimske jakne i skafanderi.

Advertisement