Spremni ste za proljetne alergije?

Sve veća izloženost stresu, aditivima i konzervansima koje unosimo putem hrane mijenjaju čovjekov obrambeni sustav koji učestalo odgovara alergijskim reakcijama. No, protiv alergija se nije lako boriti – to priznaje i suvremena medicina, koja osim konvencionalnih lijekova sve više prihvaća i alternativne.

Alergije predstavljaju neprimjerenu i prekomjernu reakciju našeg sustava obrane na različite, inače neškodljive, čimbenike iz okoline. Općenito možemo reći da su alergeni tvari koje organizam prepoznaje kao strane i potencijalno štetne, pa stoga protiv njih stvara specifična protutijela. To je koristan mehanizam obrane od štetnih čimbenika iz okoline, kao što su različite bakterije, virusi i sl. No, ako organizam prepozna, na primjer, bezopasnu pelud cvijeća kao veliku opasnost, tada započne jaku i bezrazložnu imunološku reakciju – tako nastaju alergije.

Od kada je ambrozija pala s Olimpa, izgubila je svoju neodoljivu slast i namjesto hrane bogova postala jedno od najneugodnijih prokletstava alergije. Pitome ravnice joj najviše pogoduju pa je upravo ovdje mjesto njenog najžešćeg djelovanja. Cvate i rasipa svoj neugodni žuti prah sve do konca rujna. Nakon toga lakše se diše, ali sve će se opet ponoviti… No, mora li?


Ne mora, kažu najnovija istraživanja. Ključ je u podizanju imuniteta organizma. Kada su alergijske reakcije već započele, značajno će ih ublažiti upravo moćno ulje crnog kima.

Znanstvena su istraživanja potvrdila da je najveća snaga crnog kima u tome što preko blagotvornog djelovanja na imunološki sustav obuhvaća čitav organizam. U tome je i tajna crnoga kima kao lijeka protiv alergija.

Jedan od djelotvornih načina snaženja organizma i pripreme za borbu protiv alergija je i konzumiranje malih količina poliflornog meda s crnim kimom u vrijeme „primirja“ s prirodom: već od rane jeseni do početka proljeća. Djeluje poput lagane, postupne, ali učinkovite vakcine, što potvrđuju znanstvena istraživanja, a svjedoče o tome svi koji su se ovu metodu primijenili na vlastitoj koži.