Špinat i jagode za bolje pamćenje

Ako se vaše pamćenje s godinama pogoršava i slabi, vrijeme je da u svakondevnu prehranu uvedete namirnice poput  jagoda, bobičastog voća i špinata.

Istraživanja su pokazala da na pamćenje pozitivno djeluje i špinat. On ne samo da sprječava gubitak pamćenja već ga i poboljšava. Razlog vjerojatno leži u visokoj koncentraciji folne kiseline, koja dokazano okrepljuje pamćenje i kod Alzheimerove bolesti. Sa samo pola zdjelice špinata u organizam unosite dvije trećine potrebne dnevne količine folne kiseline.

Ovo lisnato povrće je pravi rudnik vitamina C i beta-karotena, važnih antioksidansa koji imaju ulogu u smanjenju količine štetnih slobodnih radikala u organizmu.

Borovnice i jagode sadrže fisetin koji stimulira dugoročno pamćenje. Ovo voće također štiti organizam od drugih bolesti povezanih sa starenjem – dijabetesa, bolesti srca i raka.

Jagode i ostalo voće bogato vitaminom C dokazano pomaže u prevenciji starosne makularne degeneracije. Istraživanje je pokazalo da je svakodnevnom konzumacijom tri ili više voćki moguće smanjiti rizik razvoja makularne degeneracije za više od 36%.

Osim bobičastog voća, dobrom pamćenju pridonose i rajčice, naranče, jabuke, breskve te kivi. Ako baš i niste ljubitelj jagoda, predlažemo da za bolje pamćenje isprobate frape od jagoda.

Ordinacija.hr