Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Savjeti stručnjaka

Spirulina za zdraviju štitnjaču

U knjizi posebno ističe nekoliko namirnica i dodataka prehrani. Među njima je i spirulina.

Sigurno i sami poznajete nekog tko ima dijagnozu Hashimota, Gravesovu bolest, hipotireozu, čvorove na štitnjači ili se žali da mora na pretrage jer mu „hormoni divljaju“. Za mnoge probleme (umor, teškoće sa spavanjem i održavanjem tjelesne težine, bolovi, depresivna raspoloženja, autoimune bolesti itd.) spremno okrivljujemo štitnjaču, a nažalost, gotovo se uvriježilo mišljenje da žene nakon četrdesetpete – pa i ranije – imaju ili očekuju probleme sa štitnjačom i njezinim hormonima, kao dio perimenopauze i menopauze.

No sve to nije istina, tvrdi Anthony William, čovjek koji je mnogima promijenio pogled na zdravlje. U svojoj knjizi, Zdrava štitnjača (Planetopija 2019.), govori o ovom tipično „ženskom problemu“, iako i mnogi muškarci pate od istih simptoma, ali ih prečesto nevoljko priznaju kako ih se ne bi okarakteriziralo kao slabiće.

Ono što stoji u pozadini tog raširenog problema nije sama štitnjača, nego nešto što znanstvenicima i liječnicima izmiče iz šire slike: uzrok problema sa štitnom žlijezdom u 95% slučajeva je zapravo Epstein-Barrov virus, tvrdi William. Autor donosi popis niza okidača koji aktiviraju EBV i tako uzrokuju bolesti štitnjače, a među njima su razni toksini poput pesticida i insekticida, plijesan te manjak nekih elemenata poput vitamina B12 ili cinka, kao i razne vrste emocionalnog stresa.

S druge strane, podaci američkih znanstvenika iz Cincinnati Children’s Hospital ukazuju na veću učestalost bolesti povezanih s imunološkim sustavom kod osoba zaraženih Epstein-Barrovim virusom. Riječ je o lupusu, multiploj sklerozi, reumatoidnom artritisu, juvenilnom idiopatskom artritisu, upalnoj bolesti crijeva, celijakaliji i dijabetesu tipa 1.

Epstein-Barrov virus (EBV) je široko rasprostranjen virus iz grupe humanih B-specifičnih limfotropnih herpesvirusa, prenosi se slinom, a najpoznatiji je kao uzročnik infektivne mononukleoze. Po Williamu, ESV u trećem stadiju napada štitnjaču.

Zdrava štitnjača zahtijeva cjelovit pristup i zdrave životne navike, a kad govorimo o hrani i dodacima prehrani, Anthony William među temeljitim uputama za 90-dnevni oporavak štitnjače, u knjizi posebno ističe nekoliko namirnica i dodataka prehrani. Među njima je i spirulina. Ova je alga nevjerojatan saveznik kada je riječ o regeneraciji središnjeg živčanog sustava i uklanjanju teških metala. Hrani štitnjaču i regenerira je, a jod koji sadrži je vrlo učinkovit antiseptik u borbi protiv EBV-a u štitnjači. Kad god možete, birajte havajsku spirulinu.

Više informacija slobodnopotražite u bio&bio trgovinama ili putem telefona 0800 246 246.

Više

Savjeti stručnjaka

Spirulina je plavo- zelena mikroalga i najstarija biljka na svijetu koju u potpunosti upoznate tek kad ju krenete koristiti.

Savjeti stručnjaka

Obožavamo havajsku spirulinu jer nas osnažuje jodom, željezom, aminokiselinama, enzimima, klorofilom te vitaminima A, K i B12 koje naše tijelo u potpunosti može iskoristiti jer su nutrijenti prirodno...

She Book Club

U svojoj šestoj knjizi Detoks za iscjeljenje u izdanju Planetopije donosi nam jedinstvene uvide o detoksikaciji.

Savjeti stručnjaka

Spirulina kao namirnica ne donosi sa sobom jaku aromu tako da ju se može kombinirati u raznim jelima.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.