Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Duh i tijelo

Spremni za novu školsku godinu?

Bliži se početak nove školske godine pa smo se dosjetili kako da vas, uzrujane roditelje, primirimo.

Bliži se početak nove školske godine pa smo se dosjetili kako da vas, uzrujane roditelje, primirimo.

Znate li da je prosjek ocjena milijunaša koji diplomiraju u SAD-u mizernih 2,9? Složit ćete se – nije to neki reprezentativni prosjek i čini se neobičnim da najbogatiji dio populacije ostvari upravo ovaj, ne baš bajan, uspjeh.

Eric Barker, autor knjige “Barking up the Wrong Tree“, za Business Insider je objasnio zašto je to tako. Ono što je otkrio u svom istraživanju jest da osobe s najvišim prosjekom ostvare uspjeh u karijeri kasnije u životu, ali i najčešće ne postanu milijunaši. Uzrok ovome vidi u činjenici da ‘odlikaši često “uđu u sustav” i postanu predavači, profesori ili administratori. Najbolji studenti često su toliko dobri da ih sustav asimilira te postanu njegovim dijelom jer vjeruju da obrazovni sustav funkcionira.

Sukladno tome, milijunaši su malo kritičniji i sumnjičaviji. Istraživanje je pokazalo da se osobe sa slabim prosjekom, a koje su kasnije postale jako uspješne i “zgrnule” velike količine novca, teže uklapaju u obrazovni sustav i pokoravaju njegovim pravilima, ali s vremenom postave osobne ciljeve kojih se pridržavaju.

 

Ovu bih poruku dao mladima: ne budite najbolji u razredu. Ako ste najbolji u razredu, u krivom ste razredu.

James Dewey Watson

 

Barker je također otkrio da milijunaši najčešće pokušavaju probleme rješavati na svoj način, van obrazovnog sustava i njegovih pravila. Iako to vodi lošijem prosjeku ocjena, ovakvo ponašanje kasnije u životu vodi do financijskog uspjeha jer svi znamo da pravila života često nisu jednaka onima u školama i na fakultetima.

Ah, te ocjene!

Ne zaboravite, ocjene su samo jedan od kriterija vrednovanja školovanja i uspjeha, ali i osobnosti. Kao takve, ne govore previše o nama ili našoj djeci. Ocjene su jedan maleni dio osobnosti, a ne kazuju nam ništa kad su sljedeće stvari u pitanju:

* Inteligencija

Većina ljestvica ocjena trojku ocjenjuje kao prosječnu, dobru ocjenu, četvorku kao vrlo dobru, a peticu kao izvrsnu ocjenu. Djeca nisu ocjena, nisu ispod niti iznad prosjeka, niti ih ocjene na papiru definiraju kao osobu. Učimo djecu da daju sve od sebe u skladu sa svojim mogućnostima, ali samo zato što nije dobio/la peticu, ne znači da je propali slučaj!

* Budućnost

Ocjene definiraju prosjek, što je kriterij upisa kako u srednju školu, tako i na fakultet pa i na poslijediplomske studije. Međutim, ocjene ne govore ništa o budućnosti niti o tome kako će ona izgledati. Žalosno je kad učitelji, nastavnici, profesori studentima i učenicima govore da će postati propalice jer su im ocjene loše – znamo da to jednostavno nije istina.

Nitko ne može predvidjeti budućnost i život na temelju ocjena: sve pohvalnice i prosjek 5,0 i dalje ne garantiraju posao u struci niti najbolji posao na svijetu jer su za uspješno zapošljavanje i funkcioniranje u radnom kolektivu potrebne i neke druge vještine i kvalitete izuzev uspjeha.

torba_skola_lead

* Znaš pravila, ali znaš li znanje?

U referatu ili seminarskom radu citirano je točno onoliko radova koliko je bilo zadano? Usmeno izlaganje je trajalo točno 4 minute koliko je predviđeno? Rješenja zadataka su ilustrirana postupkom da svatko može provjeriti svaku ‘stepenicu’ dolaska do konačnog rješenja?

Zapravo, hvalevrijedno je znati se držati pravila, ali što to govori? Usvojena su pravila, ali ne i znanje.

* Aktivno, aktivnije

Postoje osobe koje o određenim temama znaju jako puno, toliko da bi i sami mogli držati predavanja iz tog predmeta ili kolegija. U sklopu nastave konačnu ocjenu čine i zalaganje, aktivno sudjelovanje i brojni drugi oblici neakademskih faktora.

Teško je iz ocjena procijeniti koliko je netko ekstrovertirana ili povučena osoba koja ne voli brbljati pred ostalima.

* Trud

Svi smo se barem jednom u životu susreli s ljudima koji idu na instrukcije, jako puno vremena provode učeći, a u dalje imaju trojke ili maksimalno četvorke. Iako smo napravili sve da poboljšamo ocjene, neki od nas ipak nikada nisu mogli dobiti čiste petice iz svih predmeta ili kolegija. Ovo ne znači da su manje vrijedne osobe. Nemojte to zaboraviti. Cijenite trud!

 

Izvori korišteni za tekst: MojFaks

Pročitajte još

Dobar posao

Ako zaista želite dostići nove visine, razmislite da zadane ciljeve zapišete na listu papira s većom, snažnijom namjerom i više srca unesite u sam...

Fashion report

Prvi tjedan vrtića ili škole, u mnogome je osobit, a možda i težak, kako za djecu, tako i za roditelje.

Fashion report

Bez obzira na model, tenisice i ove jeseni ostaju visoko na ljestvici obaveznih modnih trendova.

Duh i tijelo

Emocionalna inteligencija je sposobnost percipiranja, kontroliranja i vrednovanja emocija.

Advertisement