Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Financije

Štednja – zdrava navika koju svako dijete treba usvojiti

Jedna od vještina za koju treba malo više vremena, a koje bi dijete trebalo usvojiti dok je s roditeljima je i štednja.

Kao roditelj sigurno želite sve najbolje za svoje dijete. Kroz njihovo odrastanje važno je djecu učiti svim onim vještinama koje su im neophodne za samostalan život. Neke od njih se lakše mogu svladati, poput oblačenja ili osobne higijene i djeca ih relativno rano usvoje. Za neke duge, pak, poput grijanja ili kuhanja ručka, samostalnog odlaska u školu i na aktivnosti, potrebno je nešto više vremena i vježbanja da bismo bili sigurni da će dijete biti sigurno.

Jedna od vještina za koju treba malo više vremena, a koje bi dijete trebalo usvojiti dok je s roditeljima je i vještina upravljanja novcem.

Ipak, dogodi se vrlo često da se upravo vještina upravljanja novcem jednostavno zaobiđe u odgoju. Razloga može biti nekoliko. Ponekad ni roditelji sami nisu vješti u upravljanju novcem pa ih djeca često slušaju kako se svađaju ili raspravljaju o novčanim problemima, ili roditelji krivo pretpostavljaju da se to vjerojatno uči u školi na matematici.

Zašto je važno djecu učiti o novcu?

Mnoga istraživanja su potvrdila veoma nisku razinu financijske pismenosti djece i mladih do 19 godina što je jasan znak da se neke stvari moraju promijeniti. Bez znanja o novcu jako je teško uspjeti u životu jer je novac svakodnevno prisutan i, zapravo, centralni faktor u životu odraslih.

Naime, novac je osnovni dio većine odluka i životnih situacije odraslih – što jedete, odjeća koju nosite, gdje i u kojim uvjetima živite, aktivnosti koje djetetu omogućujete, štednja, osiguranje, odmor i putovanja, vaša buduća mirovina i tako dalje – (ne)mogućnost da zadovoljite sve životne potrebe i neke želje ovisi upravo o novcu. Zbog toga je iznimno važno u odgoju postaviti financijsku pismenost vaše djece vrlo visoko na ljestvici prioriteta. Mnogo je dobrih navika koje bi svakako trebali usvojiti prije negoli postanu samostalni, a jedna od njih je štednja!

Štednja – pametna i zdrava navika

Kroz štednju, djeca ne samo da uče odgovornost prema vlastitom novcu, već razvijaju i osjećaj samostalnosti. Shvaćaju da svojim trudom i planiranjem mogu ostvariti svoje želje i ciljeve, što gradi osjećaj samopouzdanja i sposobnosti donošenja informiranih odluka.

Primjerom do učenja

Prva i osnovna metoda kojom bi dijete trebalo učiti o štednji je – vlastiti primjer! Djeca bi kroz primjer roditelja trebala shvatiti da novac ne postoji samo da bi se trošio. Djeca će kroz vaš primjer najbolje naučiti i zato je dobro s njima razgovarati o štednji ili o tome možete razgovarati s partnerom ispred njih. Dobro je koristiti afirmativne rečenice poput “Volim štedjeti.“, „Odlično se osjećam kada štedim“ ili „Štednja mi daje sigurnost“, „Na ovo putovanje smo išli jer smo pametno štedjeli.“, i tako dalje.

Ako dijete učite štednji, ono će imati mnogo više benefita od samo ušteđenog novca. Štednja će dijete naučiti disciplini, planiranju i postavljanju ciljeva, strpljivosti, zahvalnosti, osjećaju sigurnosti i samostalnosti, i tako dalje.

Postavljanje ciljeva

Za početak bi bilo dobro, dok su još mlađi, da si postave kratkoročne ciljeve štednje da bi mogli bolje razumjeti njene benefite. Počnite s jednostavnim ciljevima koji su bliski djetetovom interesu. Mogu, na primer, štedjeti za igračku ili neko iskustvo koje jako žele.

Kako dijete odrasta, tako se ciljevi mogu prilagođavati i mijenjati. Dijete će kasnije biti u mogućnosti štedjeti s dugoročnim ciljevima, pa će se oni i proširiti na primjer na štednju za buduće obrazovanje.

Odgovornost i samostalnost

Značajna je razlika između poruke koju dijete dobiva ako mu se uvijek samo daje ono što želi, i situacije u kojoj je i dijete sudjelovalo i donosilo odluke da bi na kraju došlo do onog što želi. U prvoj situaciji dijete dobiva potpuno krivu sliku o životu gdje mu se sve servira i gdje ga se uči pasivnosti. U drugoj situaciji dijete uči o vlastitoj odgovornosti, uzročno-posljedičnoj vezi između svojih odluka i osobnih financija, osjeća se dobro jer je nešto postiglo i uči biti aktivno u odlukama vezanima za novac.

Sve ove vještine esencijalne su za samostalan život, a mogu se učiti preko upravljanja novcem. U svijetu u kojem financijska stabilnost i pismenost igraju ključnu ulogu, podučavanje djece o novcu postaje neizostavan dio odgoja.

Štednja, kao temeljna financijska vještina, pruža djetetu alate za uspješno upravljanje novcem, ali i za razvoj šireg skupa vještina potrebnih za samostalan život. Zato je važno da kao roditelj prepoznate priliku i odgovornost da podučite svoje dijete o štednji, kako biste mu osigurali financijski sigurnu budućnost.

Tekst je objavljen u sklopu projekta „Financijska pismenost djece i mladih u Hrvatskoj” koji je financijski podržala Agencija za elektroničke medije kroz projekt Poticanja novinarske izvrsnosti za 2023. godinu.

Više

Dobar posao

Nezavisno istraživanje međunarodne organizacije ICERTIAS sa sjedištem u Švicarskoj, pokazuje da građani Hrvatske smatraju da im najbolji omjer cijene i kvalitete u Hrvatskoj, kada...

Savjeti stručnjaka

Nedostatak sna kod djece utječe i na njihove motoričke sposobnosti, te su sklonija nezgodama i ozljedama.

Obitelj

Igra pretvaranja ili igra uloga iziskuje mnogo kreativne energije – djece i roditelja.

Obitelj

Pozivamo vas na Happiest baby školicu za roditelje – ciklus online radionica koje odgovaraju na izazove roditeljstva i potrebe beba u prvim mjesecima i...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.